Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Σχολεία: Πιο νωρίς από άλλες χρονιές το πρώτο «κουδούνι» τον Σεπτέμβρη

«Δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς ανοικτά σχολεία» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σχολιάζοντας την επιστροφή και των παιδιών δημοτικού και νηπιαγωγείου αλλά και την επαναλειτουργία βρεφικών και παιδικών σταθμών από Δευτέρα στα σχολεία τους.
«Τα παιδιά του δημοτικού έχουν μείνει εκτός δομών ήδη 3 μήνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι εκτός σχολείου υπάρχει μια σημαντική επίπτωση στην εξέλιξη των παιδιών, πνευματική εξέλιξη, κοινωνική, ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη» υπογράμμισε η υπουργός.
«Είχαμε ένα χρέος στα παιδιά να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο, τα σχολεία» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Κοιτάξτε γύρω σας. Έχουν ανοίξει τα πάντα πλέον. Τα παιδιά είναι έξω παίζουν χωρίς κανόνες και μέτρα. Πολύ καλύτερο να βρίσκονται στο σχολείο όπου τηρούνται τα μέτρα και θα μάθουν να ζουν στη νέα κανονικότητα, από την στιγμή που έχουμε δει ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση».
Οπως είπε, μεταξύ άλλων, σε κάθε τάξη Δημοτικού και Νηπιαγωγείου θα μπορούν να

βρίσκονται έως 15 μαθητές, με αποστάσεις 1,5 μέτρου στα θρανία. Σε περίπτωση που οι μαθητές υπερβαίνουν το όριο των 15, τότε το τμήμα θα «σπάει» σε δυο υπο-τμήματα, τα οποία θα λειτουργούν, εναλλάξ, με πρόγραμμα Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και Τρίτη-Πέμπτη.
Η υπουργός επιβεβαίωσε πως για την ώρα το ολοήμερο σχολείο δεν θα λειτουργεί καθώς το σκεπτικό του υπουργείου είναι να δοθεί έμφαση στα πρωινά τμήματα.
ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Ενα μεγάλο ερώτημα που προκύπτει για τα σχολεία είναι το πότε θα χτυπήσει το κουδούνι για την επόμενη σχολική χρονιά. Ερωτηθείσα σχετικά, μιλώντας στο MEGA, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα σχολεία από κάθε άλλη χρονιά. Συγκεκριμένα, η υπουργός επισήμανε:
«Υπάρχει ένας σχεδιασμός για νωρίτερη εκκίνηση, θα τα δούμε όλα αυτά εν όψει του προγραμματισμού του νέου έτους. Όλα έχουν έρθει πιο μπροστά, και τα έχουμε κινήσει πιο μπροστά προκειμένου να γίνουν οι διαδικασίες πιο νωρίς. Θα εξετάσουμε και θα γίνουν οι ανακοινώσεις εν ευθέτω χρόνω.»
Μιλώντας, σήμερα το πρωί, στον ΣΚΑΪ, η κυρία Κεραμέως διευκρίνισε ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν προγραμματίζεται να γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου, «αλλά πιο νωρίς (σ.σ. από άλλες σχολικές χρονιές) ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος». Παρά ταύτα, η υπουργός επανέλαβε ότι τον πρώτο λόγο θα έχουν οι επιστήμονες οι οποίοι θα «ζυγίσουν» τα επιδημιολογικά δεδομένα εκείνη την περίοδο. Καθώς η 1η Σεπτεμβρίου «πέφτει» Τρίτη, δεν αποκλείεται τελικά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία να χτυπήσει τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου.
Τα σχολεία Ειδικής Αγωγής θα λειτουργήσουν έως τις 12 Ιουνίου, ενώ τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 26 Ιουνίου, ενώ Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί έως 31 Ιουλίου.  messinialive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα