Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Νέο πλαίσιο μεταθέσεων και αποσπάσεων των εκπαιδευτικών

Στη δημοσιότητα από την υπουργό Παιδείας - Δωδεκαήμερη διαβούλευση
Νέο πλαίσιο μεταθέσεων και αποσπάσεων των εκπαιδευτικών
Η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου
Δώδεκα ημέρες θα κρατήσει η δημόσια διαβούλευση για το νέο πλαίσιο αποσπάσεων και μεταθέσεων εκπαιδευτικών που δόθηκε στην δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας.
Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας τα σχολεία της χώρας χωρίζονται σε δώδεκα κατηγορίες ανάλογα με την γεωγραφική τους θέση. Με βάση αυτόν τον διαχωρισμό, οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ζητούν μετάθεση, θα μοριοδοτούνται ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έχουν περάσει σε δυσπρόσιτες περιοχές. «Πρόκειται για μια σημαντική τομή, η οποία δίνει οριστικό τέλος στο όργιο ρουσφετιού και στις πελατειακές σχέσεις που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, με την εμπλοκή μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων, υπηρεσιακών παραγόντων, πολιτευτών, βουλευτών, υπουργών κ. α.», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου.

«Θεσπίζεται, για πρώτη φορά, δίκαιο και αντικειμενικό σύστημα αποσπάσεων, παρόμοιο με αυτό που ισχύει για τις μεταθέσεις, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα και μετρήσιμα κριτήρια για κάθε κατηγορία απόσπασης», τονίζει η υπουργός Παιδείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο του αρμόδιου φορέα, τα κριτήρια για τις αποσπάσεις στην κεντρική και τις άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, καθώς και στις περιφερειακές διευθύνσεις, στις διευθύνσεις και γραφεία εκπαίδευσης θα είναι:

- Οι μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση ή στη διοίκηση της εκπαίδευσης

- Το δεύτερο πτυχίο, σχετικό με τη διοίκηση, τη νομική ή άλλη επιστήμη

- Η τεκμηριωμένη γνώση του αντικειμένου της θέσης που πρόκειται να καλυφθεί

- Η γνώση νέων τεχνολογιών που αποδεικνύεται με πτυχίο, μεταπτυχιακό ή πιστοποίηση επιπέδου Α ή Β, η αξιόλογη διοικητική εμπειρία, κατά προτίμηση στις υπηρεσίες ή σε νομικά πρόσωπα του υπουργείου Παιδείας

- Η πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών που αποδεικνύεται με πτυχίο, μεταπτυχιακό ή πιστοποιητικό επιπέδου Β2 και άνω.

Ταυτόχρονα, σε υπηρεσιακά συμβούλια του υπουργείου Παιδείας θα αποσπώνται, συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους, οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες, κατά σειρά προτεραιότητας:

- Οσοι ανήκουν σε ειδική κατηγορία μετάθεσης
- Είναι σύζυγοι στρατιωτικών
- Είναι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων
- Είναι σύζυγοι δικαστικών λειτουργών.

Αντίστοιχα στις μεταθέσεις οι εκπαιδευτικοί θα αλλάζουν έδρα με βάση τον πληθυσμό της έδρας των σχολείων, τις συνθήκες διαβίωσης εκεί των εκπαιδευτικών, την απόσταση των σχολείων από την έδρα της περιφερειακής ενότητας (νομού), τις συγκοινωνιακές συνθήκες, το υψόμετρο κ.α.

Στα ειδικά σχολεία για τις μεταθέσεις θα συνυπολογίζονται και τα πτυχία του κάθε υποψήφιου στα αντίστοιχα θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα