Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

«Μάχη εντυπώσεων» για τα… φύκια στο Δήμο Τριφυλίας!

Επιτρέπονται βαρέα μηχανικά μέσα σε παραλία της προστατευόμενης περιοχής Natura;
Τίποτα, ως φαίνεται, δε θα πρέπει να εκπλήσσει τους κατοίκους και δημότες της Τριφυλίας, τους επισκέπτες της, καθώς και τους αναγνώστες των εφημερίδων και sites, όπως και τους χρήστες των social media, σε ό,τι αφορά έργα, δράσεις, δραστηριότητες και παρεμβάσεις στην Τριφυλία. Κι αυτό, γιατί όλοι ανεξαιρέτως ισχυρίζονται ότι έχουν για όλα, όχι μόνον λόγο, αλλά και παρεμβατικό ρόλο!
Σε… σήριαλ, λοιπόν, με «επεισόδια» έχει μετατραπεί η εκτέλεση του έργου «Καθαρισμοί αντιπυρικής/αντιπλημμυρικής προστασίας, συντήρηση αγροτικής οδοποιίας και καθαρισμοί κοινοχρήστων χώρων» στο Δήμο Τριφυλίας, σε υλοποίηση της με αριθμό 40/2018 μελέτης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολ. Προστασίας – Τμήμα Μελετών, Κατασκευής Έργων και Π.Π. του Δήμου Τριφυλίας και της υπογραφείσας (στις 2 Νοεμβρίου 2018) σύμβασης μεταξύ του δημάρχου Τριφυλίας και του αναδόχου.
«Μάχη εντυπώσεων» για τα… φύκια έχει ξεσπάσει από προχθές στα social media και το διαδίκτυο με δημόσιες τοποθετήσεις της Χάιδως Παναγιωτοπούλου και του Γιώργου Λεβεντάκη και χθες την «απάντηση» του δημάρχου Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, μέσω του γραφείου δημάρχου Τριφυλίας.
Στο λογαριασμό στο facebook της Χάιδως Παναγιωτοπούλου, στις 2:13 μ.μ. της Τετάρτης,

δημοσιεύθηκε μακροσκελές κείμενο για τα φύκια στην παραλία έξω από το λιμάνι Κυπαρισσίας, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Αγαπητοί μου φίλοι, όπως σας είχα υποσχεθεί την περασμένη Δευτέρα, σε σχόλιό μου σε σχετική ανάρτηση του εκλεγμένου τοπικού συμβούλου της κοινότητας Κυπαρισσίας, Γεωργίου Τσάλτα, σας ενημερώνω ότι σήμερα το πρωί ξεκίνησε επιτέλους ο καθαρισμός της παραλίας της περιοχής "ΚΑΜΠΟΣ" Κυπαρισσίας, από το Λιμάνι της Κυπαρισσίας έως το κάμπινγκ, όπου εδώ και δύο έτη είναι συσσωρευμένα φύκια σε λόφους (κολεξιόν φύκια 2017, κολεξιόν φύκια 2018) και φέτος δε, αποφύγαμε μετά μεγάλη επιμονή, την κολεξιόν φύκια 2019, όμως φθάσαμε τέλος Ιουνίου για να καθαριστεί η παραλία αυτή! Δυστυχώς η πράξη αυτή δεν είναι αποτέλεσμα προγράμματος της Δημοτική Αρχής, όπως θα έπρεπε να είναι, ώστε να έχουν γίνει οι εργασίες αυτές τουλάχιστον πριν την περίοδο του Πάσχα, αλλά προσωπικής επιμονής και "φορτικότητας". Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τις εκλογές, περί τις 6/6/2019, με τη δικηγορική μου ιδιότητα και με εντολείς μου, τρεις από τους επιχειρηματίες της περιοχής του Κάμπου Κυπαρισσίας, αναζητήσαμε την πορεία των αιτήσεών τους, που έχουν γίνει φέτος για τον καθαρισμό της παραλίας, από το Λιμάνι της Κυπαρισσίας έως το κάμπινγκ και το γιατί παραμονές του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος δεν είχαν καθαριστεί οι παραλίες της πόλης μας. Πληροφορήθηκα από το Δήμο, λοιπόν, ότι υπάρχει ενεργή εργολαβική σύμβαση ύψους 200.000 ευρώ περίπου, δυνάμει της οποίας εργολάβος της περιοχής της Τριφυλίας έχει την υποχρέωση, κατόπιν συναίνεσης του Δήμου, να καθαρίσει τις παραλίες μας! Με επιμονή ζήτησα από το Δήμο Τριφυλίας να δοθεί αυτή η συναίνεση ή η εντολή ή η έγκριση, ή όπως αλλιώς πρέπει να γίνει, μίλησα προσωπικά με τον εργολάβο και τον υπεργολάβο, οι οποίοι έδειξαν πράγματι προθυμία, και το μόνο που έγινε ήταν παραμονές του τριημέρου να σταλούν τα μηχανήματα μόνο στην παραλία του Αϊ-Λαγούδη! Όταν ρώτησα γιατί δεν καθάρισαν και την άλλη παραλία από το Λιμάνι έως το κάμπινγκ, η απάντηση ήταν ότι δεν πήραν, εργολάβος και υπεργολάβος, τέτοια εντολή από τους αρμοδίους του Δήμου Τριφυλίας! Μετά από πιέσεις μου, παρουσιάστηκαν από την πλευρά του Δήμου προβλήματα όπως π.χ δεν υπάρχει τόπος να μεταφερθούν τα φύκια!!!!!!!!. Ή ότι ο εργολάβος δεν έχει πληρωθεί τον πρώτο λογαριασμό που έχει εκδώσει… από τον Απρίλιο μήνα! Η απάντησή μας επιτόπου ήταν να προσφέρουμε εμείς τη δαπάνη των καυσίμων και δικό μας οικόπεδο για να αποθέσουν τα φύκια! Και πάλι τίποτα! Μετά από αρκετές επαφές που έκανα, τόσο εγώ όσο και ο νέος Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Γεώργιος Λεβεντάκης, που ενημερώθηκε από εμένα για το θέμα, ο εργολάβος δεσμεύτηκε ότι σήμερα ημέρα Τετάρτη θα ξεκινούσε τον καθαρισμό της παραλίας αυτής! Εφόσον όμως η Δημοτική αρχή δεν τον αποτρέψει, γιατί για παράδειγμα μπορεί να θεωρήσει τα ημερομίσθια πολλά!».
Στo λογαριασμό του συνδυασμού του Γιώργου Λεβεντάκη στο facebook, «Άνοδος Τριφυλίας», στις 8.13 μ.μ. την Τετάρτη δημοσιεύθηκε, μεταξύ άλλων: «Αγαπητοί συμπολίτες του ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ. Από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου, ως Δημάρχου Τριφυλίας, ξεκαθάρισα την πρόθεσή μου για "υγιείς συνεργασίες" και στη θέση μου αυτή επιμένω και εμμένω αδιαπραγμάτευτα. Σήμερα το πρωί, λοιπόν, ξεκίνησε επιτέλους ο καθαρισμός της παραλίας, στην περιοχή "Κάμπος" Κυπαρισσίας, όπου υπάρχουν συσσωρευμένα φύκια, τουλάχιστον για 3 έτη. Η κ. Χάιδω Παναγιωτοπούλου, ήταν γνώστης του συγκεκριμένου προβλήματος, καθότι από την 6η Ιουνίου τρέχοντος έτους 2019 είχε προβεί σε κάποιες ενέργειες, αφού προηγούμενα είχε διοριστεί, με την ιδιότητά της ως δικηγόρου, από 3 επιχειρηματίες της περιοχής, προκειμένου, μέσω της νομικής οδού, να βρεθεί κάποια λύση σε αυτό (πρόβλημα). Εγώ προσωπικά, ενημερώθηκα από την κα Παναγιωτοπούλου, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, για το θέμα που έχει προκύψει, στην εν λόγω περιοχή, με τα συσσωρευμένα φύκια και τη μη αποκομιδή τους, καθότι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, ως συνήθως, δεν ενδιαφέρεται για το οτιδήποτε.
Ήρθα, λοιπόν, αμέσως σε επαφή με τον κ. Παναγόπουλο (αρμόδιο εργολάβο), ο οποίος μετά τη συνάντησή μας (την περασμένη Κυριακή), δήλωσε ότι είναι στη διάθεσή μου, ως Δημάρχου Τριφυλίας, και με διαβεβαίωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα τον καθαρισμό της συγκεκριμένης περιοχής, με κάθε ρίσκο και αψηφώντας οποιονδήποτε τυχόν θα τον σταματούσε, γεγονός που έλαβε χώρα σήμερα (καθαρισμός) και θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια γι' αυτό.
Επίσης, μου δήλωσε και έχει δεσμευτεί, προσωπικά, σ' εμένα γι' αυτό, ότι θα ξεκινήσει άμεσα και τον καθαρισμό των συσσωρευμένων φυκιών, στην περιοχή της Μαραθόπολης. Έχοντας λοιπόν δεσμευτεί απέναντί σας, από την αρχή της υποψηφιότητάς μου, ως Δημάρχου Τριφυλίας, ότι θα ενημερώνεστε άμεσα, σε ό,τι έχει να κάνει με τα ζητήματα του Δήμου που σας αφορούν και προς αποφυγή παρεξηγήσεων και λάθος εντυπώσεων, γι' αυτό και η παρούσα ενημέρωση, μ' αυτή μου την επιστολή».
Χθες Πέμπτη, στις 12.30 μετά το μεσημέρι εξεδόθη και απεστάλη από το γραφείο δημάρχου Τριφυλίας δελτίο Τύπου με θέμα «Καθαρισμός Παραλιών» στο οποίο αναφέρεται: «Ο κάθε συμβαλλόμενος εργολάβος με το Δήμο μας, αλλά και όλους τους ΟΤΑ, υποχρεούται να εκτελέσει το συμβατικό έργο που προβλέπεται από τη σύμβαση του έργου. Εντολή εκτέλεσης του έργου παίρνει ή από τον επιβλέποντα του έργου ή από την αρμόδια υπηρεσία ή τη Δημοτική Αρχή αφού ενημερωθεί η επιτροπή παραλαβής του έργου, η οποία δε δύναται να υπογράψει τίποτα περισσότερο από ότι η σύμβαση περιλαμβάνει. Ο κ. Ηλίας Παναγόπουλος έχει σύμβαση με το Δήμο μας, η οποία αφορά δύο υποέργα την αγροτική οδοποιία και τον καθαρισμό κοινοχρήστων χώρων. Η σύμβαση του έργου προβλέπει αριθμό ημερομισθίων για τα μηχανήματα έργου και όχι περιοχές έργου. Ο κ. Ηλίας Παναγόπουλος είναι αυτονόητο ότι εντολές παίρνει από τη Δημοτική Αρχή ή τους θεσμικούς παράγοντες που προαναφέρθηκαν και με κανέναν τρόπο από αναρμόδια άτομα. Η δημιουργία εντυπώσεων είναι μια εύκολη πρακτική. Ο κ. Λεβεντάκης και η κα Παναγιωτοπούλου αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους την 1η Σεπτεμβρίου. Για ό,τι γίνεται μέχρι τότε είναι ευθύνη και έργο της παρούσης Δημοτικής Αρχής και έως την ορκωμοσία τους δεν έχουν κανένα θεσμικό ρόλο. Εντολή για τον καθαρισμό των παραλιών δόθηκε στον κ. Ηλία Παναγόπουλο – εργολάβο του έργου από το Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Παν/τη Κατσίβελα».
Με απόλυτο σεβασμό και στα τρία εμπλεκόμενα μέρη για τα… φύκια, μία ερώτηση: Είναι αλήθεια, με νομική βάση και ισχύ ή όχι, ότι «Απαγορεύεται ο καθαρισμός της ακτής με βαρέα μηχανικά μέσα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο καθαρισμός της ακτής γίνεται χειρωνακτικά. Εάν ο χειρωνακτικός καθαρισμός είναι αδύνατος, επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται κατ’ εξαίρεση ελαφρά μηχανήματα τα οποία δεν σκάβουν την άμμο σε βάθος μεγαλύτερο των 5 εκατοστών, δεν πλησιάζουν τις προστατευόμενες φωλιές σε απόσταση μικρότερη των 3 μέτρων και δεν αφήνουν ίχνη τα οποία είναι δυνατόν να παγιδεύσουν τους νεοσσούς…»;
Και μια δεύτερη: Σε ποιο νόμιμο και αδειοδοτημένο χώρο εναποτίθενται - απορρίπτονται τα φύκια;  tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα