Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Άδειες ειδικού σκοπού υπαλλήλων ΟΤΑ -Ποιοι δικαιούνται να απουσιάζουν (εγκύκλιος)

Νέα εγκύκλιο με διευκρινίσεις ειδικά προς τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, σχετικά με τις ΑΔΕΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ – ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ –ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.
Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:
Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών με το θέμα εγκυκλίων, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Α. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ – ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ –ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ
Κατόπιν έκδοσης της αριθ. Φ.7/ΦΜ/63728/ΓΔ4/27-5-2020 απόφασης της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Ρύθμιση απουσιών μαθητών/τριών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σ.Μ.Ε.Α.Ε. Π.Ε. και Δ.Ε. διδακτικού έτους 2019-2020 (Β’ 2031) σας γνωρίζουμε τα εξής: Η άδεια ειδικού σκοπού εξακολουθεί να χορηγείται στους υπαλλήλους του Δημοσίου που είναι δικαιούχοι αυτής σύμφωνα με τα οριζόμενα στην οικεία διάταξη (άρθρο 5 της από 11.3.2020 ΠΝΠ, όπως κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020) και των οποίων τα τέκνα κατ’ εφαρμογή της ως άνω απόφασης της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν προσέρχονται στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων κατόπιν υποβολής υπεύθυνης δήλωσης, σύμφωνα με την οποία ο/η μαθητής/τρια ανήκει

σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19, όπως αυτή ορίζεται πλέον στην αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/346/9011/14-5-2020 (ΦΕΚ Β’ 1856, ΑΔΑ: ΩΥΥΠ46ΜΤΛ6-ΓΟ2) υπουργική απόφαση ή έρχεται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στην παραπάνω ομάδα αυξημένου κινδύνου, ή ήδη νοσεί.
Για τη χορήγηση της άδειας σε αυτή την περίπτωση απαιτείται βεβαίωση από την οικεία σχολική μονάδα ότι το τέκνο δεν προσέρχεται στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων κατόπιν υποβολής της ως άνω προβλεπόμενης υπεύθυνης δήλωσης.
Αντίστοιχα, η άδεια ειδικού σκοπού εξακολουθεί να χορηγείται στους υπαλλήλους, των οποίων τα τέκνα δεν προσέρχονται στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς κατόπιν υποβολής υπεύθυνης δήλωσης, σύμφωνα με την οποία το τέκνο ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19, όπως αυτή ορίζεται στην αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/346/9011/14.5.2020 κοινή απόφαση (Β’ 1856) ή έρχεται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στην παραπάνω ομάδα αυξημένου κινδύνου, ή ήδη νοσεί.
Για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται βεβαίωση από την οικεία δομή, από την οποία προκύπτει ότι το τέκνο δεν προσέρχεται στον βρεφικό, βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό, κατόπιν υποβολής της ως άνω προβλεπόμενης υπεύθυνης δήλωσης (σχετική και η αριθ. 33164/29-5-2020 εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, ΑΔΑ: 97ΓΔ46ΜΤΛ6-ΒΛ1).
Σε περίπτωση που το τέκνο του /της υπαλλήλου φοιτά σε τμήμα, του οποίου ο/η διδάσκων/ -ουσα εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και για το λόγο αυτό η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται αποκλειστικά εξ αποστάσεως, ο γονέας – υπάλληλος δύναται να λάβει την άδεια ειδικού σκοπού κατά τα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις. Εναλλακτικά, είναι δυνατή στην περίπτωση αυτή, κατόπιν συνεννόησης με την Υπηρεσία του/ της και εφόσον αυτό είναι εφικτό βάσει του κλάδου, στον οποίον υπηρετεί και των καθηκόντων που ασκεί, να εργαστεί εξ αποστάσεως. Για τη χορήγηση της άδειας στην περίπτωση αυτή απαιτείται βεβαίωση από την οικεία σχολική μονάδα, ότι η διδασκαλία των μαθημάτων για το τμήμα, στο οποίο φοιτά το τέκνο του /της υπαλλήλου θα γίνεται αποκλειστικά εξ αποστάσεως λόγω του ότι ο/η διδάσκων/-ουσα εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.
Σε περίπτωση που το τέκνο προ της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων δεν παρακολουθούσε μεν πρόγραμμα ολοήμερου σχολείου αλλά ο γονέας – υπάλληλος απαιτείται να διευκολυνθεί για την έγκαιρη παραλαβή του τέκνου από το σχολείο κατά τις ημέρες που το τέκνο προσέρχεται στο σχολείο για παρακολούθηση μαθημάτων είναι δυνατή κατόπιν αίτησης του /της υπαλλήλου η χρήση της διευκόλυνσης της παροχής εργασίας με μειωμένη απασχόληση μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 5 της από 11.3.2020 ΠΝΠ, όπως κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020 και υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται επιπλέον των διατάξεων στην (θ) σχετική εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας. Επισημαίνεται ότι για την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης έχουν δοθεί οδηγίες με την (α) σχετική εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι εφόσον κατά την κοινή πείρα και λογική, η κατά τα ανωτέρω ποσοστιαία μείωση του ωραρίου απασχόλησης δεν επαρκεί για την παραλαβή του ανήλικου τέκνου από τους βρεφονηπιακούς/ παιδικούς σταθμούς και τις οικείες σχολικές μονάδες λόγω μη λειτουργίας του «ολοήμερου», είναι ανεκτή η υπέρβαση για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο του ανωτέρω ποσοστού, χωρίς περαιτέρω συνέπειες για τον υπάλληλο ως προς την υπέρβαση αυτή, για την εξασφάλιση της έγκαιρης παραλαβής του ανήλικου τέκνου από τον γονέα υπάλληλο, εφόσον αποδεικνύεται ότι ο χρόνος της 3 μειωμένης απασχόλησης κατά 25% δεν επαρκεί για το σκοπό αυτό. Υπενθυμίζεται εν προκειμένω ότι σε περίπτωση χρήσης της διευκόλυνσης αυτής, ο υπάλληλος υποχρεούται, μετά την άρση προσωρινής αναστολής λειτουργίας των σταθμών ή σχολικών μονάδων, να απασχοληθεί τις αντίστοιχες ώρες μείωσης κατά 25% του ωραρίου εργασίας, πέραν του ωραρίου του χωρίς αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης, οπότε ο χρόνος αυτός υπολογίζεται ως πραγματική υπηρεσία.
Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που η τάξη, όπου φοιτά το τέκνο του /της υπαλλήλου δεν λειτουργεί καθημερινά, σύμφωνα με το οικείο πρόγραμμα λειτουργίας της τάξης, είναι δυνατή η παράλληλη χρήση από τον ίδιο υπάλληλο τόσο της διευκόλυνσης της άδειας ειδικού σκοπού, για τις ημέρες που το τέκνο δεν υποχρεούται να προσέρχεται στο σχολείο για παρακολούθηση μαθημάτων, όσο και της διευκόλυνσης της μειωμένης απασχόλησης έως 25% για τις ημέρες που το τέκνο προσέρχεται στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων και ο γονέας –υπάλληλος θα πρέπει να διευκολυνθεί για την έγκαιρη παραλαβή του τέκνου από το σχολείο. 6. Εξυπακούεται ότι σε περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι του Δημοσίου, τη διευκόλυνση της παροχής εργασίας με μειωμένη απασχόληση μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 5 της από 11.3.2020 ΠΝΠ, όπως κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020 με σκοπό την έγκαιρη παραλαβή των τέκνων από το σχολείο τη δικαιούται μόνο ο ένας εκ των δύο γονέων, κατόπιν κοινής τους δήλωσης που υποβάλλεται στις υπηρεσίες τους.
Β. ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΟΜΑΔΩΝ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Στους υπαλλήλους που υπάγονται στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως έχουν προσδιοριστεί με την αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/346/9011/14-5-2020 (ΦΕΚ Β’ 1856, ΑΔΑ: ΩΥΥΠ46ΜΤΛ6-ΓΟ2) υπουργική απόφαση και αιτούνται να τους χορηγηθεί η προβλεπόμενη ειδική άδεια απουσίας, αλλά λόγω της φύσεως των καθηκόντων τους δεν είναι δυνατή η εξ αποστάσεως παροχή εργασίας κατά τα αναφερόμενα στις (η) και (θ) σχετικές εγκυκλίους μας, χορηγείται υποχρεωτικά η εν λόγω ειδική άδεια απουσίας εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.
Εφόσον ο /η υπάλληλος αιτηθεί τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και η οικεία υπηρεσία εγκρίνει τη χορήγησή της κατόπιν διαπίστωσης ότι συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις βάσει των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών δεν είναι δυνατή στη συνέχεια η διακοπή της κατόπιν αίτησης του/ της υπαλλήλου ή η χορήγησή της σε διακεκομμένα διαστήματα εφόσον από τα προσκομιζόμενα συνοδευτικά ιατρικά δικαιολογητικά προκύπτει ότι δεν έχει εκλείψει ο λόγος, για τον οποίο αρχικά χορηγήθηκε η εν λόγω άδεια.
Γ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Οι αποδέκτες της παρούσας εγκυκλίου παρακαλούνται να την κοινοποιήσουν, με κάθε πρόσφορο τρόπο, στους υπαλλήλους και σε όλους τους φορείς που υπάγονται ή εποπτεύονται από αυτούς.
Οι υπάλληλοι θα απευθύνονται αποκλειστικά στις Διευθύνσεις Προσωπικού, στις οποίες υπάγονται δεδομένου ότι είναι αδύνατη η υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στις εφαρμοστέες κατά περίπτωση έκτακτου χαρακτήρα ρυθμίσεις από την Υπηρεσία μας.
Εφόσον ανακύπτουν ερωτήματα, τα οποία δεν καλύπτονται από τις οδηγίες που έχουν δοθεί με τις σχετικές εγκυκλίους, οι Διευθύνσεις Προσωπικού αποκλειστικά θα απευθύνονται για περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις στους τηλεφωνικούς αριθμούς που αναγράφονται στην παρούσα εγκύκλιο. Εναλλακτικά οι Διευθύνσεις προσωπικού θα αποστέλλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά περίπτωση ως εξής: Για θέματα του προσωπικού και των Υπηρεσιών του Δημοσίου παρακαλείσθε για την κατά προτεραιότητα αποστολή τυχόν ερωτημάτων στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: hrm@ypes.gov.gr και ειδικά για ερωτήματα που αφορούν υπαλλήλους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού στο info@ypes.gr προς αμεσότερη ανταπόκριση. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται αποκλειστικά στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και στην Δ/νση Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών στους σχετικούς τηλεφωνικούς αριθμούς που αναγράφονται στις πληροφορίες της εγκυκλίου.
Στο πλαίσιο της αρμοδιότητας κάθε προϊστάμενης αρχής για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί σε αυτήν, θα πρέπει οι αρμόδιοι προϊστάμενοι, σταθμίζοντας την υποχρέωση αφενός προστασίας της υγείας των υπαλλήλων και της δημόσιας υγείας γενικότερα και αφετέρου εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, να προβαίνουν κατ’ άσκηση διακριτικής ευχέρειας σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για τη διασφάλισή τους. Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσωπικού του κάθε φορέα ενόψει της επαναφοράς του δημοσίου στην κανονικότητα και στην πλήρη λειτουργία του, η αρμόδια προϊστάμενη αρχή σταθμίζοντας την εξυπηρέτηση κατ΄ αρχάς του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και τον τρόπο επανέναρξης λειτουργίας των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και των δημοτικών σχολείων, θα πρέπει να αξιοποιούν, με σκοπό τη διασφάλιση της φροντίδας της ειδικής αυτής κατηγορίας των ανήλικων τέκνων κάθε πρόσφορο μέσο ή διευκόλυνση που έχει προβλεφθεί προς αντιμετώπιση της πανδημίας για το απολύτως χρονικό αναγκαίο διάστημα που απαιτείται για να εξυπηρετηθούν εκατέρωθεν τόσο οι υπάλληλοι όσο και η δημόσια υπηρεσία.
Η Υπηρεσία μας δεν επιλαμβάνεται ερωτημάτων για θέματα της παρούσας εγκυκλίου που αφορούν το πάσης φύσεως ένστολο προσωπικό, τους εκπαιδευτικούς και το διοικητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων, τους εργαζομένους που υπηρετούν στο Υπουργείο Υγείας, σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στις ανώνυμες εταιρείες ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Εγνατία, καθώς και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς εν προκειμένω αρμόδιοι αποκλειστικά είναι οι φορείς, στους οποίους ανήκουν οργανικά οι εν λόγω υπάλληλοι και δεδομένης της ιδιαιτερότητας και κρισιμότητας των συνθηκών, στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν.
Η παρούσα εγκύκλιος έχει αναρτηθεί κεντρικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, www.ypes.gr, καθώς και στη διαδρομή «Ανθρώπινο Δυναμικό Δημοσίου Τομέα – Ανθρώπινο Δυναμικό».   aftodioikisi
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα