Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Οι πρώτες φωλιές καρέτα - καρέτα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Οι πρώτες φωλιές καρέτα - καρέτα έχουν εντοπιστεί στον Κυπαρισσιακό Κόλπο από τις 16 Μαΐου από τον Σύλλογο "Αρχέλων" και ήδη έχουν φτάσει τις 12.
Οι περισσότερες μέχρι τώρα -5 στον αριθμό- έχουν εντοπιστεί στην περιοχή Βουνάκι.
Ο Κυπαρισσιακός και η Ζάκυνθος είναι οι δύο σημαντικότεροι τόποι ωοτοκίας και ο μέσος όρος σχετικά με τις φωλιές που καταγράφονται στις 2 αυτές περιοχές συνολικά είναι περίπου 2.000 ανά έτος.
Τις ολιγομελείς ομάδες του συλλόγου στη Ζάκυνθο και τον Νότιο Κυπαρισσιακό αποτελούν αυτή την περίοδο «χελωνάδες» που μετράνε αρκετά χρόνια σπουδών και εμπειρίας. Με τη βοήθειά τους ξεπερνούνται οι επιπτώσεις των ταξιδιωτικών περιορισμών από το εξωτερικό λόγω κορονοϊού και της αναγκαστικής ακύρωσης συμμετοχών αρκετών εθελοντών. Τα μέλη των αρχικών ομάδων θα πλαισιωθούν σταδιακά από περισσότερους

ερευνητές/ εθελοντές, λαμβάνοντας πάντα μέτρα για την προστασία τους από τον COVID-19 στους χώρους διαμονής και δραστηριότητάς τους.
Οπως τονίζεται από τον Σύλλογο "Αρχέλων": «Καθώς προχωράει η περίοδος ωοτοκίας, θυμίζουμε ότι στις δύο αυτές περιοχές έχουν θεσπιστεί από την Πολιτεία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, ώστε να διατηρηθεί κατά το δυνατόν ακέραια η φύση στην παράκτια ζώνη πίσω από τις παραλίες ωοτοκίας των χελωνών, Το 1999 δημιουργήθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και το 2018 η Περιοχή Προστασίας της Φύσης Κυπαρισσιακού Κόλπου. Επίσης έχουν τεθεί σε ισχύ προβλέψεις για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών κατά την παραχώρηση αιγιαλού για όλες τις παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα.
Αναμφίβολα τα προηγούμενα χρόνια έχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλά θέματα στις δύο αυτές περιοχές, αλλά υπήρξαν και κενά στην αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων προστασίας στην ακτή και το θαλάσσιο χώρο. Κατά καιρούς έχουν διαπιστωθεί αυθαίρετες κατασκευές, παράνομες διανοίξεις δρόμων, διεξαγωγή παράνομων αγώνων μοτοκρός, παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας κίνησης σκαφών, παραβάσεις των αριθμών επίπλων θαλάσσης και έχουν καταγγελθεί στις αρμόδιες αρχές.
Αν και παραμένουμε σε επιφυλακή, ίσως φέτος έχουμε μια χρονιά διαφορετική από τις προηγούμενες: με περισσότερο χώρο και ησυχία για τις χελώνες στην παραλία το βράδυ χωρίς ξαπλώστρες, χωρίς συγκρούσεις χελωνών με ταχύπλοα, με λιγότερα ή και καθόλου φώτα και λιγότερα αποπροσανατολισμένα χελωνάκια. Δεν θέλουμε να βρούμε σκουπίδια και αποτσίγαρα στην παραλία και τροχοφόρα να κινούνται στην αμμουδιά. Θα επιδιώξουμε όπως κάθε χρόνο καλή συνεργασία με τους ξενοδόχους, τους υπόλοιπους επιχειρηματίες και τις αρμόδιες αρχές και φορείς, ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και τα μέτρα εναντίον της εξάπλωσης του COVID-19! Θα μπορούσε ίσως να βρεθεί μια καινούργια στάση ως προς την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του τουρισμού.
Όπως σε όλα τα είδη, έτσι και για τις θαλάσσιες χελώνες, το μέλλον εξαρτάται πάντα και από την επιτυχία της αναπαραγωγής του. Αυτό καταγράφουν οι ομάδες του "Αρχέλων". Από τα χελωνάκια που θα εκκολαφθούν και θα φτάσουν σώα στη θάλασσα, ένα πολύ μικρό ποσοστό, λιγότερο από 1:1000, θα φθάσει στην ενηλικίωση και αν είναι θηλυκό, θα επιστρέψει μετά από 15-20 χρόνια να αφήσει τα αυγά του στην περιοχή που γεννήθηκε!
"Μπορούμε να ζήσουμε μαζί", άνθρωποι και χελώνες, είναι το κεντρικό μήνυμα του "Αρχέλων" εδώ και 37 χρόνια και παραμένει επίκαιρο. Θυμίζουμε ότι η υποβολή αίτησης για εθελοντική συμμετοχή στις δράσεις του "Αρχέλων" γίνεται on line από το www.archelon.gr».  eleftheriaonline


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα