Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους φακούς επαφής – «Καμπανάκι» για την αγορά τους μέσω ίντερνετ

Την προσοχή του καταναλωτικού κοινού που χρησιμοποιεί ή πρόκειται να χρησιμοποιήσει φακούς επαφής, για την ορθή αγορά και διακίνησή τους, αλλά και την ασφαλή χρήση και την φροντίδα τους, εφιστούν οι Οπτικοί ξεκινώντας καμπάνια ενημέρωσης με θέμα «Φοράω Φακούς, Ενημερώνομαι Υπεύθυνα». Σήμερα, 25 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και περίπου 350.000 στην Ελλάδα χρησιμοποιούν φακούς επαφής, συνήθως σε καθημερινή βάση.
Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ), του Συνδέσμου Οπτικών και Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος (ΣΟΟΒΕ) και της Ελληνικής Ακαδημίας Οπτομετρίας (ΕΑΟ), τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο της διακίνησης φακών επαφής από μη πιστοποιημένα καταστήματα ή από το διαδίκτυο και μάλιστα οι Σύλλογοι έχουν καταθέσει και δύο εξώδικα. Έκαναν λόγο για επικίνδυνα προϊόντα για την υγεία του καταναλωτή,

τονίζοντας ότι τα μόνα πιστοποιημένοι καταστήματα για την διακίνηση φακών επαφής είναι τα οπτικά. «Όσον αφορά στο διαδικτυακό εμπόριο και ειδικότερα την προμήθεια φακών επαφής, γυαλιών οράσεως και ηλίου, δυστυχώς υφίσταται έλλειμμα στο νομικό πλαίσιο και δεν διασφαλίζεται πλήρως η ορθή λειτουργία της διακίνησης των φακών επαφής, όπως αυτό συμβαίνει με τον φυσικό χώρο του οπτικού καταστήματος, ο οποίος έχει ελεγχθεί από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας και έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας», ανέφερε ο Ηλίας Σαπουνάκης, Αντιπρόεδρος της ΠΕΟΟ. Πρόσθεσε ότι «η διακίνηση μέσω διαδικτύου είναι προφανές ότι δεν τηρεί κανόνες και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή».
Τι πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής για τους φακούς επαφής
Σύμφωνα με τον κ. Σαπουνάκη, η πώληση των φακών επαφής πρέπει να γίνεται σε ιχνηλάσιμη συσκευασία όπως αυτό ορίζεται από την κοινοτική οδηγία περί διακίνησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Εξήγησε ότι ιχνηλάσιμη νοείται η συσκευασία της οποίας μπορεί να αναζητηθεί η πορεία από τον κατασκευαστή έως τον τελικό καταναλωτή, στην οποία αναγράφεται ο αριθμός παρτίδας (LOT NUMBER), η ημερομηνία λήξεως, το υλικό, τα στοιχεία του φακού επαφής και ο κατασκευαστής.
Στην ασφάλεια χρήσης των φακών επαφής και την προηγμένη τεχνολογία που ενσωματώνουν αναφέρθηκε η Ευγενία Κωνσταντακοπούλου, Αν. Γραμματέας της ΕΑΟ. «Οι καινοτόμες τεχνολογίες στα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται και ο σημαντικά χαμηλός αριθμός των επιπλοκών, κάνουν σήμερα τη χρήση των φακών επαφής ασφαλέστερη, ευκολότερη και πιο άνετη από ποτέ, προσφέροντας λύσεις σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού» σημείωσε η κ. Κωνσταντακοπούλου. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει όριο ηλικίας στη χρήση τους, ενώ, με την προϋπόθεση ότι ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης και εφαρμογής τους όπως ορίζονται από τον ειδικό, οι φακοί επαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και από παιδιά. Η τήρηση των κανόνων φροντίδας και υγιεινής, καθώς και η τακτικότητα των ελέγχων που έχουν οριστεί από τον ειδικό καθιστά την χρήση των φακών επαφής απόλυτα ασφαλή, τόνισαν οι ομιλητές.
Η καμπάνια και οι δράσεις της
Η καμπάνια «Φοράω Φακούς, Ενημερώνομαι Υπεύθυνα» στοχεύει στην ενημέρωση του καταναλωτή, του χρήστη φακών επαφής ή και των φροντιστών ατόμων που χρησιμοποιούν φακούς επαφής. Στόχος είναι να υπογραμμιστεί η σημαντικότητα των συστάσεων και των οδηγιών που διέπουν την προμήθεια και τη χρήση των φακών επαφής, ώστε να τις ακολουθήσουν επιτυγχάνοντας ασφάλεια και άνεση στην καθημερινότητά τους. Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί διαδικτυακή σελίδα, στη διεύθυνση www.foraofakous.gr, όπου το κοινό μπορεί να ενημερωθεί για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή, τον έλεγχο, τη χρήση των φακών επαφής, τις οδηγίες χρήσης και αντικατάστασής τους, κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα