Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

«ΠΟΠ Καλαμάτα»: Τυποποίηση και εκτός Μεσσηνίας προβλέπει ο φάκελος


Συνέχιση της τυποποίησης και εκτός νομού, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, προβλέπει το αίτημα επέκτασης του «ΠΟΠ Καλαμάτα» σε όλη τη Μεσσηνία για το ελαιόλαδο. Αυτό περιλαμβάνει ο φάκελος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών για την επέκταση του ΠΟΠ, συμπληρωματικά στοιχεία του οποίου εστάλησαν προσφάτως στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να μεταβιβαστούν στις Βρυξέλλες.
Με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα συμπληρωματικά στοιχεία που απαίτησε για την επέκταση του ΠΟΠ είχε ζητήσει επίσης να απαντηθεί εάν η τυποποίηση θα γίνεται αποκλειστικά εντός νομού ή και εκτός, ρωτήσαμε σχετικά τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βασίλη Κοζομπόλη. Για παράδειγμα, ποιο το όφελος για τη Μεσσηνία, εάν η τυποποίηση επιτρέπεται και εκτός νομού;
«Θα χάσουμε το στόχο…»
«Από τις Βρυξέλλες υπήρχε αυτό το ερώτημα, το πού θα γίνεται δηλαδή η τυποποίηση. Τα ερωτήματα όμως αυτά, μπορεί να είναι και εκ του πονηρού, κι εμείς πρέπει να είμαστε ψυλλιασμένοι και να απαντάμε εκεί που πρέπει και όχι στις πεπονόφλουδες που μπορεί να έχει ένα κείμενο» μας είπε ο κ. Κοζομπόλης, ενώ πρόσθεσε: «Τα στοιχεία που μας ζήτησαν, τα καταθέσαμε με την έγκριση και τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου.

Στόχος μας, επαναλαμβάνω, είναι η επέκταση του ΠΟΠ. Το θέμα της τυποποίησης είναι ένα στοιχείο που μπορούμε να πετύχουμε σε δεύτερη φάση, δεν είναι του παρόντος, και οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα, μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην όλη έκβαση του θέματος».
Αυτή τη στιγμή, ελαιόλαδο «ΠΟΠ Καλαμάτα» τυποποιείται από διάφορες επιχειρήσεις εντός Ελλάδας. «Μέσα στη χώρα υπάρχουν εταιρείες οι οποίες τυποποιούν “ΠΟΠ Καλαμάτα”. Αυτές αγοράζουν από συνεταιρισμούς, κυρίως από την περιοχή της πρώην Επαρχίας Καλαμάτας. Το ζήτημα είναι εάν η τυποποίηση εντός Μεσσηνίας εξυπηρετεί κάποιους τυποποιητές ή το σύνολο των παραγωγών. Για μένα, το κυρίαρχο είναι το όφελος της πρώτης τιμής στον παραγωγό. Πρέπει να βλέπουμε τον παραγωγό, δηλαδή την αύξηση της ζήτησης από τον παραγωγό και μετά όλα τα άλλα. Μετά, όλα τα υπόλοιπα είναι εύκολα. Τα δύσκολα είναι τώρα μπροστά μας και δίνουμε έναν αγώνα για να περάσει το θέμα».
Στο ερώτημα εάν, προσεχώς, αφού θα έχει εγκριθεί η επέκταση του ΠΟΠ, θα είναι εφικτό να γίνει τροποποίηση, ώστε η τυποποίηση να περιοριστεί στα όρια του νομού, ο κ. Κοζομπόλης απάντησε: «Βεβαίως, μπορεί να γίνει». Ενώ κατέληξε: «Είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στην επιταγή που μας έχει επιβληθεί από τη γενική συνέλευση, δηλαδή την επέκταση του ΠΟΠ. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα και τριτεύοντα. Ο πρωταρχικός στόχος θα χαθεί, εάν εμείς μπλέξουμε με όλες αυτές τις ιστορίες που κάποιοι θεωρούν πρωτεύον θέμα».
Της Μαρίας Νίκα

1 σχόλιο:

  1. Να είμαστε ψιλιασμένοι....
    Με ποιά κριτήρια και με ποιά διαδικασία παίρνει τα λάδια η Ένωση;
    Υπάρχει διαφάνεια; Από ποιούς γίνεται ο έλεγχος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα