Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Πού να τοποθετήσετε το ρούτερ σας για να έχετε καλύτερο Wi-Fi σήμα στο σπίτι

Προφανώς και όλα εξαρτώνται από παράγοντες όπως η αρχιτεκτονική του σπιτιού σας, η διαρρύθμιση, η ποιότητα και η εμβέλεια του ρούτερ αλλά και η ταχύτητα της σύνδεσής σας. 
Ανεξάρτητα από τα άλλα εμπόδια, όλοι γνωρίζουν ότι η ισχύς του σήματος Wi-Fi αρχίζει να μειώνεται όσο απομακρύνεστε από το ρούτερ με το φορητό σας υπολογιστή ή το κινητό/τάμπλετ, άρα το πού τοποθετείτε το ρουτερ σας είναι πολύ σημαντικό. 
Πρέπει να θυμάστε ότι το σήμα του ρουτερ μεταδίδεται προς όλες τις κατευθύνσεις από την κεραία, οπότε είναι χρήσιμο να σκεφτείτε την ισχύ του σήματος από την άποψη της ακτίνας εκπομπής. Εάν το ρούτερ σας βρίσκεται σε έναν τοίχο δίπλα στο διαμέρισμα του γείτονά σας, τότε ο γείτονας παίρνει ένα μεγάλο κομμάτι του σήματος σας (επίσης δεν χρειάζεται να αναφέρουμε το προφανές, να έχετε κλειδώσει την πρόσβαση στο ίντερνετ με κωδικό πρόσβασης διαφορετικό από αυτόν που γράφει το ρουτερ στην κάτω πλευρά μιας και υπάρχουν προγράμματα που γνωρίζουν τους κωδικούς αυτούς).
Ας δούμε όμως που μπορείτε να τοποθετήσετε το ρούτερ σας για καλύτερα αποτελέσματα.


1. Σε κεντρικό σημείο

Η τοποθεσία είναι καθοριστική. Προσπαθήστε να βρείτε το πιο κεντρικό σημείο στο σπίτι για το ρούτερ χωρίς να είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από έναν τεράστιο desktop υπολογιστή. Αξίζει να αγοράσετε ένα απλό καλώδιο Ethernet Cat 5 και να απλώσετε το καλώδιο μέχρι την πιο κεντρική τοποθεσία που μπορείτε.

Σκεφτείτε ακόμη και την τοποθέτηση του ρούτερ σε τοίχο ή κοντά στο ταβάνι εάν έχετε δύο ορόφους μιας και τα ραδιοκύματα απλώνονται προς το έδαφος και όχι προς τα πάνω. Σκεφτείτε να τοποθετήσετε το ρούτερ σας στον δεύτερο όροφο αν έχετε διώροφο σπίτι.


2. Αποφύγετε τα αδιαπέραστα εμπόδια

Τα ραδιοκύματα σίγουρα ταξιδεύουν μέσα από τοίχους, αλλά όσο παχύτερος είναι ο τοίχος, τόσο ασθενέστερο θα είναι το σήμα από την άλλη πλευρά. Και αν το σπίτι σας είναι εμπλουτισμένο με τοίχους από τούβλα ή μπετόν, το σήμα θα απορροφηθεί από τον τοίχο και να χάσει σημαντική δύναμη καθώς ταξιδεύει μέσα από αυτόν. Το ίδιο ισχύει και για το νερό, όπως π.χ. ένα μεγάλο ενυδρείο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αντίσταση για το σήμα σας.

Το μέταλλο και οι καθρέφτες είναι επίσης ο εχθρός σας, επειδή τα υλικά αυτά αντανακλούν τα ραδιοκύματα, οπότε η τοποθέτηση του ρούτερ πίσω από μια τηλεόραση ή σε ένα μπάνιο δεν συνίσταται.


3. Αποφύγετε την κουζίνα

Ο φούρνος μικροκυμάτων δεν είναι φίλος σας. Τα μικροκύματα και τα ρούτερ  λειτουργούν χρησιμοποιώντας το ίδιο κομμάτι των 2,4 GHz του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Όταν χρησιμοποιείτε το φούρνο μικροκυμάτων, η λειτουργία του παρεμβαίνει κυριολεκτικά στο σήμα του Wi-Fi. Επιπλέον, μεταλλικά αντικείμενα απορροφούν το σήμα, όπως ένα μεταλλικό ψυγείο, μια σόμπα και άλλες συσκευές κουζίνας, αρα είναι πασιφανές ότι πρέπει να αποφύγετε την τοποθέτηση του ρούτερ στην κουζίνα.

Η ίδια συχνότητα χρησιμοποιείται επίσης για τα ασύρματα τηλέφωνα, οπότε αν είναι δυνατόν μην τοποθετείτε την βάση του ασύρματου τηλεφώνου σας κοντά στο ρούτερ.


4. Παίξτε με την κεραία

Δεν της φαίνεται αλλά η μικρή αυτή κεραία μπορεί να κάνει την διαφορά. Είναι το μέρος του ρούτερ που εκπέμπει και λαμβάνει τη σύνδεσή WiFi. Οι κεραίες συνήθως μπορούν να κινούνται από τη μία πλευρά στην άλλη ή να περιστρέφονται με πλήρη κύκλο γύρω από την βάση τους. Εάν προσπαθείτε το σήμα σας να μεταδίδεται οριζόντια, τοποθετείστε την κεραία σας κάθετα θα σας δώσει την καλύτερη μετάδοση. Αν προσπαθείτε να μεταδώσετε το Wi-Fi μεταξύ ορόφων στο σπίτι ή στο γραφείο σας, τοποθετήστε την κεραία οριζόντια.


Δεν είναι τέλος ασυνήθιστο η κεραία του Wi-Fi ρούτερ σας να αποσυνδεθεί. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορείτε να πάτε το ρούτερ σας σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών και να βρείτε μια συμβατή κεραία που θα μεταδίδει περαιτέρω το σήμα του.
Πηγή: wired.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα