Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Εκλογές 2019: Πώς και πού θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες

Εκλογές 2019: Όλη η διαδικασία ψηφοφορίας των ετεροδημοτών για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, τι σημαίνουν τα αμιγή και τα μεικτά εκλογικά τμήματα καθώς και οι εξαιρέσεις σε όλη τη διαδικασία της ψηφοφορίας.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, δίνονται οι κατάλληλες διευκρινίσεις για το πώς και πού θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες όλης της χώρας στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Ως ετεροδημότες ορίζονται οι εκλογείς, που διαμένουν σε δήμο άλλης βασικής εκλογικής περιφέρειας από εκείνη στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι και οι οποίοι, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους.
Βασική εκλογική ενότητα είναι η εκλογική περιφέρεια, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι κανονικά εγγεγραμμένοι οι ετεροδημότες.
Οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης, για τις ανάγκες της εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων, αποτελούν αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες. Αυτό σημαίνει, ότι οι εκλογείς

μίας εκλογικής περιφέρειας από εκείνες στις οποίες διαιρούνται οι νομοί αυτοί, δεν είναι ετεροδημότες ως προς τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του ίδιου νομού.
Εξαίρεση προβλέπεται ως προς τους εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι σε δήμο των νησιών Κύθηρα και Αντικύθηρα, οι οποίοι θεωρούνται ετεροδημότες ακόμα και όταν διαμένουν σε άλλο Δήμο του Νομού Αττικής.
Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι. Τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών συνιστώνται με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού της εκλογικής περιφέρειας του τόπου διαμονής τους, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, αλλά μόνο στις πρωτεύουσες των νομών.
Εξαιρούνται οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου μπορούν να συσταθούν εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών και σε άλλους δήμους πλην της πρωτεύουσας ανάλογα με τη συγκέντρωση ετεροδημοτών ανά δήμο. Ο Περιφερειάρχης Αττικής είναι αρμόδιος για την προπαρασκευή και τη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών, σε όλους τους δήμους του νομού Αττικής. Ανάλογα με τον αριθμό των ετεροδημοτών μπορούν να συσταθούν αμιγή ή μεικτά εκλογικά τμήματα.
Αμιγή εκλογικά τμήματα συνιστώνται, όταν ο αριθμός των ετεροδημοτών που προέρχονται από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια είναι μεγάλος.
Μεικτά εκλογικά τμήματα συνιστώνται, όταν ο αριθμός των ετεροδημοτών από διάφορες βασικές εκλογικές περιφέρειες είναι μικρός.
Αξίζει να σημειωθεί πως προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων ως ετεροδημοτών, αποτελεί η εγγραφή, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια του τόπου διαμονής τους, σαράντα (40) τουλάχιστον ετεροδημοτών προερχομένων από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια.
Στην αντίθετη περίπτωση, οι εκλογείς αυτοί δεν μπορούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες και πρέπει να μεταβούν στη βασική τους εκλογική περιφέρεια για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Στις περιπτώσεις αυτές, δεν θα υπάρχει η ένδειξη Ε στο βασικό εκλογικό τους κατάλογο, προκειμένου οι εκλογείς αυτοί να ασκήσουν απρόσκοπτα το εκλογικό τους δικαίωμα στη βασική τους εκλογική περιφέρεια.
Στα ειδικά εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών, η ψηφοφορία γίνεται με τα ίδια έντυπα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιούνται στη βασική εκλογική περιφέρεια, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι οι εκλογείς.
Δείτε ΕΔΩ την εγκύκλιο. dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα