Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019

Ερντογάν: Να ξαναλειτουργήσει αμέσως η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Να ανοίξει άμεσα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης απαίτησαν χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ο αρμόδιος πρεσβευτής των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ.
Μάλιστα το αίτημα έγινε στην διάρκεια των ομιλιών τους στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες σε όλο τον κόσμο για το έτος 2018, και όχι μετά από ερωτήσεις παρισταμένων δημοσιογράφων.
Οι αναφορές των κ. Πομπέο και Μπράουνμπακ, έγιναν μία ημέρα πριν την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.
«Παροτρύνουμε την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κοντά στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών. Από την πλευρά του ο κ. Μπράουνμπακ που επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σημείωσε ότι «στην Τουρκία, η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν συνεχίζει να κρατάει κλειστή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Την καλούμε να επιτρέψει την επαναλειτουργία της».
Ο κ. Πομπέο μίλησε για τις φυλακίσεις Αμερικανών πολιτών στην Τουρκία, λέγοντας ότι με

την ισχυρή παρότρυνση του προέδρου Τραμπ, η Αμερική πέτυχε να απελευθερώσει τον πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος είχε καταδικαστεί αδίκως λόγω της πίστης του.
«Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την απελευθέρωση του τοπικού προσωπικού που απασχολούμαι εκεί», ο Αμερικανός υπουργός. Αναφορικά με την γενικότερο επίπεδο των θρησκευτικών ελευθεριών, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τις «λάμψεις προόδου» που έχουν εμφανιστεί. Ωστόσο, τόνισε πως είναι απαραίτητο να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα, καθώς το 2018 δεν ήταν ένα ιδανικό έτος.
Υπενθυμίζεται ότι η προώθηση των θρησκευτικών ελευθερίων αποτελεί βασική προτεραιότητας της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ. Μάλιστα στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να φιλοξενηθεί στην Ουάσινγκτον η δεύτερη υπουργική διάσκεψη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, «η υπουργική διάσκεψη θα επαναβεβαιώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους και θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα που παράγουν σταθερές και θετικές αλλαγές».  Dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα