Σημαντικά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τις υπηρεσίες δόμησης σε όλη τη χώρα περιλαμβάνει η απολογιστική έκθεση του ΤΕΕ για τη λειτουργία εδώ και 1,5 χρόνο του ηλεκτρονικού συστήματος e-adeies.
Η Καλαμάτα, αν και ως υπηρεσία καλύπτει πολεοδομικά και περιοχές πέραν των ορίων του συγκεκριμένου Δήμου, όπως για παράδειγμα τις ανάγκες του Δήμου Δυτικής Μάνης, δε βρίσκεται στις αρχικές θέσεις και καταλαμβάνει μόλις τη 73η θέση σε επίπεδο χώρας, αποδεικνύοντας ότι ακόμα η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή μας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που- όπως είναι λογικό- καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις, βρίσκονται Χανιά, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Αγία Παρασκευή, Πάτρα και Κορδελιό Ευόσμου.
Σημειώνεται ότι μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies βγαίνουν πλέον σχεδόν όλες οι άδειες που εκδίδουν οι Πολεοδομίες, οι οποίες πλέον ονομάζονται Υπηρεσίες Δόμησης.
Χαμηλά η Μεσσηνία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΤΕΕ σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι άδειες, εγκρίσεις, αναθεωρήσεις, βεβαιώσεις κ.λπ., δηλαδή η κατανομή
του συνόλου των νομίμων αιτήσεων, που έχουν γίνει από τον Οκτώβριο του 2019 που τέθηκε σε ισχύ το σύστημα, ανέρχονται σε 7.965.
Σε επίπεδο Μεσσηνίας, από την Υπηρεσία Δόμησης Καλαμάτας έχουν στο σύστημα κατατεθεί 1.236 πράξεις. Στην Υπηρεσία Δόμησης Πύλου Νέστορος 464, της Μεσσήνης 316 και της Τριφυλίας 282.
Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται μόνο για έκδοση οικοδομικών αδειών, αλλά και για άδειες μικρής κλίμακας, βεβαιώσεις, αναθεωρήσεις αδειών κ.λπ. Κατά συνέπεια, σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός νέων οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν είναι πολύ μικρότερος.
Όπως επισημαίνεται από το ΤΕΕ, τα όρια ευθύνης των Υπηρεσιών Δόμησης που αναφέρονται δεν ταυτίζονται κατ’ ανάγκη με τα διοικητικά όρια ευθύνης του Δήμου που τις στεγάζει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μία Υπηρεσία Δόμησης έχει την ευθύνη περισσότερων του ενός Δήμων, λόγω της υποστελέχωσης σε επίπεδο διπλωματούχων μηχανικών των Τεχνικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ, όπως, για παράδειγμα, του Δήμου Δυτικής Μάνης, που καλύπτεται από την υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας.
Σημαντικά στοιχεία
Από τα βασικά στατιστικά στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος e-adeies προκύπτει ότι πανελλαδικά:
-Έχουν ήδη διεκπεραιωθεί μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ σχεδόν 100 χιλιάδες οικοδομικές άδειες (99.611), ενώ αν συνυπολογιστούν οι υπόλοιπες εγκρίσεις, αναθεωρήσεις κ.λπ. διαδικασίες που εξομοιώνονται με άδειες, ο αριθμός ανέρχεται σε σχεδόν 130 χιλιάδες (129.390).
-Μειώθηκε θεαματικά ο χρόνος έκδοσης αδειών δόμησης που διεκπεραιώνονται μέσω του συστήματος e-adeies. Πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων καταναλώνει από 0-10 ημέρες ή από 10 έως 30 ημέρες, όταν στο προηγούμενο καθεστώς απαιτούνταν για την έκδοση οικοδομικής άδειας, μόνο στις διαδικασίες που ενέπλεκαν τις Υπηρεσίες Δόμησης, από 2 έως 8 μήνες, ενώ για την αδειοδότηση συνολικά από 5 έως 30 μήνες.
-Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε μέσα από το σύστημα e-adeies η ηλεκτρονική υποβολή φακέλων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής που έχουν συγκροτηθεί ανά περιοχή και ήδη, σε λιγότερο από ένα μήνα λειτουργίας, έχουν υποβληθεί 583 φάκελοι προς έλεγχο από τις ΥΔΟΜ και απόφαση των ΣΑ.
-Ακόμη, ξεκίνησε μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies η έκδοση αδειών δόμησης για κεραίες κινητής τηλεφωνίας κατ’ εφαρμογή του νέου νόμου που υποστήριξε το ΤΕΕ και προώθησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, όπου έχουν εκδοθεί τις πρώτες ημέρες εφαρμογής 21 τέτοιες άδειες. Βίκυ Βετουλάκη tharros
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ 1922 - 1928 .132 Μαθητές και μαθήτριες του
σχολείου με τόπο γέννησης τη Βαλύρα
-
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Το Ελληνικό σχολείο Βαλύρας λειτούργησε τα έτη 1922-28, και στη συνέχεια το
Ημιγυμνάσιο 1929-1937.Το κτίριο που στεγάζ...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα