Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΕΑΣ Μεσσηνίας : Οικονομικό «άνοιγμα» 6,5 εκατομμυρίων ευρώ

Τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ φτάνει το οικονομικό «άνοιγμα» της Ένωσης, που αφορά οφειλές πελατών της προς την ίδια. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο «άναψαν τα αίματα» προχθές το βράδυ στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΑΣ Μεσσηνίας. Ο πρόεδρος Βασίλης Κοζομπόλης, στην ενημέρωση που έκανε, είπε ότι κάποιες από τις επισφαλείς απαιτήσεις της ΕΑΣ αναμένεται να μην εισπραχθούν και έδειξε ως υπεύθυνο γι’ αυτό το γενικό διευθυντή της οργάνωσης Δημήτρη Ραπτέα. Το μέλος της Διοίκησης Νίκος Κοτταρίδης πρότεινε να τεθεί ο γεν. διευθυντής, όπως και η προϊσταμένη Οικονομικού, σε διαθεσιμότητα, πράγμα το οποίο τελικά δεν εγκρίθηκε από το Συμβούλιο.
Αποφασίστηκε, όμως, η συγκρότηση τριμελούς επιτροπής (θα την απαρτίζουν μέλη του Δ.Σ.), που θα διερευνήσει, όπως ειπώθηκε, τα οικονομικά της ΕΑΣ. Πρόκειται για τους Γιώργο Λαζόγιαννη, Πάνο Παγάνη και Φώτη Δημητρόπουλο. Σκοπός, σύμφωνα με τον κ. Κοζομπόλη, να βρεθεί τι συμβαίνει και να καταλογιστούν ευθύνες.
Βασίλης Κοζομπόλης, πρόεδρος ΕΑΣ «Ευθύνη του γενικού διευθυντή»
«Υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία, όταν υπέπεσαν στην αντίληψή μου τελευταία, έπρεπε να φέρω στο Δ.Σ.» δήλωσε χθες στο «Θ» ο κ. Κοζομπόλης. «Για λόγους διαφάνειας, ζήτησα τη συγκρότηση μιας επιτροπής, η οποία, αν χρειαστεί, θα πάρει και ορκωτούς λογιστές, ώστε να ερευνήσουμε κάποιες τρανταχτές υποθέσεις. Κυρίως οι υποθέσεις αυτές αφορούν ενέργειες του γενικού διευθυντή. Τα 6,5 εκ. ευρώ είναι ένα υπόλοιπο, βεβαίως αρκετά μεγάλο, γιατί υπήρξε μια συγκεκριμένη πιστωτική πολιτική, με ευθύνη των διευθυντών. Γι’ αυτό, αναγκαστήκαμε χθες και πήραμε κάποιες αποφάσεις, ώστε να συντομεύσουμε την αποπληρωμή αυτών των χρεωστικών
υπολοίπων. Το πρόβλημά μας δεν είναι τα 6,5 εκατομμύρια, που είναι “ανοιχτές” απαιτήσεις. Αυτό μας δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα, όσον αφορά στη ρευστότητα, εκείνο όμως που μας απασχολεί είναι αυτά που δεν πρόκειται να εισπραχθούν από πελάτες, οι οποίοι δε θα μας πληρώσουν. Και αυτό από μία διαδικασία που ακολουθήθηκε με ευθύνη του γενικού διευθυντή».

Νίκος Κοτταρίδης, μέλος Δ.Σ.
«Δυστυχώς, βουλιάζουμε»
«Χθες εμφανίστηκαν κάποια χρέη που δεν τα ξέραμε. Τα 6,5 εκ. ευρώ που μας χρωστάνε κάποιοι. Από αυτά, άλλα θα εισπραχθούν και κάποια δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ. Το πόσα ακριβώς είναι αυτά δεν ξέρω. Ο πρόεδρος, χθες είπε ότι δεν ήξερε τίποτα για το ότι το χρέος ήταν τόσο μεγάλο. Συγκεκριμένα, είπε ότι δεν ήξερε για τρεις μεγαλοοφειλέτες, κοντά στο 1,5 εκατομμύριο. Καταλόγισε ευθύνες στους υπηρεσιακούς, γενικό διευθυντή και προϊσταμένη λογιστηρίου, αυτό φάνηκε στη συνεδρίαση. Ανέφερε ότι δεν τον ενημέρωσαν. Εγώ τότε, ως μέλος, είπα, ότι, αφού δεν τον ενημέρωσαν, πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα άμεσα και να διερευνηθεί η υπόθεση από ορκωτούς λογιστές». Και κατέληξε ο κ. Κοτταρίδης: «Το καμπανάκι του κινδύνου το έκρουα εδώ και 5 χρόνια. Αποδείχθηκε ότι δεν πάμε καλά. Δυστυχώς, βουλιάζουμε».
Μιχάλης Αντωνόπουλος, μέλος Δ.Σ.
«Είμαστε στο κατώφλι της χρεοκοπίας»
«Μας δημοσιοποιήθηκαν κάποια στοιχεία, που δε γνωρίζαμε. Ξέραμε ότι υπήρχε κακοδιαχείριση και μεγάλα χρέη, αλλά όχι συγκεκριμένα πράγματα. Έγινε πρόταση από τον πρόεδρο να συσταθεί μια τριμελής επιτροπή και να κάνει έρευνα για να δουν τι γίνεται, ποιος έδωσε τις επιταγές που δεν πληρώθηκαν, ποιος έδινε εμπορεύματα που δεν πληρωνόντουσαν κ.λπ. Εγώ διαφώνησα, γιατί, πώς είναι δυνατόν μέλη της διοίκησης να ελέγχουν τη διοίκηση και την οικονομική υπηρεσία; Θα πρέπει να έρθει κάποιος ορκωτός λογιστής ή κάποιοι άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο και να μας πουν ποια είναι η πραγματική κατάσταση της Ένωσης. Είναι αυτή που μας λένε σήμερα; Γιατί πριν ένα μήνα έδιναν άλλα στοιχεία. Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον και λέει ότι δε γνώριζε τίποτα. Πώς γίνεται αυτό; Πήγαν ένα πρωί στην Ένωση, άνοιξαν και βρήκανε ότι της χρωστάνε 6,5 εκ. ευρώ; Η πρότασή μου είναι να ελεγχθούν τα οικονομικά της ΕΑΣ από ορκωτούς λογιστές» μας είπε ο κ. Αντωνόπουλος, ενώ πρόσθεσε: «Είμαστε στο κατώφλι της χρεοκοπίας. Το καμπανάκι έχει χτυπήσει και το προχθεσινό συμβούλιο δεν έγινε για να δώσει μια πραγματική εικόνα, αλλά για να δώσει άφεση αμαρτιών. Μπήκαν όλοι μέσα και ένας ένας έλεγε με τη σειρά ότι δε γνώριζε τίποτα».
Δημήτρης Ραπτέας γεν. διευθυντής
«Έχω υπηρετήσει την οργάνωση ευσυνείδητα»
Από την πλευρά του γενικού διευθυντή της ΕΑΣ, είχαμε την ακόλουθη δήλωση: «Η πιστωτική πολιτική της Ένωσης είναι γνωστή από παλιά και ακολουθείται χρόνια. Εγώ κινούμαι πάντοτε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου και έχω υπηρετήσει την οργάνωση ευσυνείδητα όλα αυτά τα χρόνια».Της Μαρίας Νίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα