Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Γνωμοδότηση για το υδατοδρόμιο της Πύλου

Με αρκετά αργά, αλλά σταθερά βήματα φαίνεται να προχωράει η υπόθεση λειτουργίας υδατοδρομίου στην Πύλο. 
Στην προσεχή συνεδρίαση του  Περιφερειακού Συμβουλίου, το Σώμα θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του συγκεκριμένου έργου.
Η αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος και υδροοικονομίας που εισηγείται θετικά, επισημαίνει ότι για το συγκεκριμένο έργο δεν έχουν κατατεθεί ενστάσεις φορέων ή πολιτών.
Κόστος
Το υδατοδρόμιο προβλέπεται να δημιουργηθεί στη δυτική προκυμαία του λιμανιού της Πύλου, στον όρμο του Ναυαρίνου.
Όπως προβλέπεται στη μελέτη το κόστος για τη διαμόρφωση του υδατοδρομίου για τον ελλιμενισμό του υδροπλάνου και τους χώρους ελέγχου και αναμονής επιβατών θα είναι 28.000 ευρώ. Το κόστος προμήθειας κι εγκατάστασης ειδικού εξοπλισμού και μέσων υπολογίζεται στα 4.510 ευρώ. Το κόστος προμήθειας κι εγκατάστασης εξοπλισμού γραφείου θα είναι 10.250 ευρώ. Συνολικά το κόστος επένδυσης για το υδατοδρόμιο Πύλου, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων για μελέτες - αδειοδότηση υπολογίζεται στα 52.760 ευρώ.
 
Όροι 
Στη γνωμοδότηση της υπηρεσίας για τη ΜΠΕ, αναφέρονται ως επισημάνσεις ότι ο κόλπος του Ναυαρίνου και η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Ο φορέας λειτουργίας του υδατοδρομίου θα πρέπει να διαθέτει πλήρη ετοιμότητα αντιμετώπισης περιστατικών διαρροής καυσίμων ή ελαίων μηχανών.
Επίσης, ο φορέας να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα και να είναι σε συνεχή επαφή και συνεννόηση με την αρμόδια Λιμενική Αρχή για την τήρηση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Επίσης, επειδή δυτικά του λιμένα υπάρχει η δημοτική πλαζ Πύλου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, δεδομένου ότι οι δύο υδατοδιαδρόμοι χωροθετούνται κοντά στην πλαζ.
Τέλος, να ελεγχθούν  οι επιπτώσεις λειτουργίας του υδατοδρομίου στο ακουστικό περιβάλλον και να ληφθούν αν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα προστασίας από το θόρυβο.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα