Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Ξεθάβουν διαθήκες από τα μπαούλα για το Κτηματολόγιο

Από συρτάρια και μπαούλα δεκαετιών έχουν ανασυρθεί διαθήκες στη Μεσσηνία, λόγω του Κτηματολογίου. Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας δεν προλαβαίνει να παραλαμβάνει αιτήσεις για δημοσίευση διαθηκών, ενώ κατατέθηκε ακόμα και διαθήκη που είχε συνταχθεί από θανόντα το 1969!
Επίσης, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο η κατάθεση αιτήσεων από τους πολίτες στο Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο Καλαμάτας προκειμένου να λάβουν πιστοποιητικά διαθηκών και αποποίησης κληρονομιάς, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν στο Κτηματολόγιο.
Μειωμένο προσωπικό
Η διαδικασία στο Ειρηνοδικείο έχει βοηθηθεί λόγο, καθώς το χρονικό διάστημα που πρέπει να ερευνήσουν οι υπάλληλοι περιορίζεται στην τελευταία 6ετία, ενώ τα σχετικά στοιχεία έχουν μηχανογραφηθεί και η αναζήτηση είναι πολύ πιο εύκολη. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη υπαλλήλων στο Ειρηνοδικείο.
Οι οργανικές θέσεις των γραμματέων ήταν 14 για το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας και με την ανακατανομή μειώθηκαν σε 9. Ωστόσο αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόλις 5, με μια  υπάλληλο να λείπει με άδεια ανατροφής τέκνου.
Όσο για νέο προσωπικό, από παλαιότερους διαγωνισμούς αναμένεται να προσληφθούν στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας 3 πτυχιούχοι και ένας Δ.Ε. Μάλιστα, είχε κληθεί ο ένας πτυχιούχος, αλλά έστειλε έγγραφο ότι δεν επιθυμεί να διορισθεί γιατί δέχθηκε θέση σε Πανεπιστήμιο. Για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει ακόμα καμία εξέλιξη και λόγω εκλογών και της περιόδου απαγόρευσης προσλήψεων, όλες οι διαδικασίες παραπέμπονται για μετά το Σεπτέμβριο.Διαθήκες
Το Κτηματολόγιο, έχει φέρει έκρηξη κατάθεσης αιτήσεων στο Ειρηνοδικείο για την έκδοση πιστοποιητικών και τη δημοσίευση διαθηκών. Κάθε χρόνο το Ειρηνοδικείο δεχόταν περίπου 3000 αιτήσεις και ήδη τώρα μόλις το πρώτο εξάμηνο έχει ξεπεράσει κατά πολύ το νούμερο αυτό.
Ειδικότερα, μέχρι και την Παρασκευή από την  αρχή του έτους, είχαν καταχωρηθεί στο Ειρηνοδικείο 3117 αιτήσεις για χορήγηση πιστοποιητικών διαθηκών. Οι υπάλληλοι κατά μέσο όρο παραλαμβάνουν 70 αιτήσεις την ημέρα. Επίσης, έχουν εκδοθεί 326 εκθέσεις αποποίησης κληρονομιάς και 1510 πιστοποιητικά μη αποποίησης κληρονομιάς!
Καθημερινά στο Ειρηνοδικείο κατατίθενται αυτή την περίοδο 15-20 διαθήκες για δημοσίευση και κάθε Πέμπτη δημοσιεύονται 40-45 διαθήκες. Η πιο παλιά διαθήκη που κατατέθηκε αυτή την περίοδο ήταν του 1969!


Με ρυθμούς χελώνας κινούνται οι δηλώσεις στο Κτηματολόγιο στη Μεσσηνία
Σε μια κρίσιμη καµπή φαίνεται ότι έχει εισέλθει η διαδικασία κτηµατογράφησης της χώρας, µε την περιορισµένη συµµετοχή των πολιτών να οδηγεί σε διαρκείς παρατάσεις, οι οποίες ωστόσο αναµένεται να ανεβάσουν σηµαντικά το κόστος του έργου, µε κίνδυνο να καθυστερήσει και η ολοκλήρωσή του, η οποία έχει προγραµµατιστεί για το 2021.
Σε αυτό θα πρέπει να συνεκτιµηθεί και το γεγονός ότι πέντε από τις 32 µελέτες κτηµατογράφησης δεν έχουν ανατεθεί ακόµα εξαιτίας δικαστικών προσφυγών των αναδόχων. Πρόκειται για τις µελέτες που αφορούν τις περιοχές Ρεθύµνου, Χανίων, Κυκλάδων, Θεσπρωτίας-Κέρκυρας και του υπολοίπου µισού Ηρακλείου. Αυτά αναφέρονται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας "Έθνος", το οποίο υπογράφει η Μαρία Λιλιοπούλου.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία τα πράγματα δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα εκτιμώμενα δικαιώματα ανέρχονται σε 812.611, η ημερομηνία λήξης υποβολής δηλώσεων είναι η 10η Ιουλίου 2019, οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 10 Ιουνίου είναι 86.170 και το ποσοστό των υποβληθείσων δηλώσεων επί των συνολικών δικαιωμάτων είναι μόλις 10,60%.
Να σηµειωθεί ότι µε πρόσφατη νοµοθετική ρύθµιση δόθηκε η δυνατότητα έως και 6µηνης παράτασης των προθεσµιών µε υπουργική απόφαση. Στο πλαίσιο αυτό τις προηγούµενες ηµέρες η προθεσµία σε 18 περιοχές παρατάθηκε για περίπου 3 µήνες, έως τις 15 Σεπτεµβρίου.
Σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις των αναδόχων, το κόστος µιας ενδεχόµενης 6µηνης παράτασης των 32 συµβάσεων, οι οποίες έχουν κοστολογηθεί κοντά στα 300 εκατ. ευρώ ύστερα από τις εκπτώσεις που υποβλήθηκαν, δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Αν και ο ακριβής υπολογισµός του είναι αδύνατο να γίνει εκ των προτέρων, δεδοµένου ότι παραµένει θολό το πόσες και πόσης διάρκειας επιµηκύνσεις των αρχικών προθεσµιών αναµένεται να δοθούν, θεωρείται βέβαιο ότι στο τέλος θα… ανεβάσει τον λογαριασµό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ηγεσία του υπουργείου έχει αποκλείσει το ενδεχόµενο να δοθεί οριζόντια παράταση 6 µηνών σε όλες τις περιοχές.

Στην αναμονή
Έως τώρα, πάντως, δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση για επέκταση των συµβάσεων ή υπογραφή συµπληρωµατικών για το ζήτηµα αυτό: «Έχουµε ενηµέρωση για τις παρατάσεις, αλλά όχι εντολή ως προς το τι θα ακολουθήσει συγκεκριµένα ως προς το ενισχυµένο προσωπικό ή τα γραφεία ενηµέρωσης των πολιτών» λέει στο «Έθνος της Κυριακής» ο εκπρόσωπος των αναδόχων, Σωτήρης Λιάρος, προσθέτοντας πως το προσεχές διάστηµα οι µελετητές θα απευθυνθούν εγγράφως στον φορέα του Κτηµατολογίου προκειµένου να αποσαφηνιστεί το θέµα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηµατολογίου, Βύρων Νάκος, σηµειώνει πως «µια παράταση 1-2 µηνών δεν δηµιουργεί πρόβληµα. Ενδεχόµενη εξάντληση του 6µήνου όµως θα µπορούσε να πάει πίσω τις µελέτες».
Σύµφωνα µε τον ίδιο, πάντως, οι ρυθµοί των δηλώσεων δεν είναι τόσο αργοί, δεδοµένου ότι περίπου 60% των ενδιαφεροµένων έχουν κάνει την αρχική δήλωση παίρνοντας αριθµό πρωτοκόλλου ώστε να προσκοµίσουν σε δεύτερο χρόνο τα δικαιολογητικά.
Από την πλευρά των αναδόχων σηµειώνεται ότι για τις συµβάσεις, οι οποίες έχουν ένα συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα, είχαν ήδη δοθεί εκπτώσεις συνολικού ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, ενώ στην κτηµατογράφηση απασχολούνται περίπου 2.500 άτοµα. Ως εκ τούτου οι παρατάσεις θα επιφέρουν πρόσθετα κόστη λειτουργίας.
Να σηµειωθεί επίσης ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έχουν προηγηθεί και ορισµένοι «νεκροί χρόνοι», όπως για παράδειγµα η καθυστέρηση στην παράδοση των γραφείων κτηµατογράφησης έως και 4 µήνες σε ορισµένες περιπτώσεις.
Την ίδια στιγµή και οι παρατάσεις που δίνονται σε αρκετές περιπτώσεις καταφέρνουν να… µπερδέψουν περισσότερο τους πολίτες. Αιτία γι’ αυτό είναι ότι οι µελέτες για κάθε υπό κτηµατογράφηση περιοχή ξεκίνησαν ξεχωριστά και όχι όλες µαζί, µε αποτέλεσµα οι παρατάσεις να δίνονται ανά περιφερειακή ενότητα σε διαφορετικές ηµεροµηνίες δηµιουργώντας σύγχυση.
Μέχρι στιγµής, πάντως, η συµµετοχή των πολιτών στη διαδικασία παραµένει σχετικά περιορισµένη ως προς την ολοκλήρωσή της, καθώς από το σύνολο των δικαιωµάτων στις περιοχές στις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη η κτηµατογράφηση έως τώρα έχει δηλωθεί µόνο το 21,03%, δηλαδή 2.651.090 δικαιώµατα από το εκτιµώµενο σύνολο των 12,6 εκατ. δικαιωµάτων σε αυτές τις περιοχές.
Η ήδη µικρή συµµετοχή συρρικνώθηκε περαιτέρω ύστερα από τη ρύθµιση για τη δυνατότητα έως και 6µηνης παράτασης στις προθεσµίες, ενώ η παρατεταµένη προεκλογική περίοδος µείωσε κι άλλο τον ρυθµό υποβολής δηλώσεων.
Θετικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι για περίπου 60% των δικαιωµάτων έχει ήδη γίνει το πρώτο βήµα. Οι ιδιοκτήτες έχουν λάβει αριθµό πρωτοκόλλου και έχουν κλείσει ραντεβού προκειµένου να προσκοµίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Οι εκπρόσωποι των αναδόχων είχαν εξαρχής επισηµάνει στη διοίκηση του Ελληνικού Κτηµατολογίου ότι η αρχική προθεσµία υποβολής δηλώσεων διάρκειας 6 µηνών (3+3) για τους κατοίκους εσωτερικού δεν θα ήταν αρκετή για τις περιοχές αυτής της φάσης: «Πρόκειται για δύσκολες περιοχές, αγροτικές, ορεινές, στις οποίες ο εντοπισµός των γεωτεµαχίων είναι δυσχερέστερος, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν τίτλοι και δεν έχει ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς» επισηµαίνει ο συντονιστής του έργου κτηµατογράφησης της Αθήνας και εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας, Γιώργος ∆ηµητρίου.
«Αγκάθι» αποτελεί και η µη ύπαρξη κυρωµένων δασικών χαρτών σε όλη την επικράτεια, διαδικασία όµως η οποία αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το στάδιο της ανάρτησης των στοιχείων των κτηµατογραφούµενων περιοχών.
Της Βίκυς Βετουλάκη, Το Θάρρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα