Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Τουρισμός : Προβληματίζουν τα μηνύματα ενόψει του restart – 25% των Ελλήνων δεν θα πάει διακοπές

Η Ελλάδα ποντάρει στην άφιξη τουριστών από τα Βαλκάνια, στον οδικό αλλά και στον εσωτερικό τουρισμό, για την ενίσχυση του οποίου θα διοχετευθούν περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ.
Συνεχίζει η κυβέρνηση τον αγώνα δρόμου για την επανεκκίνηση του τουρισμού, γνωρίζοντας ότι φέτος λόγω της πανδημίας η χώρα μας διεκδικεί μερίδιο σε μία μικρότερη πίτα.
Το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε τη λίστα με τις 29 χώρες με τις οποίες, πλέον, η Ελλάδα μπορεί να έχει άμεσα αεροπορική σύνδεση, από τις 15 Ιουνίου. Τέσσερις χώρες όμως που αποτελούν σημαντικές πηγές τουριστικών εσόδων για τη χώρα μας -Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία και Γαλλία, μένουν μέχρι νεοτέρας εκτός λίστας, λόγω του υψηλού δείκτη θανάτων από κοροναϊό.
Η Ελλάδα ποντάρει στην άφιξη τουριστών από τα Βαλκάνια, στον οδικό αλλά και στον εσωτερικό τουρισμό, για την ενίσχυση του οποίου θα διοχετευθούν περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ.
Αγκάθι ωστόσο είναι ο δισταγμός των Ελλήνων να πάνε διακοπές, ελέω φόβου για τον

κοροναϊό και έλλειψης χρημάτων.
Οι 29 χώρες από τις οποίες θα δεχόμαστε τουρίστες από 15 Ιουνίου
Το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε τη λίστα με τις 29 χώρες με τις οποίες, πλέον, η Ελλάδα μπορεί να έχει άμεσα αεροπορική σύνδεση, από τις 15 Ιουνίου.
Η λίστα, διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων.
Αναλυτικά η λίστα των χωρών είναι η ακόλουθη:
Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.
Όπως έχει διευκρινιστεί, οι τουρίστες δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε τεστ κοροναϊού ή σε καραντίνα.

Τέσσερις χώρες που αποτελούν πάντως σημαντικές πηγές τουριστικών εσόδων για τη χώρα μας -Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία και Γαλλία, με πάνω από πέντε δισ. δαπάνη από τις περσινές εισπράξεις των 18,2 δισ.-, μένουν μέχρι νεοτέρας εκτός λίστας, λόγω του υψηλού δείκτη θανάτων λόγω κοροναϊού.
H λίστα, η οποία θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική παρακολούθηση και αξιολόγηση θα είναι συνεχής.
Επένδυση στον εσωτερικό τουρισμό
Η κυβέρνηση επενδύει πολλά στον εσωτερικό τουρισμό. Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στη Βουλή, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πάνε για το πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ευρώ.
«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία του εσωτερικού τουρισμού, ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης ανακοινώνοντας τρεις πρωτοβουλίες για την ενίσχυσή του:
– με την επαύξηση των κονδυλίων στο ύψος των 30 εκατομμυρίων για τον κοινωνικό τουρισμό του ΟΑΕΔ
– με το πρόγραμμα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για την φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, προκειμένου να δώσουν κουπόνια στους εργαζομένους και έτσι και ο ιδιωτικός τομέας να ενισχύσει τον εσωτερικό τουρισμό
– με την αναβίωση του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», ύψους με 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν θα κάνει διακοπές φέτοςΈνα 25% των Ελλήνων πάντως, δηλώνει ότι φέτος δε θα κάνει διακοπές, καθώς δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, όπως προκύπτει από την 8η έρευνα COVID Control, της Interview.
Εξάλλου το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει υποστεί υποχώρηση μισθού και εισοδήματος εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι έχει ατονήσει η συνήθεια της απόστασης των δύο μέτρων.
Ο οδικός τουρισμός
Λόγω της πανδημίας όλα είναι ρευστά, καθώς ουδείς γνωρίζει πως και εάν θα επηρεαστούν όσοι σκέφτονται να κάνουν διακοπές. Μεγάλη σημασία δίνεται στον οδικό τουρισμό, στον οποίο ποντάρουν οι επιχειρηματίες στο χώρο. Άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια επισκέπτονταν την Ελλάδα με το αυτοκίνητό τους οι τρεις στους δέκα τουρίστες, προερχόμενοι κυρίως από βαλκανικές χώρες, αλλά και από τη Γερμανία.
Oι πρώτοι τουρίστες με αυτοκίνητο θα περάσουν τα ελληνικά σύνορα στις 15 Ιουνίου.
Τουρίστες από την Γερμανία την Σερβία την Ρουμανία την Βουλγαρία την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία είναι σταθεροί πελάτες του ελληνικού προϊόντος.
Μέχρι τώρα οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία για Ιούλιο – Αύγουστο δεν έχουν ακυρωθεί καιυπάρχει αισιοδοξία πως οι περισσότερες θα διατηρηθούν.
Το μεγάλο άνοιγμα
Η επανεκκίνηση των αεροπορικών πτήσεων αναμένεται με αγωνία από τις τουριστικές επιχειρήσεις για να κινηθεί η ζήτηση. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, τον Μάρτιο τα έσοδα σημείωναν βουτιά 71% σε σχέση με πέρσι, με τις εισπράξεις να φτάνουν μόλις τα 92 εκατ. ευρώ, έναντι 318 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Το πρώτο μεγάλο «άνοιγμα» του εξωτερικού για τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αναμένεται από τις 15 Ιουνίου, κι εν συνεχεία για τα λοιπά περιφερειακά αεροδρόμια από την 1η Ιουλίου.
Ειδικότερα, με βάση το κυβερνητικό πλάνο, όπως έχει ανακοινωθεί στο πρώτο στάδιο απελευθέρωσης στις 15 Ιουνίου προβλέπεται η απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και από τα περιφερειακά αεροδρόμια, κατ’εξαίρεση για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ώστε να ενισχυθεί ο τουρισμός στη Βόρεια Ελλάδα.
«Η απελευθέρωση αναμένεται να δημιουργήσει θετική πίεση για ανάλογη απελευθέρωση περιορισμών στη χώρα προέλευσης», επισημαίνουν από την κυβέρνηση.

Στο δεύτερο στάδιο προβλέπεται η απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια και όλες τις χώρες. Εδώ θα υπάρξει μία δεύτερη «κόκκινη» λίστα αφού θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, οι οποίες πάντως θα παρακολουθούνται για τυχόν βελτίωση.
«Μέτρα για να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξει διάδοση της νόσου»
Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, ενισχύθηκαν με πόρους οι περιοχές όπου θα είναι οι τουρίστες, ώστε το σύστημα υγείας να μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάθε ενδεχόμενο.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στη λειτουργία, σε κάθε βήμα, στο ταξίδι, στα ξενοδοχεία κ.λπ. για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει διάδοση της νόσου.
Εστιάζοντας στην επιτυχία της Ελλάδας στο μέτωπο της πανδημίας ο κ. Θεοχάρης μιλώντας στο CNN, ανέφερε ότι η συνταγή της επιτυχίας της χώρας έχει τρία μέρη, που είναι: «η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού μας που πήρε τη δύσκολη απόφαση τόσο νωρίς, η αποτελεσματικότητα της υπόλοιπης κυβέρνησης, του δημοσίου τομέα και του προσωπικού της πρώτης γραμμής, που είχαν το καθήκον να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, και η υπευθυνότητα του κόσμου που διασφάλισε ότι όλοι συμμορφωνόμαστε στους κανόνες».
«Αυτά τα τρία στοιχεία θα είναι εκεί και από την επόμενη ημέρα. Επομένως, αυτό δεν αφορά απλώς το παρελθόν, αφορά επίσης το μέλλον […] έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε [σ.σ.: την υγεία] των πολιτών μας και με τον ίδιο τρόπο θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε. Έτσι λοιπόν, θα είμαστε σε συνεργασία με τα ξενοδοχεία, και κάθε τμήμα του συστήματος θα λειτουργήσει για να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών μας και των ταξιδιωτών» πρόσθεσε.

Τέσσερις πυλώνες
Μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε, σχετικά με τα περί ζωνών επικινδυνότητας των νησιών, που υποδείκνυαν και μια διάσταση απόψεων μεταξύ υπουργού και υφυπουργού Τουρισμού, οι κ. Χάρης Θεοχάρης και Μάνος Κόνσολας σε κοινή δήλωσή τους ανέφεραν ότι ο ελληνικός τουρισμός «ξανα-ανοίγει» τις πύλες του με τις ίδιες προϋποθέσεις και υπογραμμίζουν ότι η υγειονομική ασφάλεια εδράζεται στους τέσσερις πυλώνες του σχεδίου Restart Tourism οι οποίοι είναι:
Πρώτον, η προσεκτική επιλογή των χωρών προέλευσης τουριστών με υγειονομικά κριτήρια, δεύτερον, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που θα επιτρέψουν τη συνεχή αξιολόγηση της κατάστασης από τους ειδικούς, τρίτον, τα ανακοινωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα που εξασφαλίζουν τη μείωση της διασποράς της νόσου και τέταρτον, η υγειονομική θωράκιση κάθε προορισμού, ώστε να μην εκτεθούν σε κίνδυνο, ούτε οι μόνιμοι κάτοικοι, ούτε οι επισκέπτες, ώστε σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, την πολιτική προστασία, τον ΕΟΔΥ και κάθε συναρμόδια υπηρεσία, να ενισχυθεί κάθε προορισμός.
«Ξανά-ανοίγουμε με την γνώση πως όλοι, όπου και να διαλέξουν να περάσουν τις διακοπές τους, θα έχουν την φροντίδα που χρειάζονται. Η κυβέρνηση δεν κάνει εκπτώσεις, ούτε στην ασφάλεια των πολιτών και επισκεπτών, ούτε στο άνοιγμα της οικονομίας. Ο ελληνικός τουρισμός, με ενότητα, σχέδιο και πολλή δουλειά από όλους μας, θα ξεπεράσει και αυτή την πρωτόγνωρη, εξωγενή, περιπέτεια», τονίζουν χαρακτηριστικά. in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα