Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Πορείες στην Καλαμάτα

«Εσείς που μας κοιτάτε, σε λίγο θα πεινάτε»
Στους δρόμους κατέβηκαν προχθές το πρωί εκατοντάδες εργαζόμενοι και στην Καλαμάτα, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σκληρά μέτρα λιτότητας και μείωσης μισθών και συντάξεων, με πανό και συνθήματα, ανάμεσα στα οποία εκείνο που έκανε αίσθηση ήταν «εσείς που μας κοιτάτε σε λίγο θα πεινάτε», απευθυνόμενο στους θαμώνες των καφετεριών της πλατείας.

Στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας βρέθηκαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, σε μια συγκέντρωση που είχε σαφώς περισσότερους συμμετέχοντες από κάθε άλλη φορά.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωτ. Τσώνης, ανέφερε ότι πρόκειται για ημέρες εθνικού πένθους για τα όνειρα και τις ελπίδες που θα χάσουν όλες οι σημερινές γενιές.
Είπε επίσης ότι το πακέτο της συμφωνίας του πρωθυπουργού με την «τρόϊκα», χωρίς να έχει προηγηθεί κοινωνικός διάλογος, θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην κοινωνία.
«Τα μέτρα», συνέχισε, «θα διαλύσουν την κοινωνία και το εκρηκτικό κοκτέιλ ΤΝΤ θα αυξήσει την ανεργία».
Ανέφερε επίσης ότι οι επερχόμενες στρατιές ανέργων θα αναγκαστούν να ζήσουν σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ανέχειας και χωρίς καμία ελπίδα να βρουν μια θέση στην εργασία.
Άδικες επιλογές
Παρατήρησε πως η κυβέρνηση κάτω από το βάρος των ελλειμμάτων και του χρέους, υιοθέτησε τις πιο άδικες, αντεργατικές και αντικοινωνικές επιλογές, υποκύπτοντας στον εκβιασμό των αγορών και των δανειστών, σε πλήρη αντίθεση με αυτά που έλεγε προεκλογικά.
Υπογράμμισε ότι τα βάρη καλούνται να σηκώσουν και πάλι οι αδύναμες πλάτες των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «όμηροι και χειροπόδαρα δεμένοι από τους αεριτζήδες, τους τζογαδόρους, τους τοκογλύφους, τους διεθνείς τραπεζίτες, βαδίζουμε στην οικονομική ασφυξία».
Είπε πως τα μέτρα είναι μονομερή και ταξικά σε βάρος της εργασίας, είναι εξοντωτικά και γίνεται αναδιανομή υπέρ των ισχυρών του χρήματος. Αναφέρθηκε στη διάλυση του δημόσιου τομέα, στην κατάργηση της διαιτησίας, αλλά και στις αβάσταχτες περικοπές. Ακολούθως παρατήρησε πως (τα μέτρα) θα μετατρέψουν τη χώρα σε θάλαμο αερίων με κατακρήμνιση όλων των θεμελιακών δικαιωμάτων που θα στραγγαλίσουν τους εργαζόμενους.
Ασφαλιστικό
Εκτενέστατη ήταν η αναφορά του και στο ασφαλιστικό, λέγοντας, ανάμεσα σε άλλα, πως τα μεγαλύτερα θύματα είναι οι συνταξιούχοι γιατί μένουν τελείως απροστάτευτοι, ενώ προέβλεψε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα χτυπηθεί αλύπητα.
Παρατήρησε πως ο διαχωρισμός μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι ύπουλος, καθώς σκοπεύει στο να μετριαστούν οι κοινωνικές αντιδράσεις μέσω του τεμαχισμού και της σαλαμοποίησης.
Σημείωσε ότι ο ιδιωτικός υπάλληλος θα είναι το επόμενο θύμα, επισήμανε ότι τα μέτρα φέρνουν εργασιακό μεσαίωνα και το σύνταγμα μετατρέπεται σε κουρελόχαρτο.
Ζήτησε ανατροπή της πολιτικής και την κρίση να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, αλλά και το να δυναμώσουν τα συνδικάτα.
Η ΑΔΕΔΥ
Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ μίλησε η αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Βενετία Λιακουνάκου, η οποία δήλωσε πως τα μέτρα την ταπεινώνουν ως άνθρωπο, της κλέβουν την αμοιβή της ως εργαζόμενη, ενώ της στερούν το όνειρο και το δικαίωμα των παιδιών της για αξιοπρεπή ζωή, για δουλειά και ασφάλιση.
Επισήμανε ότι το ΔΝΤ χρησιμοποιεί τις ίδιες συνταγές σε όλες τις χώρες, τις οποίες χαρακτήρισε ως συνταγή αποτυχίας και μίλησε για την προ δεκαετίας παραίτηση Στίγκλιτς από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της υπογράμμισε το άσχημο οικονομικό περιβάλλον της χώρας που έχει ρίζες στη διαφθορά, στις λανθασμένες πολιτικές, στις κλεψιές, και στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, στη φοροδιαφυγή. Παρατήρησε πως απειλείται η κοινωνική συνοχή και επισήμανε ότι καταργούνται ιστορικές κατακτήσεις που οδηγούν κόσμο στην ανεργία και εργαζόμενους σε εποχές του ’60.
Δήλωσε πως διεκδικούνται η ανάκληση των αντιλαϊκών μέτρων, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, αύξηση των θέσεων εργασίας, πλήρη και σταθερή εργασία στο δημόσιο, κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών, στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, πραγματικές αυξήσεις, καθώς και να μην κατατεθεί και να μην ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ου αυξάνει τα όρια ηλικίας, μετατρέπει τις συντάξεις σε βοηθήματα και οδηγεί τους συνταξιούχους στη φτώχεια.
Ακολούθησε πορεία που μέσω των οδών Αριστομένους και Σιδηροδρομικού Σταθμού κατέληξε στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.
Πηγή: ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα