Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Οταν το ΠΑΣΟΚ φοβάται το ΠΑΣΟΚ.....

Οταν το ΠΑΣΟΚ φοβάται το ΠΑΣΟΚ
Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ Αποφασισμένος να προωθήσει το σκληρό πακέτο μέτρων με κάθε κόστος, εμφανίζεται ο Γ. Παπανδρέου, γιατί, όπως ισχυρίζεται, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, την ίδια στιγμή όμως το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία αλλά και στο κόμμα του, δεν του επιτρέπει να σχεδιάσει με ηρεμία τα επόμενα βήματά του.

Με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ στους δρόμους, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα για το Μαξίμου.
Η κάθοδος του «κοινωνικού ΠΑΣΟΚ» στους δρόμους την Τετάρτη και η διαφοροποίηση τριών βουλευτών του στην ψηφοφορία της...
..... Βουλής ήταν δύο ηχηρά μηνύματα. Τους βουλευτές τούς διέγραψε, όμως με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και γι' αυτό αναζητούνται τρόποι εκτόνωσης. Ιδέες έχουν πέσει πολλές στο τραπέζι. Ειδικότερα:

Το... δίλημμα

1 Επικοινωνιακή αντεπίθεση: Να κινηθεί η κυβέρνηση θέτοντας με εκβιαστικό τόνο το δίλημμα: «ή υλοποιούμε αυτήν την πολιτική ή χρεοκοπούμε». Τη λογική αυτή υπηρέτησε ο κ. Παπανδρέου με την ομιλία του στη Βουλή την Πέμπτη, βάζοντας πρώτη φορά θέμα ασφάλειας των καταθέσεων στην περίπτωση που αποτύχει η προσπάθεια.

Ωστόσο, σύμφωνα με την άποψη κορυφαίου κομματικού παράγοντα, «για την επιτυχία του εγχειρήματος απαιτείται η συμπαγής στάση υπουργών και βουλευτών, κάτι που δεν είναι δεδομένο. Οι περισσότεροι υπουργοί κρύβονται και οι βουλευτές δυσκολεύονται να πείσουν τους ψηφοφόρους τους».

Ο ίδιος παράγοντας επισήμανε και ένα παράδοξο που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό και το οποίο αποτυπώνει τις ανακατατάξεις που έχουν γίνει στο κομματικό σκηνικό: «και οι τρεις βουλευτές που διεγράφησαν ανήκουν στο παπανδρεϊκό μπλοκ. Την ίδια στιγμή οι παλιοί εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Παπανδρέου πρωταγωνιστούν.

Ο Ευ. Βενιζέλος εκλήθη να διαμορφώσει την αρχιτεκτονική του νομοσχεδίου, ο Γ. Φλωρίδης ήταν ο γενικός εισηγητής του κόμματος και ο Α. Λοβέρδος έχει αναλάβει ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα, τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού».

2 Να υπάρξει δημόσια δέσμευση ότι δεν θα έρθει νέο πακέτο σκληρών μέτρων. Το προβληματικό σ' αυτήν την εισήγηση είναι ότι οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης έχουν πια σχετική αξία, λόγω των ανακολουθιών της το προηγούμενο διάστημα. Επίσης, δεν είναι στο χέρι της να δίνει υποσχέσεις, αφού τις αποφάσεις θα τις πάρουν αυτοί που μας επιτηρούν. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας.

Στις επίμονες ερωτήσεις των συντρόφων του για το αν θα υπάρξει νέος γύρος ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «δεν θα έχουμε νέα μέτρα» για να συμπληρώσει πάντως εμφατικά: «νέα μέτρα με μένα υπουργό δεν θα υπάρξουν, διαφορετικά θα παραιτηθώ»!

3 Καταλυτική απάντηση στο λαϊκό αίτημα «βάλτε κάποιον φυλακή». Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή πολλών υπουργών συζητήθηκε το θέμα της διαφθοράς και εξετάστηκαν τρόποι αντιμετώπισης του θέματος της ατιμωρησίας των πολιτικών.

Το βάρος για τη θεσμική υποστήριξη του πολιτικού πλαισίου θα πέσει στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη και για την κατασταλτική πλευρά στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη.

Τις πρώτες προειδοποιητικές βολές έριξε στη Βουλή ο πρωθυπουργός όταν μίλησε για τις κουρτίνες υπουργού της Ν.Δ. που κόστισαν 28.000 ευρώ. Ο κ. Παπανδρέου φωτογράφιζε στενό συνεργάτη του Α. Σαμαρά.

4 Ανασχηματισμός: Από τα περισσότερα στελέχη του κόμματος αυτή η επιλογή θεωρείται κατώτερη των περιστάσεων, γιατί δεν μπορεί να κατευνάσει την οργή των πολιτών για τα οικονομικά μέτρα και τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος και επιπλέον θα συνιστά ομολογία αποτυχίας.

5 Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης με την επιστράτευση προσωπικοτήτων με κύρος και επιρροή στην κοινωνία. Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν τέτοιων προδιαγραφών προσωπικότητες στην Ελλάδα, και βεβαίως εφόσον εντοπιστούν, αν είναι διαθέσιμες. Υπουργός που τάσσεται υπέρ αυτής της εκδοχής αναρωτήθηκε: «ποιος θα δεχτεί να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά;»

Το ακραίο σενάριο

6 Εκλογές: Είναι το πιο ακραίο σενάριο. Ωστόσο, έχει συζητηθεί. Συνομιλητής του πρωθυπουργού, που δεν το αποκλείει ως έσχατη λύση, έλεγε στην «Κ.Ε.» ότι «αν είναι να μας σπρώξουν οι εξελίξεις στις εκλογές σε χρόνο που δεν θα θέλουμε, είναι καλύτερα να επιλέξουμε εμείς την ώρα της κάλπης. Θα γίνουν με λίστα, σε είκοσι μέρες, χωρίς συγκεντρώσεις και με το μπόνους του νόμου Παυλόπουλου που δίνει συν 10% των εδρών στο πρώτο κόμμα».

Το σκεπτικό του είναι ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να σέρνεται από το λαϊκισμό της Ν.Δ. και από τον ακτιβισμό της αριστεράς. Με τη Ν.Δ. να καραδοκεί για να εκμεταλλευτεί κάθε στραβοπάτημά μας, το ΚΚΕ να καλεί σε μαζική ανυπακοή, ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν λόγο για επαναστατικές συνθήκες και με οργανωμένες ομάδες να καταλαμβάνουν υπουργεία και μέσα ενημέρωσης, διαμορφώνεται ένα κλίμα αμφισβήτησης της κυβέρνησης που πλήττει την αξιοπιστία της έναντι των δανειστών μας.

»Το ΠΑΣΟΚ θα πει στην κοινωνία ότι με το δικό του πρόγραμμα εξασφαλίζεται το ποσό των 110 δισ. ευρώ και θα ζητήσει από τις άλλες δυνάμεις να πουν με ποιον τρόπο θα σώσουν τη χώρα από την κατάρρευση. Κι ας αποφασίσει ο λαός». Πάντως, σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος απαντά ως εξής: «Δεν άκουσα να λέει κάποιος για εκλογές»
πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα