Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Κακοποίηση ανηλίκων: Καταγγελίες για «τέρατα» γονείς

Ανησυχητική έξαρση καταγγελιών για κακοποιήσεις και παραμέληση παιδιών παρατηρείται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, με ορισμένα περιστατικά να επιβεβαιώνονται και κάποιες από τις καταγγελίες να κρίνονται ως αβάσιμες. Την ανησυχητική αυτή αύξηση των κρουσμάτων σε ανηλίκους επιβεβαίωσε η επιμελήτρια ανηλίκων, Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου, η οποία συμμετέχει και στην Ομάδα Υποστήριξης των Παιδικών Χωριών SOS.
Στην Εισαγγελία, αλλά και στην Επιμελήτρια Ανηλίκων, φτάνουν τα τελευταία χρόνια τόσο επώνυμες όσο και ανώνυμες καταγγελίες, ενώ αρκετές προωθούνται και από το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Έξαρση
Όπως σημείωσε η κα Κανελλοπούλου, η έξαρση στα περιστατικά παρατηρείται την τελευταία πενταετία και ιδίως, τριετία. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στα περιστατικά παραμέλησης ανήλικων παιδιών και ακολουθούν οι σωματικές κακοποιήσεις και οι σεξουαλικές.

Οι καταγγελίες αφορούν παιδιά ηλικίας Δημοτικού και τα πρόσωπα που ενοχοποιούνται είναι, δυστυχώς, από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον και, κυρίως, από πατέρα προς κορίτσι. Οι καταγγελίες, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν κοριτσάκια μικρής ηλικίας, μπορεί να γίνουν από ανθρώπους του περιβάλλοντος του παιδιού, συγγενείς ή και τη μητέρα, καθώς και από γείτονες.
Υπάρχουν, βέβαια, και καταγγελίες που μετά από έρευνα αποδεικνύονται αβάσιμες. Υπάρχουν, όμως, και άλλες που, όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν, αλλά επιβαλλόταν και η απομάκρυνση του παιδιού από το οικογενειακό περιβάλλον, κάτι που έχει γίνει.
Τα περιστατικά δε περιορίζονται σε οικογένειες μεταναστών ή των πολύ χαμηλών εισοδημάτων. Όπως τόνισε η κα Κανελλοπούλου, πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχει «σπάσει» ο ιστός της παραδοσιακής οικογένειας και υπάρχει άμβλυνση των αξιών.
Σοβαρά προβλήματα σε ένα ανήλικο παιδί δημιουργούν και τα «εκδικητικά» διαζύγια, που οδηγούν σε «πόλεμο» μεταξύ γονέων με λάφυρα τα παιδιά.
Ελλείψεις
Σε πολλές περιπτώσεις, όπως εξήγησε η κα Κανελλοπούλου, η διαπίστωση μιας καταγγελίας δεν είναι εύκολη, ενώ το παιδί χρειάζεται ειδική μεταχείριση σε όλα τα στάδια εξέλιξης μιας τέτοιας υπόθεσης.
Οι δομές είναι, επίσης, ένα δύσκολο κομμάτι, αφού ένα ανήλικο παιδί που χρειάζεται εξέταση από ιατροδικαστή θα ταλαιπωρηθεί έως το Ναύπλιο, καθώς η Μεσσηνία δε διαθέτει δικό της ιατροδικαστή.
Αρνητικό ακόμη στοιχείο είναι η μη λειτουργία ξενώνα κακοποιημένων παιδιών στη Μεσσηνία, με μόνο θετικό τη λειτουργία από την Ομάδα Υποστήριξης των Παιδικών Χωριών SOS του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, που αυτή τη στιγμή βοηθά περίπου 20 οικογένειες.
Πάντως, η έξαρση των περιστατικών έχει ανησυχήσει την Εισαγγελία Καλαμάτας και ιδιαίτερα το γεγονός ότι επιβεβαιώνονται περιστατικά κακοποίησης σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας.
Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα