Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Εγκρίθηκε η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα υποβρύχια

«Υπερήφανος» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος στη συνεδρίαση για την προκαταρκτική για την υπόθεση των υποβρυχίων.
Με απόλυτη πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη Βουλή η σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την προανακριτική εξέταση στην υπόθεση των υποβρυχίων. Από τους 250 βουλευτές που βρίσκονταν παρόν στη Βουλή οι 226 ψήφισαν υπέρ, 9 ψήφισαν κατά και 9 δήλωσαν παρόν. Στην καταμέτρηση βρέθηκαν 1 λευκό και 5 άκυρα ψηφοδέλτια, ενώ από την ψηφοφορία απείχε το ΛΑΟΣ. Η κοινοβουλευτική επιτροπή που θα συσταθεί θα πρέπει έως τις 6 Ιουνίου 2011 να καταθέσει στη Βουλή το πόρισμα.
Α. Τσοχατζόπουλος: Θέλουν να στήσουν ένα Κολοσσαίο
Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η υπόθεση οδηγεί στην υποβάθμιση και στην απώλεια αξιοπιστίας των Ενόπλων Δυνάμεων και επιτέθηκε σε όσους του απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του. Συγκεκριμένα ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε:

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι έχουμε να κάνουμε με την υποβάθμιση και την αξιοπιστία των ενόπλων δυνάμεων. Δεν μπορώ να κρυφτώ εγώ και κανένας άλλο πίσω από μένα.

Οι πολίτες παρακολουθούν τώρα και περιμένουν να ακούσουν την αλήθεια. Σήμερα θα ακούσουν πραγματικά γεγονότα και όλη την αλήθεια. Πάντως θέλω από αυτό το βήμα ότι είμαι υπερήφανος».


«Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε από κάποιους σε μία λανθασμένη ενέργεια. Σκοπός του είναι, δίνουν την εντύπωση ότι είναι να στηθεί ένα Κολοσσαίο για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη. Αντί να δώσουν τη μάχη για ένα πραγματικό σκάνδαλο οδήγησαν την Κ.Ο. σε ένα πολιτικό εγκλωβισμό . Για μένα δεν υπάρχει θέμα συμμετοχής, θα είμαι παρών σε όποια διαδικασία. Μονό αν όλοι μάθουμε την αλήθεια. Όσοι νομίζουν ότι θα κατασκευάσουν ένα βολικό ένοχο για να ξεγελάσουν το λαό, έκαναν λάθος. Όσοι μετέτρεψαν τους κατηγορούμενους σε κατήγορους, αυτούς που κατηγορούνται στη Γερμανία, έκαναν λάθος. Αν νομίζουν ότι οι πολίτες αρκούνται σε κατασκευασμένους ενόχους, κάνουν λάθος. Κανένα κέντρο εξουσίας δεν μένει για πάντα στο απυρόβλητο.

Νιώθω οργή και λύπη. Συστήνω σε αυτούς που τους αρέσει να κρύβονται πίσω από το δάχτυλο, χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα. Αποκαλύψεις δεν κάνω, που λένε ότι θα πω πολλά και θα κάψω κόσμο, γιατί απλούστατα δεν έχω για να κάνω. Μόνο την αλήθεια θα πω και θα καούν οι σκευωροί».

«Πάντως δυστυχώς μοιάζει λίγο με κατηγορητήριο. Καθώς δεν βασίζεται σε κανένα πραγματικό στοιχείο, μόνο σε αβάσιμες κατηγορίες. Υπάρχει η πολιτική βούλησης της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση των υποβρυχίων; Όχι.

Έπρεπε να διερευνήσουν την υπόθεση στο σύνολό της. Αλήθεια με δόσεις και μάλιστα άτοκες δεν υπάρχει; Στο πόρισμα του ΣΔΟΕ δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά. Έπρεπε να διερευνηθεί η υπόθεση μέχρι το 2009».

Ο πρώην υπουργός τόνισε επίσης: «Το 2009 υπήρχε μία νέα συμφωνία με το νέο υπουργό άμυνας. Σαφώς. Έχει σημασία να το λύσουν. Η νέα συμφωνία έχει ομοιότητα είναι σχεδόν ταυτόσημη με την 012912 του 2000. Άρα ήταν μία ικανοποιητική συμφωνία, που εσείς ψηφίσατε εδώ στη Βουλή. Και αυτή η συμφωνία….τα υποβρύχια είναι υπό κατασκευή. Όχι μόνο το Παπανικολής που παραλάβαμε, αλλά άλλα τρία που θα πάρουμε το 2012. πετύχαμε αυτό που θέλαμε, μεταφορά τεχνολογίας.

Να αποκτήσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τη δυνατότητα να κατασκευάζουν μόνοι τους και να απαλλαγούν από κάθε εξάρτηση. Έτσι, όπως και

Εδώ υπήρξε ο δρόμος για μεταφορά τεχνογνωσίας. Οι Έλληνες εκπαιδεύτηκαν στο Κίελο και μετά χτίστηκαν τα άλλα τρία υποβρύχια στην Ελλάδα.

Εγώ βρίσκομαι εδώ πέρα να σας μιλήσω με στοιχεία και μια σειρά μύθους. Το πρόγραμμα των υποβρύχιων αποφασίστηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να πάρει μίζες, λέει ο μύθος. Το 1996 η νέα κυβέρνηση ήρθε σε ad hoc συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ – Τουρκίας, «No man, no ship, no flag» την εθνική ακεραιότητα και για τους άλλους στην προηγούμενο σχετικό καθεστώς. Η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε στροφή στην πορεία των Ενόπλων Δυνάμεων, για την αναβάθμιση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος με την Κύπρο. Που αν δεν το είχαμε κάνει θα είχαμε κατηγορηθεί ότι δεν το ειχαμε κάνει και δεν είχαμε βοηθήσει την Κύπρο. Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για το 1996 απάντησε στις ανάγκες για ανανέωση του εξοπλισμού και για νέα οπλικά συστήματα.

Ο μύθος που λέει ότι ο εκάστοτε υπουργός αποφασίζει για την αγορά όπλων είναι σαθρός, γιατί υπάρχει ο σχετικός νόμος, σύμφωνα με τον οποίο οι προτάσεις εγκρίνονται μόνο από το ΚΥΣΕΑ. Ξεκινάει η διαδικασία από τα χαμηλότερα επίπεδα, περνάει στα ενδιάμεσα για να καταλήξει στο ΚΥΣΕΑ. Κανείς υπουργός δεν μπορεί να πάρει μόνος του τις αποφάσεις. Στα πρακτικά υπάρχουν καταγεγραμμένες όλες οι απόψεις των βουλευτών της κοινοβουλευτικής επιτροπής. Έχω τα πρακτικά που είναι τέσσερις τόμοι. Ενισχύσαμε έτσι την ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Και συνεχίζει:

«Υπάρχει ένας ακόμη μύθος τα δήθεν άχρηστα πλοία Αν ήταν άχρηστα κύριοι της ΝΔ, τότε γιατί τα στήριξαν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις. Τα στήριξαν, πλήρωναν κανονικά. Η προκαταβολή που έδωσε η Ελλάδα ήταν 11,9%, κάτω από 12%. Βέβαια, ελέγχεις για να δώσεις τα χρήματα. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα για τα τελευταία 4 χρόνια, γιατί υπήρχε πρόβλημα στα ναυπηγεία και τέθηκε θέμα να επαναδιαπραγματευτείτε.

Αυτό το υποβρύχιο ήταν καινούργιο. Πολλοί ρώτησαν γιατί δεν πήραμε τα έτοιμα του κουτιού. Δεν πήραμε γιατί τα 209 ήταν παλιά. Τα 209 τα είχε όλος ο κόσμος και ήταν παλιάς τεχνολογίας.

Εμείς προμηθευτήκαμε τα 214, που είναι μετεξέλιξη του 209. το 214 έχει ανααερόβιας προώθησης που έχει κυψέλες υδρογόνου και μπορεί να μείνει πάνω από δύο εβδομάδες κάτω από την επιφάνεια. Αυτό το υποβρύχιο δίνει την υπεροπλία στην Ελλάδα στο Αιγαίο».

Είπα και για τη σύμβαση κατά πόσο είναι ισχυρή. Όχι δε έγιναν όλα ωραία και καλά για αυτό η ελληνική δικαιοσύνη εδώ και 16 μήνες ασχολείται με το θέμα και σε συνεργασία με τη γερμανική δικαιοσύνη ή οποία βρίσκεται στα μαχαίρια με την εταιρεία που χρησιμοποιούσε πλάγιες μεθόδους. Αυτό το ζήσαμε με τη Siemens και σε άλλες περιπτώσεις. Υπάρχει, όμως και ένας μεθοδευμένος πόλεμος προκειμένου να αποπροσανατολιστούν οι αρχές και να γλυτώσουν οι ένοχοι. Αφού η ειδική δικαιοσύνη ασχολείται με ένα θέμα για να βρει τους ενόχους. Υπάρχει άλλος που μπορεί να βγάλει αποτέλεσμα; Με ποιο δικαίωμα έντυπα κάνουν δίκες; Γιατί να γενικεύουμε την υπόθεση ενάντια στο πολεμικό ναυτικό και σε πρόσωπα; Ευτυχώς στη χώρα μας υπάρχουν μέτρα και δυνατότητες. Δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιούμαι. Εδώ και ένα χρόνο βρέθηκα στο κέντρο μίας επίθεσης, υποτίθεται για το σπίτι που αγόρασα. Μπρος στιγμή σκέφτηκα ότι κάποιοι ήθελαν να απαλλάξουν το ΠΑΣΟΚ από την παρουσία μου. Κοντεύει ένας χρόνος, ολοκληρώθηκαν οι έρευνες του ΣΔΟΕ, ζητώ και παρακαλώ τον εισαγγελέα το Αρείου Πάγου να επισπεύσουν τις διαδικασίες να βγάλουν ο αποτέλεσμα. Διότι, αλλιώς, είμαστε όμηροι. Θέλω να ελπίζω ότι και με τη σημερινή μου παρουσία, εδώ, να επισημάνω έναν κίνδυνο. Για μένα η διαδικασία είναι λάθος, αλλά υπάρχει κάτι χειρότερο. Νομικά υποψιάζομαι ότι είναι αστήρικτη».

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ από την αντιπολίτευση

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης τόνισε πως η σύσταση προκαταρκτικής θα δώσει τη δυνατότητα ανάδειξης της αλήθειας.

Θα ήταν πιστολιά στον αέρα αν δεν εξεταστεί το σκάνδαλο στην ολότητα και περιοριστεί μόνον στον κ. Τσοχατζόπουλο τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος.

Υπέρ της διερεύνηση της υπόθεσης από το 2000 έως το 2009 τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος και χαρακτήρισε ανεπαρκή την πρόταση για προανακριτική, καθώς «περιορίζεται σε μία συγκεκριμένη περίοδο και σε ένα πρόσωπο». Πρόσθεσε δε, ότι θεωρεί εξαιρετικά αμφίβολη τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Για συμψηφισμό και συγκάλυψη που επιχειρούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκανε λόγο ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανασιος Πλεύρης λέγοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να έχει φέρει δική του πρόταση για να ελεγχθούν όλα τα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ αλλά και πληρωμές που έγιναν την περίοδο 2004 - 2007.

Διαχρονικό, κατά συρροή πολιτικό σκάνδαλο χαρακτήρισε την υπόθεση των υποβρυχίων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να εξεταστεί και η ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων.

Έντονοι διαξιφισμοί σημειώθηκαν μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη, και του βουλευτή της ΝΔ, Αργύρη Ντινόπουλου.


Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να «επαναφέρει στην τάξη» τον κ. Ντινόπουλο, μετά από αναφορές του βουλευτή ΝΔ σχετικά με θέματα εθνικής άμυνας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπεγλίτης κατηγόρησε τον κ. Ντινόπουλο ότι «απαξιώνει τους αμυντικούς εξοπλισμούς της χώρας» και ότι μιλά με όρους «πρωινάδικου».

Ο κ. Ντινόπουλος ανταπέδωσε τα περί «πρωινάδικου», κάνοντας λόγο για «θλιβερούς πρωινούς μονόλογους» του κ. Μπεγλίτη στην τηλεόραση, και επικαλέστηκε παλαιότερη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, στην οποία είχε αναφερθεί ότι «πολλοί πλούτισαν από τους εξοπλισμούς», ζητώντας να ξεκαθαριστεί σε ποιους αναφέρθηκε ακριβώς ο κ. Μπεγλίτης.

Την πρόθεση του ΛΑΟΣ να αποχωρήσει από τη διαδικασία προανήγγειλε ο πρόεδρος του κόμματος, Γ. Καρατζαφέρης.

«Το θέμα των υποβρυχίων αφορά μόνο τον κ. Τσοχατζόπουλο, δηλαδή έναν μόνο άνθρωπο; Σήμερα ανακαλύπτει η Βουλή ότι υπήρξε σκάνδαλο;», διερωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης.

«Σήμερα η Βουλή αποφασίζει για το εάν θα κινηθεί νομικά κατά του κ. Τσοχατζόπουλου. Το ερώτημα όμως είναι: σήμερα ανακάλυψε η Βουλή, μετά από δέκα χρόνια, ότι υπήρχε σκάνδαλο τότε; Και επιπλέον: Το σκάνδαλο αφορά μόνο τον Άκη;Η αλήθεια είναι ότι η αφετηρία του σκανδάλου είναι τότε για να καταλήξει τώρα που πήραμε τα υποβρύχια όπως τα πήραμε με τη νομοθετική ρύθμιση που μας έφερε εδώ πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος. Εάν ψάξουμε, θα ψάξουμε όλους και για όλα!

Και απευθύνομαι στη Ν.Δ.: Συμφωνεί με τη θέση του εισηγητή της που είπε το ίδιο; Εάν ναι, φτιάξτε ένα δικό σας αίτημα για προανακριτική για όλους και για όλα να το υπογράψουμε κι εμείς τώρα.Όχι μόνο για τον Τσοχατζόπουλο. Ο λαός το λέει αυτό 'πλακάκια'. Γιατί 'συγχωροχάρτι' σε όλους τους άλλους; Ο Εισαγγελέας που έστειλε την υπόθεση στη Βουλή μιλάει για ευθύνες όλου του ΚΥΣΕΑ, διότι, χωρίς αυτό, ο Τσοχατζόπουλος δε μπορούσε να κάνει τίποτα όσο μεγάλο κι αν ήταν το κίνητρο. Το ΚΥΣΕΑ όμως, όπως και οι μετέπειτα υπουργοί Άμυνας μένουν απ' έξω από την προανακριτική. Θα ασχοληθεί με αυτά η Επιτροπή Εξοπλισμών.. Δηλαδή θα γίνει μια απλή κουβέντα.. Εάν θέλουμε να είμαστε τίμιοι με τη συνείδησή μας να ψάξουμε για όλους και για όλα».

«Ο ΛΑ.Ο.Σ δεν θα συμπράξει σε ένα ακόμη κόλπο συγκάλυψης. Σας αφήνουμε μόνους σας στα 'πλακάκια' και αποχωρούμε» κατέληξε ο Γ. Καρατζαφέρης.

Η ομιλία του Άκη Τσοχατζόπουλου αναμένεται να διεξαχθεί στις 5 το απόγευμα και η ονομαστική μυστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 6 το απόγευμα.

Τη σχετική πρόταση έχουν καταθέσει 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται πλην απροόπτου να εγκριθεί από την πλειοψηφία της Βουλής

Στην πρόταση που κατέθεσαν στα μέσα Απριλίου οι 112 βουλευτές ζητούν διερεύνηση «ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης του κ. Τσοχατζόπουλου σε σχέση με τη σύμβαση «Αρχιμήδης» στις 15.02.2000, με την οποία η κοινοπραξία Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - Ferrostaal AG - HDW ανέλαβε την κατασκευή και την παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό τριών υποβρυχίων τύπου 214» για τις εξής δύο αξιόποινες πράξεις: «της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου κατά τον κρίσιμο χρόνο, δηλαδή το έτος 2000 και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με τη μορφή της απόκτησης και της κατοχής περιουσίας, εν γνώσει κατά τον χρόνο κτήσης ότι προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες».
Στην πρότασή τους οι 112 επικαλούνται τη δικογραφία που έχει σχηματίσει η εισαγγελία του Μονάχου και από την οποία προκύπτει ότι η γερμανική εταιρεία Ferrostaal, ήδη πριν από την υπογραφή της σύμβασης τον Φεβρουάριο του 2000 είχε αναπτύξει σε όλο τον κόσμο, σύστημα δωροδοκιών ανωτάτων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, προκειμένου να έχουν θετική άποψη και επιρροή υπέρ της ανάληψης των έργων από την ίδια. Σύμφωνα με τη δικογραφία, «τα χρήματα των δωροδοκιών φαίνεται να κατέληγαν σε αξιωματούχους του ελληνικού κράτους, μέσω συμβούλων (όπως οι Μιχ. Ματαντός και Αλ. Αβατάγγελος) δικηγορικών γραφείων της Ζυρίχης, καθώς και ad hoc ιδρυόμενων εταιρειών (όπως η Dolmarton με έδρα τις Παρθένους Νήσους). Στην συγκεκριμένη περίπτωση, κατά την πρόταση των 112, φέρεται να καταβλήθηκε για δωροδοκίες ποσοστό 4,5% επί του κοστολογίου, ποσό που ανέρχεται από 72.000.000 ώς 83.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με την επιστολή, ο πρώην υπουργός, ενδεχομένως να «ζήτησε και έλαβε άμεσα ή με τη μεσολάβηση τρίτων προσώπων ωφελήματα οιασδήποτε φύσεως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα