Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Ιππικοί αγώνες στο Πλατύ για τον Άγιο Γεώργιο

Τη Δευτέρα του Πάσχα στις 11.00 το πρωί        
Συνέντευξη Τύπου δόθηκε χθες στο Δημαρχείο Καλαμάτας για το έθιμο των ιππικών αγώνων στο Πλατύ, που θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα του Πάσχα, από τον πρόεδρο της κοινωφελούς επιχείρησης «Φάρις» Νίκο Μπασακίδη και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πλατέος Γιώργο Τζαβάρα.
Οι αγώνες αυτοί, που γίνονται κάθε χρόνο προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, είναι ένα από τα σημαντικότερα τοπικά έθιμα, όχι μόνο για το Πλατύ, αλλά και για ολόκληρη τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο.
Λέγεται ότι κατά την Τουρκοκρατία στους αγώνες έπαιρναν μέρος κυρίως έφηβοι, που γυμνάζονταν στην Ιππασία για να χρησιμοποιηθούν ως έφιπποι αγγελιοφόροι του αγώνα για την Απελευθέρωση.
Η παράδοσή μας λέει ακόμα ότι με την ευκαιρία του εορτασμού, συγκεντρώνονταν στο Πλατύ διάφοροι οπλαρχηγοί και αντάλλασσαν απόψεις και γνώμες για την καλύτερη διεξαγωγή του Απελευθερωτικού Αγώνα.
Ο κ. Μπασακίδης κάλεσε τον κόσμο τη Δευτέρα του Πάσχα στις 11.00 το πρωί να κατακλύσει, όπως κάθε χρόνο, το Πλατύ, για να προσκυνήσει τον Άγιο Γεώργιο και να παρακολουθήσει τις ιπποδρομίες, ενώ ο κ. Τζαβάρας ευχαρίστησε το Δήμο Καλαμάτας και την κοινωφελή επιχείρηση «Φάρις» για τη στήριξή τους και υποσχέθηκε ότι τα περήφανα και εντυπωσιακά αυτά ζώα με τους αναβάτες τους για ακόμα μια φορά θα εντυπωσιάσουν, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.
Οι αγώνες θα λάβουν χώρα στο ιπποδρόμιο του χωριού, ένα χωμάτινο δρόμο μήκους ενός χιλιομέτρου και πλάτους δέκα μέτρων, με αφετηρία το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος θεωρείται προστάτης των ιππέων. Φέτος θα συμμετάσχουν 20 αναβάτες και σήμερα στις 7.00 το απόγευμα θα γίνει η κλήρωση για τις ιπποδρομίες.

Α.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα