Την εκτίμηση ότι και η μειοψηφία της ΕΝΑΕ, όπως εκφράσθηκε από τον Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, έχει την ίδια άποψη με τον ίδιο για τον «Καλλικράτη», εξέφρασε χθες σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ένωσης και Νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, σχολιάζοντας όσα συνέβησαν στο προχθεσινό έκτακτο Συνέδριο για τη διοικητική μεταρρύθμιση.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δράκος, στη τοποθέτησή του στο Συνέδριο, είπε όχι στον «Καλλικράτη» εξηγώντας ότι πολλά ζητήματα δεν έχουν επιλυθεί........
Χθες, ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ ανακοίνωσε ότι έστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών Ιωάννη Ραγκούση, η οποία περιλαμβάνει τις προτάσεις των παρατάξεων, τις αποφάσεις των προηγούμενων συνεδρίων της ΕΝΑΕ και το σύνολο της μελέτης που έχει πραγματοποιηθεί σε όλα τα σχετικά άρθρα. Ζητά παράλληλα να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα, πριν κατατεθεί το σχέδιο νόμου, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
«Τα ίδια λένε»
Ο κ. Δράκος αναφερόμενος στο συνέδριο, είπε πως από την πλευρά του ΔΣ της Ένωσης και από την πλευρά της πλειοψηφίας που εκπροσωπεί, είχε την ευκαιρία να καταθέσει τις εφτά «κόκκινες γραμμές», από τις οποίες, όπως τόνισε, δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση εάν δεν διορθωθούν.
«Υποχρεωθήκαμε να διατυπώσουμε ένα ηχηρότατο όχι σε αυτό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο παρά τους αγώνες των τελευταίων ετών, για την υποστήριξη της διοικητικής μεταρρύθμισης ως εθνική ανάγκη, ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης και ως ανάγκη για την ενίσχυση της Περιφερειακής Δημοκρατίας. Βεβαίως, όχι ειπώθηκε και από όλες τις παρατάξεις, μηδέ εξαιρουμένης και της προσκείμενης παράταξης προς την Κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Δράκος και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη παράταξη του κ. Μίχα κατέθεσε πλήθος αντιρρήσεων, οι οποίες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ξεπερνούν τον αριθμό των 350 προτάσεων προς αλλαγή-διόρθωση του σχεδίου νόμου.
«Κόκκινες γραμμές»
Ο κ. Δράκος αναφέρθηκε αναλυτικά στις «7 κόκκινες γραμμές» που έθεσε με την ομιλία του στο Συνέδριο, ενώ αναφέρθηκε και σε λεπτομέρειες. Για παράδειγμα είπε ότι ιστορικές περιοχές, όπως η Καστοριά, θα εκπροσωπούνται μόνο από δύο άτομα στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ενώ μίλησε και για λεπτομέρειες που δεν έχουν ρυθμισθεί και αφορούν καίρια ζητήματα.
Ακόμα και για τους Δήμους είπε ότι οι μικροί και οι πολύ μικροί θα κληθούν να φτιάξουν Διευθύνσεις Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Αλιείας κ.ά., οι οποίες θα κληθούν να κάνουν και ελέγχους. Αυτό, όπως υπογράμμισε, είναι δύσκολο και θα υπάρξουν συγχυτικές καταστάσεις.
«Η επόμενη αυτοδιοικητική περίοδος θα είναι πολύ δύσκολη και για τους αυτοδιοικητικούς και για τους πολίτες. Θα είναι ότι χειρότερο να απογοητεύσουμε τώρα την κοινωνία», σημείωσε ο Νομάρχης και συνέχισε:
«Το μέλλον μας πρέπει να επανασχεδιαστεί με μια φιλοσοφία και με ένα όραμα που θα διευρύνει τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Παράλληλα, πρέπει να τους καθιστά δυνατούς, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που βιώνει η Χώρα μας, με την κρίση κυκλώνα που σαρώνει πραγματικά την οικονομία μας, την κοινωνία μας, τα εργασιακά δικαιώματα, τα εισοδήματα και τις προϋποθέσεις ζωής των Ελλήνων πολιτών».
Διορθώσεις
Ακολούθως είπε ότι η ΕΝΑΕ πρέπει να παραβρεθεί στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, ενώ υπογράμμισε παράλληλα τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα για την επιτυχή έκβαση του «Καλλικράτη».
«Η ανάγκη επιτυχίας του «Καλλικράτη» είναι αδήριτη αλλά θέλουμε έναν «Καλλικράτη» ζωηρό, ακμαίο και δυνατό και όχι ένα «Καλλικράτη» ανήμπορο, χωλό, συρόμενο και σερνόμενο. Πρέπει να μπορεί να φέρει αποτελέσματα και όχι να φέρει αρνητικές επιπτώσεις στην αναπτυξιακή, παραγωγική, αυτοδιοικητική και οικονομική διαδικασία. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλα λάθη», κατέληξε.
Σε ερώτηση για την αντίθετη θέση που εκφράσθηκε από την παράταξη του κ. Μίχα, ο κ. Δράκος είπε ότι κατά την άποψή του δεν είναι διαφορετική, αλλά ίδια με τη δική του και σημείωσε:
«Ο κ. Μίχας προτάσσει την άποψη ότι πρέπει να γίνει ο «Καλλικράτης» και βάζει στο τραπέζι εκατοντάδες διορθώσεις. Η κα Σχοιναράκη από την παράταξη του κ. Μίχα που έδωσε 250 διορθώσεις, ο ίδιος ο κ. Μίχας μας έδωσε 100 διορθώσεις, ο κ. Στρατάκης μας έδωσε 50 και δεν υπήρξε σύμβουλος από την πλευρά της παράταξης αυτής που να μην έδωσε διορθώσεις. Δεν είμαστε κατά της διοικητικής μεταρρύθμισης. Λέμε ότι αυτός ο Καλλικράτης είναι χωλός και ανήμπορος. Άρα, λέμε τα ίδια πράγματα. Εμείς είμαστε σταθεροί και εξακολουθούμε να βάζουμε τα ίδια ζητήματα ως κόκκινες γραμμές. Και έχω πει ότι δεν πρέπει οι κόκκινες γραμμές και οι γραμμές γενικώς να τίθενται και να μετατίθενται ανάλογα με το ποιος είναι στην Κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Δράκος. Της Βίκυς Βετουλάκη
Πηγή: ΘΑΡΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα