Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Ξεκίνησε υποβολή για το Μηχανογραφικό 2019 στο exams.it.minedu.gov.gr - Οι παγίδες και τα SOS

Οι Πανελλήνιες 2019 συνεχίζονται με τα ειδικά μαθήματα των γενικών λυκείων ενώ μετά από ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, ξεκίνησε η υποβολή μηχανογραφικών στο http://exams.it.minedu.gov.gr.
Μηχανογραφικό 2019: Η διαδικασία ξεκινά με τους υποψηφίους που ενδιαφέρονται να υποβάλουν το Μηχανογραφικό δελτίο τους να απευθύνονται στο Λύκειο τους με σκοπό να πάρουν τον σχετικό κωδικό υποβολής (password). Στη συνέχεια, εισέρχονται με αυτόν τον κωδικό στην ιστοσελίδα http://exams.it.minedu.gov.gr μέσω της οποίας μπορούν να παρακολουθούν την πορεία του Μηχανογραφικού τους και να κάνουν προσωρινές αλλαγές (Προσωρινή αποθήκευση).
Αφού ανακοινωθούν οι βαθμοί των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την

Δευτέρα 15-7-2019. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.
Ποιοι μπορούν να υποβάλουν μηχανογραφικό:
- όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2019, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).
- όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2017 ή 2018, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.
Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκεια τους.
Εφιστάται η προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.
Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο 21 Ιουνίου με 15 Ιουλίου 2019.
Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από την Τρίτη 18-6-2019 μέχρι και την Παρασκευή 28-6-2019.
Εγκύκλιος Μηχανογραφικών ΓΕΛ 2019 ΕΔΩ
Εγκύκλιος Μηχανογραφικών ΕΠΑΛ 2019 ΕΔΩ



Τα SOS και οι παγίδες

-Το μηχανογραφικό υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Εκεί οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν πρόχειρο μηχανογραφικό, να τροποποιούν το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο και στη σχετική περίοδο να προχωρήσουν στην οριστικοποίησή του.

-Η πλατφόρμα αναμένεται να «ανοίξει» παραδοσιακά την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και μια ενδεικτική ημερομηνία φαίνεται η Δευτέρα 24 Ιουνίου, ενώ αναλογικά αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουλίου, δίχως βέβαια ακόμη να έχει ανακοινωθεί κάτι από το υπουργείο Παιδείας. Η οριστικοποίηση του μηχανογραφικού θα γίνει μέσα σε αποκλειστική προθεσμία και μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής κανένα μηχανογραφικό δελτίο δεν θα γίνεται δεκτό, ούτε θα αλλάζει, ούτε θα αντικαθίσταται ως προς τις προτιμήσεις των τμημάτων και τη σειρά αυτών.

– Οι υποψήφιοι θα απευθυνθούν στο Λύκειο τους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το μηχανογραφικό δελτίο και σε πρώτο στάδιο να δηλώσουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις («Προσωρινή Αποθήκευση»). Μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των βαθμών των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων αντίστοιχα, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας «Οριστικοποίηση») ως και την καταληκτική ημερομηνία.

-Ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει όσα τμήματα επιθυμεί, ακόμη και όλα, από αυτά που περιλαμβάνονται στο ένα πεδίο ή στα δύο πεδία που έχει πρόσβαση από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Μπορεί να δηλώσει τα τμήματα με όποια σειρά επιθυμεί, ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο που περιλαμβάνονται. Αν δηλώσει προτίμηση για τμήμα που περιλαμβάνεται και στα δύο επιστημονικά πεδία που δήλωσε, το δηλώνει μία φορά μόνο.

Παράλληλα, όπως εξηγεί ο κ. Ταουσάνης, στο εφετινό μηχανογραφικό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα σημεία:

1. Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά οι υποψήφιοι δεν πρέπει να παρασυρθούν από τις περυσινές βάσεις των τμημάτων ή να συμπληρώσουν μηχανογραφικό με γνώμονα τις βάσεις των τμημάτων. Οι προτιμήσεις τους πρέπει να εκφράζουν τις πραγματικές τους επιθυμίες και όχι απλά μια βαθμολογική ιεράρχηση των τμημάτων.

2. Την εφετινή χρονιά, σε σύνολο 459 τμημάτων, περιλαμβάνονται δεκάδες νέα τμήματα και προγράμματα σπουδών τα οποία αφορούν σχεδόν το 1/3 του μηχανογραφικού. Στα τμήματα αυτά θα διαμορφωθούν βάσεις για πρώτη φορά που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια και οι οποίες μπορεί να επιφέρουν ευχάριστες ή δυσάρεστες εκπλήξεις. Τα τμήματα αυτά θα αποτελέσουν τον παράγοντα Χ για πολλούς ενδιαφερομένους.

3. Στα νέα τμήματα, για όσους ενδιαφέρονται ή θα διεκδικήσουν μετεγγραφή, δεν έχουν ανακοινωθεί οι σχετικές αντιστοιχίες. Κατά συνέπεια, ή θα πρέπει να πιθανολογήσουν ή να καταφύγουν σε εξειδικευμένους συμβούλους σταδιοδρομίας προκειμένου να τους βοηθήσουν στην καλύτερη δυνατή συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

4. Η «πανεπιστημιοποίηση» ορισμένων τμημάτων ΤΕΙ αναμένεται να προσελκύσει μεγαλύτερο όγκο προτιμήσεων σε αρκετά από αυτά τα τμήματα, ασκώντας μια πίεση «προς τα πάνω» στη διαμόρφωση των βάσεών τους.

5. Σε πολλά από τα νέα τμήματα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους υποψηφίους σε βασικά στοιχεία, όπως η διάρκεια των σπουδών, το πρόγραμμα και η αποστολή τους, και όχι μόνο στο γεγονός ότι ανήκουν σε κάποιο ΑΕΙ. Ενδεικτικά, στο εφετινό μηχανογραφικό ένας υποψήφιος π.χ. του 2ου επιστημονικού πεδίου που ενδιαφέρεται για σχολές μηχανικών θα έχει να επιλέξει μεταξύ των παραδοσιακών πολυτεχνικών τμημάτων, νέων πανεπιστημιακών τμημάτων πενταετούς φοιτήσεως και πανεπιστημιακών τμημάτων μηχανικών τετραετούς φοιτήσεως. dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα