Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Εκτός από την εξουσία έχασαν και την ψυχραιμία: Οι παρενέργειες της ήττας του Τατούλη


Πολύ πέρα και από τον συνήθη λαϊκισμό, στα όρια της γραφικότητας και φλερτάροντας με το... ασυνάρτητο, κινήθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.
Εχοντας απολέσει εκτός από την εξουσία και την ψυχραιμία τους, δυσκολεύονται να κρύψουν το θυμό τους και με κάθε ευκαιρία -ή χωρίς- επιτίθενται σε όσους θεωρούν υπεύθυνους για την εκλογική τους ήττα, πλήττοντας με τον τρόπο αυτό την αξιοπιστία του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Δυστυχώς, διαψεύδονται όσοι πίστεψαν ότι ήταν "στιγμιαίες" οι εικόνες της πρώτης μετεκλογικής συνέντευξης, οι οποίες έκαναν το γύρο της Ελλάδας, όταν η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου επιτέθηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αποδεικύνεται ότι αυτή τη στάση θα κρατήσουν, απέναντι σε όλους τους θεσμούς.
Στο στόχαστρο του Π. Τατούλη κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης μπήκαν για ακόμα μια φορά ο νέος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκη, και φυσικά, ο Τύπος. Στο πλευρό του Π. Τατούλη και της Ντ. Νικολάκου, κάνοντας... αντιπολίτευση στον Π. Νίκα, στάθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιανακούρας και οι σύμβουλοι Απόστολος Παπαφωτίου και Φάνης Στεφανόπουλος. Ο κ. Γιαννακούρας μάλιστα κατηγόρησε μεταξύ άλλων τον κ. Νίκα ότι θέλει να αφήσει χωρίς νερό τον οικισμό Κουρουβέλι της κοινότητας Βαλτεσινίκου, επειδή ζήτησε από τους περιφερειακούς συμβούλους να μην ψηφίσουν τα 34 "ρουσφέτια" Τατούλη.
Την ίδια... αντιπολιτευτική τακτική ακολούθησαν και τα υπόλοιπα μέλη της περιφερειακής αρχής, κατηγορώντας τον νέο περιφερειάρχη αφενός για αντιθεσμική παρέμβαση επειδή δεν έχει ακόμα ανακηρυχθεί επισήμως περιφερειάρχης (όπως δήλωσε η κ. Νικολάκου), και αφετέρου επειδή χαρακτήρισε "ρουσφέτια" τις 34 προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας με δήμους, στην εκπνοή της θητείας της.
ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ
Στην πραγματικότητα, τα μέλη της περιφερειακής αρχής "ξέσπασαν" και δεν μπορούσαν να κρατηθούν όταν διαπίστωσαν πως υπήρχε απαρτία στο Περιφερειακό Συμβούλιο και άρα μπορούσαν να ψηφίσουν τις 34 συμβάσεις τις οποίες είχε χαρακτηρίσει "ρουσφέτια" ο κ. Νίκας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή φοβούνταν, καθώς αυτοζυμώνονται με θεωρίες συνωμοσίας, ότι ο κ. Νίκας είχε σχεδιάσει πίσω από την πλάτη τους τη ματαίωση της συνεδρίασης.
Οταν λοιπόν διαπίστωσαν πως υπάρχει απαρτία, άρχισαν τα... όργανα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης προκείμενου να υλοποιηθεί το έργο «Ψηφιοποίηση των χειρογράφων και καταλογογράφηση των εντύπων της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου Μεσσηνίας». Το έργο ήταν 11ο στη ημερήσια διάταξη αλλά προτάχθηκε για να διευκολυνθεί η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θεώνη Κολλυροπούλου που παρευρισκόταν στην συνεδρίαση και μίλησε για το έργο. Καθώς το συγκεκριμένο έργο ψηφιοποίησης των αρχείων της Μονής Βουλκάνου δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ρουσφέτι, τα μέλη της περιφερειακής αρχής βρήκαν ευκαιρία να γενικεύσουν και να κατηγορήσουν τον κ. Νίκα και τον Τύπο. Ετσι κι αλλιώς, θα ήταν πολύ δύσκολο να πείσουν ότι είναι έργο περιφερειακής εμβέλειας η «βελτίωση αγροτικής οδού Καλλιρρόη – Βασιλικό Δήμου Οιχαλίας» ή η «αντικατάσταση στέγης Ι.Ν. Αγίων Πάντων Μεταμορφώσεως Δήμου Πύλου - Νέστορος». Γενικώς, οι περισσότερες συμβάσεις αφορούσαν έργα τοπικής εμβέλειας, τα οποία η Περιφέρεια χρηματοδοτεί εκμεταλλευόμενη το δικαίωμα που της παρέχει ο νόμος για τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων.
"ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΧΟΡΟ" Η ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ
Επιστρέφοντας στην προχθεσινή συνεδρίαση, το χορό των δηλώσεων κατά του κ. Νίκα και του Τύπου τον άνοιξε η κ. Νικολάκου, λέγοντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψηφιοποίηση των αρχείων της Μονής Βουλκάνου:
«Για να δούμε το εύρος του λαϊκισμού, της ανευθυνότητας και του απίστευτου πολιτικού θράσους, ενός περιφερειάρχη που ακόμα δεν έχει ανακηρυχθεί, όχι δεν έχει αναλάβει, ενός περιφερειάρχη που θα έχει την ευθύνη της Περιφέρειας μετά το Σεπτέμβριο, να θέλει να παρεμβαίνει στη λειτουργία του νυν Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου δεν έχει όχι απλώς αρμοδιότητα, δεν έχει καμία απολύτως νομιμοποίηση δημοκρατική. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό να ακούγεται δημόσια άποψη από κάποιον νεοκλεγέντα, ο οποίος προτρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο οφείλει μέχρι το τέλος Αυγούστου να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του, αν θέλετε το οφείλει στους πολίτες και μόνο σε αυτούς. Να καλεί λοιπόν και να προτρέπει τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να μην ψηφίσουν τις προγραμματικές συμβάσεις. Για να μην πω καλύτερα, να τα καλεί να μην προσέλθουν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Και μάλιστα ακούστηκε αυτό το απίστευτο, ότι αυτές οι 23 συμβάσεις (σ.σ. οι συμβάσεις είναι 34) είναι ρουσφέτια του κ. Τατούλη. Είναι μια φορά ντροπή για τον ίδιο και δέκα φορές για τον κίτρινο Τύπο ο οποίος αναφέρει ως ρουσφέτια τόσο πολύ σημαντικά έργα».
Η ΣΚΥΤΑΛΗ ΣΤΟΝ ΤΑΤΟΥΛΗ
Στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη ο απερχόμενος περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης λέγοντας:
«Δεν θα μπω στη λογική ποια είναι τα ρουσφέτια ή ποια δεν είναι τα ρουσφέτια. Δεν θα κάνω καμία αναφορά σε όλον αυτόν τον επικίνδυνο Τύπο, που έχει αναπτυχθεί σε μια συλλογιστική καθαρώς ανθρωποφαγίας, όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Τους θυμίζω ότι εννέα χρόνια αντέξαμε την παρουσία τους. Την αντέξαμε την παρουσία τους αλλά το δικό τους το στίγμα θα παραμείνει αναλλοίωτο, δεχόμενο αυστηρές κριτικές στα επόμενα χρόνια. Δεν μπορούν οι Πλεμμένοι να μπορούν να θέλουν να καθοδηγούν αυτόν τον τόπο. Δεν μπορούν αυτές οι οικογένειες που μαράζωσαν αυτόν τον τόπο, που τον απογοήτευσαν αυτόν τον τόπο, που δημιούργησαν όλα αυτά τα σκηνικά, να συνεχίζουν να παραμένουν σε κινητικότητα αυτή τη δύσκολη περίοδο για τον τόπο μας. Γιατί έχουν κάνει ένα λάθος. Εχουν κάνει ένα λάθος γιατί δεν γνωρίζουν το δικό μας το φρόνημα. Οπως είπαμε, ήμασταν παρόντες, πήραμε τις πλάτες μας, όλοι μαζί, όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο τις ευθύνες της ανασυγκρότησης και της ανάδειξης της Περιφερειάς μας ως μιας ισχυρής Περιφέρειας σε όλα τα επίπεδα στη χώρα μας. Θα είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε, απέναντι σε αυτούς του δολοπλόκους, σε αυτούς τους μικρόψυχους, την πορεία της Πελοποννήσου».
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΑΟΖ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Ο Π. Τατούλης στη συνέχεια επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας τον "ανεκδιήγητο" επειδή αμφισβήτησε την αρμοδιότητα της Περιφέρειας να ορίζει την ΑΟΖ.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του στην Τρίπολη τον Μάιο είχε δηλώσει ότι μόνο η κυβέρνηση μπορεί να ανακηρύξει μια περιοχή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και πάραλληλα είχε ασκήσει κριτική στον κ. Τατούλη επειδή στο προεκλογικό του φυλλάδιο ο τελευταίος ανέφερε ως επίτευγμα του την ανακήρυξη της ΑΟΖ δυτικά της Κρήτης. Χθες ο κ. Τατούλης επιτέθηκε στον κ. Σαμαρά για το θέμα της ΑΟΖ, κατηγορώντας τον παράλληλα ότι επιχειρεί να του... υποκλέψει το έργο του πολιτισμού:
«Με την ευκαιρία αυτή θέλω να σας ενημερώσω ότι αύριο είμαι καλεσμένος από τον πρωθυπουργό της χώρας και τον υπουργό Ανάπτυξης για την υπογραφή της μίσθωσης του μεγάλου οικοπέδου δυτικά της Κρήτης. Μιας προσπάθειας που ξεκινήσαμε αθόρυβα όλοι μαζί, εδώ και αρκετά χρόνια. Και κατορθώσαμε αυτό το μεγάλο οικόπεδο, με τα σημαντικά αναμενόμενα αποτελέσματα για την οικονομία και τη ζωή των συμπολιτών μας στην Πελοπόννησο να αποκαλυφθεί ότι ανήκει στην ΑΟΖ της Περιφέρειάς μας. Πριν λίγο καιρό ακούσατε έναν ανεκδιήγητο πρωθυπουργό να λέει ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ. Πρώην πρωθυπουργό. Δεν έχουν ΑΟΖ. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω. Είναι ακριβώς τα ίδια γεγονότα που αντιμετωπίσαμε εμείς όλη αυτή τη διάρκεια την προηγούμενη περίοδο. Οπως σήμερα ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού στην επιτροπή παρακολούθησης του Προγράμματος, συγχαίροντας τον περιφερειάρχη και την περιφερειακή αρχή για το μεγάλο έργο που έχει κάνει στον πολιτισμό. Είναι όλοι αυτοί οι επιτήδειοι που προσπάθησαν να πάρουν το μεγάλο έργο που κάναμε στον πολιτισμό και να το παρουσιάσουν ως δικό τους έργο όντας απόντες από οποιοδήποτε έργο παρέμβασης. Είναι όλοι αυτοί που νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με την ψυχή των συμπολιτών μας. Είναι όλοι αυτοί που δεν είχαν αναγνωρίσει ποτέ την αξία και τις αρχές του πολιτιστικού μπακράουντ των Πελοποννησίων. Είναι όλοι αυτοί οι ακαμάτηδες που επειδή η θεία πρόνοια τους φρόντιζε τόσα χρόνια νόμιζαν και νομίζουν ότι μπορούν να τιθασεύσουν το φρόνημα των Ελλήνων και των Πελοποννήσιων».
Κλείνοντας την... τοποθέτησή του ο κ. Τατούλης είπε επίσης: «...Να προχωρήσει γρήγορα η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης. Με τις αντιπαλότητες και τις αντιξοότητες των μικροσυμφερόντων, που δεν ήθελαν να αφήσουν ποτέ να προχωρήσει αυτό το έργο. Με όλους αυτούς του επιτήδειους λαθρεπιβάτες της μεσσηνιακής συγκυρίας».
ΚΑΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Από το φαρμάκι του Π. Τατούλη δεν ξέφυγε ούτε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συζήτηση για την έγκριση μελέτης επένδυσης για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης στην Κορινθία, ο απερχόμενος περιφερειάρχης απαντώντας στον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκο Γόντικα είπε μεταξύ άλλων: «Ακουγα χθες προχθές μετά την βράβευση του Αντετοκούμπο, ένας πρόεδρος κόμματος ο οποίος είχε ψηφίσει εναντίον της απόκτησης της ιθαγένειας παιδιού μετανάστη να τον συγχαίρει. Ε! μην μπαίνουμε σε αυτές τις λογικές».
Εννοείται ότι η επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη δεν είχε καμία σχέση με το θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης, ούτε με όσα είχε υποστηρίξει ο κ. Γόντικας. Απλώς ο Π. Τατούλης έχει βάλει στο στόχαστρο τον Κ. Μητσοτάκη επειδή στήριξε ενεργά τον Π. Νίκα, και θεώρησε ότι βρήκε ευκαιρία να του επιτεθεί... χωρίς καμία αφορμή.
1,25 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΕ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Κλείνοντας τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Π. Τατούλης επιτέθηκε για ακόμα μια φορά στον αντιπολιτευόμενο Τύπο, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει με 1,25 εκατ. ευρώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κορινθίας:
«Παρά τις φωνές της Χίμαιρας, που ενέσκηψε στην Πελοπόννησο, οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν σχεδόν ομόφωνες στο σύνολό τους. Αντιλέγουμε και αντιπαλεύουμε οποιαδήποτε άποψη μιας παλαιοπολιτικής, παλαιοκομματικής πελατειακής σχέσης θεωρώντας ότι οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν έχουν πελατειακές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Εχουν μόνο αναπτυξιακές λογικές. Και λυπάμαι πάρα πολύ για μια παρέα του Τύπου, των μέσων ενημέρωσης, αυτού του λελογισμένου δημόσιου αγαθού που παραποιούν ως έμμισθοι μισθοφόροι την αλήθεια και την πραγματικότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Θα είναι ντροπή τους εφ’ όρου ζωής. Είτε πλυμένοι, είτε πλεμμένοι, είτε άπλυτοι θα έχουν την ίδια τύχη. Και θέλω να ενημερώσω τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κορινθίας ότι σήμερα περάσαμε και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης η εναρμόνιση και η τεχνολογική εξέλιξη όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του ηλεκτρονικού τους παρατηρητηρίου με 1,25 εκατ. ευρώ. Και το κάναμε όχι παραμονές εκλογών για να δεσμεύσουμε τα μέλη σας αλλά το κάνουμε μεταγενέστερα, γιατί αυτό είναι η πολιτική μας, αυτό είναι το συμφέρον της Περιφέρειάς μας. Και για άλλη μια φορά να πούμε ξεκάθαρα ότι όλοι εδώ, είμαστε εδώ παρόντες, εκεί που μας έθεσαν οι πολίτες, υπερασπιζόμενοι την ανάπτυξη, τις προσδοκίες και τις ελπίδες αυτού του τόπου κόντρα σε όλους αυτούς τους μισθοφόρους υπαλλήλους των εκάστοτε εξουσιών. Εμείς δεν είχαμε ανάγκη ποτέ για να καλύψουμε προβλήματά μας, ούτε τους πικραμένους, ούτε τις πικραμένες».
ΤΟΠΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΣ
Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, δίνοντας το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει, κινδυνολόγησε πολλές φορές προσπαθώντας να διεγείρει τοπικιστικά αντανακλαστικά των Αρκάδων. Μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Ο κ. Νίκας αρνείται τα βασικά αγαθά στους πολίτες. Ας ακούνε οι πολίτες. Ειδικά οι Αρκάδες, οι οποίοι είναι περήφανος λαός και δεν συχωράει τέτοια ατοπήματα. Πραγματικά πιστεύω αυτό που είπε η κ. Νικολάκου, ότι έχει φάει γκολ από τα αποδυτήρια ο κ. Νίκας, και πρέπει αυτό να το τονίσουμε. Δεν επιτρέπει, σήμερα, παρότρυνε τους περιφερειακούς συμβούλους, τους οποίους δεν έχει καμία δικαιοδοσία γιατί μετά την 1η Σεπτέμβρη θα είναι περιφερειάρχης, να μην ψηφίσουν τα έργα αυτά. Να μην πάει νερό στο Κουρουβέλι και στο Λυκοχώρι Βυδιακίου! Καταλαβαίνετε αγαπητοί μου, όσοι με ακούτε και από την τηλεόραση αυτή τη στιγμή!».   
Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός  eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα