Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Άκης Τσοχατζόπουλος: ενδέχεται να γλιτώσει το «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος»

 Σε θέαμα με επικοινωνιακές σκοπιμότητες, που όμως δεν οδηγεί σε τιμωρία των ενόχων, τείνει να εξελιχθεί η αυριανή συνεδρίαση της Βουλής για την παραπομπή του Άκη Τσοχατζόπουλου, (ο οποίος έστειλε και τυπικά χθες επιστολή στον κ. Φ. Πετσάλνικο ότι θα παραστεί και θα λάβει τον λόγο), σε προανακριτική επιτροπή σχετικά με το σκάνδαλο των υποβρυχίων.
Η συζήτηση (όπως και η μυστική ψηφοφορία) θα πραγματοποιηθεί μολονότι άπαντες γνωρίζουν ότι τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας έχουν παραγραφεί για τον κ. Τσοχατζόπουλο. Όμως είναι πολύ αμφίβολο, όπως επισημαίνουν έγκυρες νομικές πηγές, αν θα σταθεί δυνατό να προχωρήσει η ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού ακόμη και για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος!
Μέχρι τώρα η κυβερνητική προπαγάνδα έχει ρίξει το βάρος της στο σκέλος αυτό, υποστηρίζοντας ότι αν και έχουν παραγραφεί τα άλλα αδικήματα, ο κ. Τσοχατζόπουλος μπορεί να βρεθεί στο εδώλιο (ίσως και στη φυλακή) για διακίνηση μαύρου χρήματος. Αδίκημα που, όπως διατείνονται, «δεν έχει παραγραφεί». Γι’ αυτό και στην πρόταση τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφέρονται στην ανάγκη να ερευνηθεί και ο τρόπος απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων του κ. Τσοχατζόπουλου σε συνδυασμό με τις μίζες των υποβρυχίων. Είναι όμως έτσι;

Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης επικαλούνται την περίπτωση Μαντέλη, εναντίον του οποίου ασκήθηκε (με βούλευμα) δίωξη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην υπόθεση της Siemens. Αυτό όμως στηρίχτηκε στη νομική ερμηνεία ότι τέτοια δίωξη μπορεί όντως να ασκηθεί όταν τα βασικά αδικήματα «διαγράφονται» μόνο και μόνο λόγω παραγραφής. Στην περίπτωση του κ. Τσοχατζόπουλου δεν είναι βέβαιο ότι ισχύει το ίδιο.
Αντίθετα, μπορεί να κριθεί -όπως αναφέρουν οι ίδιες νομικές πηγές- ότι για τα βασικά αδικήματα που τον αφορούν δεν θα διωχθεί λόγω εξάλειψης του αξιοποίνου και όχι λόγω κλασικής παραγραφής. Οπότε σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είναι δυνατόν να συνεχιστεί ούτε η σε βάρος του διαδικασία για το «παρεπόμενο» αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Όλα αυτά είναι σε γνώση των νομικών επιτελών του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο όμως ενδιαφέρεται μόνο για τις εντυπώσεις περί δήθεν «κάθαρσης». Την ίδια ώρα ωστόσο η κυβέρνηση σιωπά (με ένοχο τρόπο) απέναντι στη μόνη ρεαλιστική πρόταση για να γυρίσουν τα «κλεμμένα πίσω», όπως τη διατύπωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης. Δηλαδή στις περιπτώσεις σκανδάλων να εκδίδεται πράξη καταλογισμού και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, αντίστοιχων με τη ζημία του Δημοσίου, σε βάρος όσων ευθύνονται, άσχετα από τις άλλες δικαστικές διαδικασίες.
Πηγή: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα