Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Ξεκινούν οι μοριακοί έλεγχοι για κορονοϊό σε όλη τη Μεσσηνία από 2 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ

Πρώτα οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε Γηροκομεία, ΚΑΠΗ, Ιδρύματα, Δομές Υγείας και Δημόσιες Υπηρεσίες- Σε δεύτερο χρόνο στον γενικό πληθυσμό
Ξεκινούν και στη Μεσσηνία οι μοριακοί έλεγχοι από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για την ανίχνευση και τον εντοπισμό τυχόν κρούσματος. Οι δύο κινητές μονάδες που θα στελεχώνονται από νοσηλευτή και οδηγό και θα εποπτεύονται από το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, που θα έχει και τον ρόλο του συντονιστή. Προτεραιότητα στους ελέγχους έχει δοθεί σε ευπαθείς ομάδες που ζουν σε κοινό χώρο, όπως ηλικιωμένοι σε γηροκομεία, σε ιδρύματα, εργαζόμενοι και προσωπικό των δομών αυτών, και δημόσιες υπηρεσίες.
Οι έλεγχοι στη Μεσσηνία θα ξεκινήσουν από το Άσυλο Ανιάτων, το Αλεξανδράκειο Γηροκομείο και αφορούν όχι μόνο τους φιλοξενούμενους αλλά και το προσωπικό των δομών. Στη συνέχεια οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δομών υγείας, δημοσίων και ιδιωτικών, και μετά

στις δημόσιες υπηρεσίες. Σε δεύτερο χρόνο θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι στον γενικό πληθυσμό σε συνεργασία με τους Δήμους.





Η διαδικασία είναι πολύ απλή και ανώδυνη, καθώς ουσιαστικά λαμβάνεται επίχρισμα από τον φάρυγγα και εξετάζεται. Οι έλεγχοι θα διαρκέσουν 4 μήνες ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να επεκταθεί το πρόγραμμα, και στόχος του προγράμματος είναι να γίνει πρώιμη ανίχνευση ενός πιθανού κρούσματος σε κλειστή ομάδα και η άμεση αντιμετώπιση και διαχείριση του περιστατικού.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 40 ΕΩΣ 100 ΔΕΙΓΜΑΤΑ
Έτσι θα προληφθούν καταστάσεις διασποράς του κορωνοϊού και για πρώτη φορά θα αποτυπωθεί μια ξεκάθαρη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση του πληθυσμού στο νομό μας. Οι 2 κινητές μονάδες έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν καθημερινά 40 έως και 100 δείγματα, οπότε εκτιμάται ότι μέσα σε 4 μήνες θα υπάρχει σαφής εικόνα της κατάστασης στο Νομό μας.
Να σημειωθεί ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνία, Στάθη Αναστασόπουλου του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, ιατρού Δημήτρη Τζωρτζίνη, του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, ιατρού Παναγιώτη Κατσαφάδου και του προϊσταμένου του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ ιατρού, Δημήτρη Ηλιόπουλου.Έγινε χαρτογράφηση της Μεσσηνίας και σχεδιασμός δράσεως του ΕΟΔΥ στο νομό μας για το τετράμηνο των ελέγχων.
messinialive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα