Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Οι σημερινές εκλογές στη Β.Ρηνανία-Βεστφαλία είχα λάβει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τη Μέρκελ


Πνίγηκε» στο Ρήνο η Μέρκελ

Έχασε την πλειοψηφία του στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία ο συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών(CDU), -της Άγκελα Μέρκελ- και των Ελεύθερων Δημοκρατών(FDP) που κυβερνά το κρατίδιο, με άμεσο αποτέλεσμα την απώλεια της πλειοψηφίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην άνω βουλή της Γερμανίας. Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται με βάση τα πρώτα exit polls, μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, στις 19.00 ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με το exit poll του γερμανικού καναλιού ZDF, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ αποσπούν 34% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, οι εταίροι τους στον συνασπισμό, 6,5%, χάνοντας την πλειοψηφία. Οι Σοσιαλδημοκράτες(SPD) κερδίζουν, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ποσοστό 35% και οι σύμμαχοί τους Πράσινοι, 12,5%. Το Αριστερό Κόμμα συγκεντρώνει 5,5% των ψήφων.


Το κανάλι ARD μετέδωσε ότι σύμφωνα με τo δικό του exit poll, το CDU εξασφαλίζει 34,5%, το FDP 6,5%, το SPD 34,5% και οι Πράσινοι 12,5%. Στην ίδια έρευνα το Αριστερό Κόμμα αποσπά 6%.

Οι Χριστιανοδημοκράτες υπό την Άγγελα Μέρκελ, όπως και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών προσπάθησαν να διατηρήσουν την εξουσία στο κρατίδιο-το πολυπληθέστερο της Γερμανίας- για να μη χάσουν την πλειοψηφία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη Μπούντεσρατ, την άνω βουλή της Γερμανίας.

Αν το αποτέλεσμα του exit poll επιβεβαιωθεί από τα τελικά επίσημα αποτελέσματα, οι πολιτικοί αντίπαλοι της Μέρκελ θα έχουν στο εξής τη δύναμη να μπλοκάρουν την ψήφιση πολλών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων τις φοροελαφρύνσεις και τις αλλαγές στο σύστημα Υγείας.

Τιμώρησαν την κυβέρνηση

Οι δημοσκοπήσεις κατέγραψαν την οργή των ψηφοφόρων για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. Η βοήθεια προς την Ελλάδα ήταν σαφώς στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας και ο συντηρητικός υποψήφιος, Γιούργκεν Ρέτγκερς, προσπάθησε απεγνωσμένα να υπερασπιστεί την κίνηση αυτή σε μία βιομηχανική περιοχή που έχει και η ίδια πληγεί από την ύφεση. «Οι Γερμανοί ψηφοφόροι τιμώρησαν τον κυβερνητικό συνασπισμό για την βοήθεια προς την Ελλάδα», γράφει στο Reuters ο Ματίας Ινβεράρντι. «Οι απώλειες που υφίσταται στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία αποτελούν πλήγμα για τη Μέρκελ καθώς τώρα θα πρέπει να στηρίζεται σε κόμματα της αντιπολίτευσης για την προώθηση της πολιτικής της ατζέντας».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας YouGov, την οποία δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Bild, η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα θα επηρέαζε την ψήφο ενός στους πέντε ψηφοφόρους στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Το κρατίδιο κυβερνούν από το 2005 οι συντηρητικοί σε συνεργασία με τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα δύο κόμματα αναμενόταν να εξασφαλίσουν ποσοστό 43 ως 45% της ψήφου. Οι αντίπαλοι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SDP), που είχαν την εξουσία στο κρατίδιο επί τέσσερις δεκαετίες μέχρι το 2005 και οι εταίροι τους, οι Πράσινοι, εξασφάλιζαν-σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις-45 με 47% της ψήφου.

Το 2005, όταν ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ έχασε στις εκλογές την εξουσία στο συγκεκριμένο κρατίδιο, προκήρυξε πρόωρες εκλογές στις οποίες και ηττήθηκε από την Άγκελα Μέρκελ. Κανείς δεν περιμένε μια τόσο δραματική τροπή, αυτή τη φορά, στα πολιτικά πράγματα της Γερμανίας. Και κανείς δεν αμφιβάλει, όμως, ότι η σημερινή εκλογική διαδικασία σηματοδοτεί, με το αποτέλεσμά της, μια νέα κρίσιμη καμπή στις πολιτικές εξελίξεις στην πιο ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία.
πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα