Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Δημοτικά, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί: Ξεκινούν την 1/6 -Πότε κλείνουν -Οι κανόνες

Έως τις 26 Ιουνίου θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία που ανοίγουν την 1η Ιουνίου. Αυτό τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Παράλληλα η κ. Κεραμέως, σύμφωνα με την οποία, «τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στα σχολεία, όπου υπάρχουν κανόνες, παρά στις γειτονιές» ανακοίνωσε ότι:
– Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1.5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υπο-τμήματα, και θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθ
– Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού. Έχει

προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους για την εξαιρετική συνεργασία στον τομέα αυτό.
– Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων. «Έχουν προβλεφθεί διαφορετικά διαλείμματα», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν αναλυτικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ».
– Προβλέπεται φυσικός αερισμός των αιθουσών, η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία), ειδικές οδηγίες ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών αυτών. Υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί.
– Υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.
– Για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.
– Για τα ειδικά σχολεία: θα επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουνίου για την δευτεροβάθμια και μέχρι την 26η Ιουνίου για τα πρωτοβάθμια. Συνεδριάζει σήμερα η αρμόδια υπο-επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να δώσει ειδικές οδηγίες για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων ειδικής αγωγής. Θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα προστασίας

Πώς θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο οι 1.600 παιδικοί σταθμοί, όπου φοιτούν 90.000 παιδιά, θα ξεκινήσουν την λειτουργίας τους, επίσης, την 1η Ιουνίου, με τους κανόνες των δημοτικών και νηπιαγωγείων, και έως τις 31.7.2020. «Οι κανόνες επαναλειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών είναι ακριβώς οι ίδιοι με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος. Και εξήγησε:
Λειτουργία εκ περιτροπής σε αίθουσες που μπορούν να υποδεχτούν έως 15 παιδιά. Εφόσον διασφαλίζεται ότι σε μόνιμη καθημερινή βάση ο αριθμός των παιδιών είναι μικρότερος του 15, τότε θα μπορούν να λειτουργούν σε καθημερινή βάση.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης του 1,5 μέτρου στο πλαίσιο του εφικτού και με δεδομένη την ιδιαιτερότητα της ηλικίας των παιδιών. Σύμφωνα με την επιτροπή των ειδικών, ισχύουν ακριβώς τα ίδια και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, όσον αφορά τους κανόνες λειτουργίας.
Τέλος, και οι δύο υπουργοί προανήγγειλαν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ_ΥΠΕΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η Ομιλία της Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως για τα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία

Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας,
Σχεδόν 3 μήνες τώρα εργαζόμαστε συλλογικά, Πολιτεία και εκπαιδευτική κοινότητα, για να προσαρμόσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία στα νέα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης.
Από την κλιμακωτή μέχρι την καθολική αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών, από την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέχρι την εκπαιδευτική τηλεόραση, από την αυξανόμενη χρήση των τεχνολογικών εφαρμογών του Υπουργείου μέχρι τη δημιουργία νέου ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου, από την ταχύτατη προσαρμογή όλων στα νέα δεδομένα ψηφιακής τάξης μέχρι την επαναφορά στη νέα κανονικότητα.

Τώρα κάνουμε ένα ακόμη βήμα.
Αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση η επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, δημοτικών και σχολείων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων από τη Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020.

Η απόφαση αυτή βασίστηκε στους ακόλουθους παράγοντες:
1) Πρώτον και κυριότερο, στην ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες για επαναλειτουργία των εν λόγω σχολικών δομών. Η εισήγηση αυτή ασφαλώς συνδέεται με τη σταθερά καθοδική πορεία της επιδημίας, με το ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό πιο δύσκολα, το ότι τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι επιδημιολογικά η ασφαλέστερη περίοδος να ανοίξουν τα σχολεία. Από την αρχή αυτής της υγειονομικής κρίσης, έχουμε το προνόμιο να μας καθοδηγεί μία εξαίρετη ομάδα ειδικών, τις συστάσεις της οποίας ακολουθούμε με πολύ καλά, διεθνώς αναγνωρισμένα, αποτελέσματα. Έτσι πορευόμαστε και τώρα, και τους ευχαριστούμε θερμά.

2) Η συνολική αποκλιμάκωση των μέτρων έχει εξελιχθεί πολύ θετικά. Αναφορικά δε με τα σχολεία, η προηγούμενη εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων είναι πολύ ενθαρρυντική. Τα μέτρα προστασίας και πρόληψης τηρούνται υποδειγματικά από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλα έχουν κυλήσει εξαιρετικά ομαλά.

3) Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την επιστροφή όλων των μαθητών στο φυσικό τους χώρο, που δεν είναι άλλος από το σχολείο. Η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική, ψυχική τους εξέλιξη. Οι μαθητές πρωτοβάθμιας βρίσκονται ήδη σχεδόν 3 μήνες εκτός σχολείου, και θα βρίσκονταν συνολικά 6 μήνες αν τα σχολεία δεν άνοιγαν τώρα. Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία.

4) Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου τηρούν κανόνες και ακολουθούν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, πάρα έξω στις γειτονιές και στις πλατείες χωρίς κανόνες. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το σχολείο για να προσαρμοστούν και να συνηθίσουν τα παιδιά στη νέα πραγματικότητα. Για να μάθουν να προσέχουν περισσότερο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους.

5) Τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν τα παιδιά που προέρχονται από πιο ευάλωτα οικογενειακά περιβάλλοντα. Μαθητές που δεν έχουν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, μαθητές που βιώνουν ένταση στο οικογενειακό τους περιβάλλον, μαθητές των μικρότερων κυρίως τάξεων που δεν έχουν οικογενειακή καθοδήγηση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

6) Σχετικά με τα ειδικά σχολεία, οι μαθητές που φοιτούν στα σχολεία αυτά έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν εκ νέου στο περιβάλλον του σχολείου τους, με τους εκπαιδευτικούς τους και τους συμμαθητές τους. Και το έχουν ανάγκη προφανώς για τη μαθησιακή τους εξέλιξη αλλά και για την ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη.


Έρχομαι τώρα στον τρόπο επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών αυτών δομών:
– Σχετικά με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου. Τα μαθήματα θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου (αντί για τη 15η Ιουνίου), ενώ συνολικά για τους εκπαιδευτικούς η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30η Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου.

– Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1.5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υπο-τμήματα, και θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.

– Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού. Έχει προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους για την εξαιρετική συνεργασία στον τομέα αυτό.

– Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.

– Προβλέπεται φυσικός αερισμός των αιθουσών, η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία), ειδικές οδηγίες ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών αυτών. Υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί.

– Υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

– Για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.

– Για τα ειδικά σχολεία: θα επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουνίου για την δευτεροβάθμια και μέχρι την 26η Ιουνίου για τα πρωτοβάθμια. Συνεδριάζει σήμερα η αρμόδια υπο-επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να δώσει ειδικές οδηγίες για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων ειδικής αγωγής. Θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα προστασίας

Θα ήθελα να κλείσω με το εξής: Όπως επανειλημμένως έχει τονίσει ο κ. Πρωθυπουργός, το άνοιγμα και η επιστροφή στη νέα κανονικότητα είναι πιο δύσκολη άσκηση από το να κάτσουμε όλοι σπίτι μας, και απαιτεί πρόσθετη υπευθυνότητα. Κάνουμε το καθήκον μας και φροντίζουμε να επανέλθουμε όλοι, μικροί μεγάλοι, σταδιακά στη νέα κανονικότητα.

Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την εκπαιδευτική κοινότητα, εκπαιδευτικούς, στελέχη εκπαίδευσης, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, γονείς, για τη συλλογική προσπάθεια και την αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει όλο αυτό το διάστημα.

Μέριμνά μας, από την αρχή αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης, ήταν να κρατήσουμε όλους τους μαθητές, τους σπουδαστές, τους φοιτητές, όσο το δυνατόν πιο ενεργούς, κοντά στις εκπαιδευτικές δομές και στην εκπαιδευτική διαδικασία, κοντά στο πρόγραμμά τους, κοντά στους συμμαθητές τους και στους συμφοιτητές τους. Και σε αυτό έπαιξαν και παίζουν καθοριστικό ρόλο οι εκπαιδευτικοί μας, όλες και όλοι εκείνοι, που όλους αυτούς τους μήνες καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια, βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην επιτυχία του συλλογικού εγχειρήματος, βάζουν πρώτα τα παιδιά μας.

Συνεχίζουμε, με προσεκτικά και σταθερά βήματα και πάντοτε στη βάση των οδηγιών των ειδικών.

Σας ευχαριστώ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ

Κυρίες και κύριοι, καλό μεσημέρι. Σήμερα, όπως προείπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι η πρώτη μέρα που εργάζονται κανονικά τα καταστήματα εστίασης. Όπως γνωρίζετε, με νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ, με την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, έχει δοθεί η δυνατότητα τα καταστήματα εστίασης να επεκτείνουν το δημόσιο χώρο που καταλαμβάνουν, προκειμένου να μπορέσουν να συγκρατήσουν τον τζίρο τους και να παρέχουν με καλύτερο τρόπο υπηρεσίες, καθώς είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας που έχει υποδείξει η επιτροπή των ειδικών. Επειδή πρώτο μέλημα για αυτή την Κυβέρνηση -και φυσικά για όλα τα Υπουργεία- είναι η στήριξη των εργαζόμενων και η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην υλοποίηση αυτού του μέτρου.

Προβλέπουμε, επίσης, όπως γνωρίζετε, τη δυνατότητα, όπου αυτό δεν είναι εφικτό, οι Δήμοι να έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν μείωση των δημοτικών τελών για αυτές τις επιχειρήσεις, έως και 50%. Επικοινώνησα σήμερα με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, και ζήτησα οι Δήμοι να επιταχύνουν, σε όλη τη χώρα, τη σχετική αδειοδότηση, προκείμενου αυτή να γίνει ταχύτατα και να μπορέσει το μέτρο να τηρηθεί και να υλοποιηθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Είναι ζήτημα πολύ κρίσιμο για την οικονομία, είναι ζήτημα πολύ κρίσιμο για τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων. Άλλωστε, η συνεργασία του ΥΠΕΣ και της Κυβέρνησης συνολικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όλο αυτό το διάστημα, ήταν στενή, δημιουργική και πολύ αποτελεσματική. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αναδειχθεί σε έναν πυλώνα παροχής σύγχρονων και ψηφιακών υπηρεσιών μέσα σε αυτή την κρίση και σε έναν πυλώνα κοινωνικής αλληλεγγύης, συνοχής και στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ερχόμαστε, με τη σειρά μας, σήμερα, να ανακοινώσουμε τα μέτρα που αφορούν τη λειτουργία των παιδικών και βρεφικών σταθμών. Όπως γνωρίζετε, στους 1.600 δημοτικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα, φιλοξενούνται περίπου 90.000 παιδιά. Από την 1η Ιουνίου 2020, ανοίγουν κανονικά, μαζί με τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία της χώρας. Οι κανόνες επαναλειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών είναι ακριβώς οι ίδιοι με εκείνους που ανακοίνωσε προ ολίγου η συνάδελφος Υπουργός Παιδείας, κυρία Νίκη Κεραμέως για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Συνεπώς μιλάμε για λειτουργία εκ περιτροπής σε αίθουσες που μπορούν να υποδεχτούν έως 15 παιδιά. Εφόσον διασφαλίζεται ότι σε μόνιμη καθημερινή βάση ο αριθμός των παιδιών είναι μικρότερος του 15, τότε θα μπορούν να λειτουργούν σε καθημερινή βάση.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης του 1,5 μέτρου, στο πλαίσιο του εφικτού και με δεδομένη την ιδιαιτερότητα της ηλικίας των παιδιών, που ασφαλώς είναι πολύ πιο δύσκολο να πειθαρχήσουν, από ό,τι οι μεγαλύτεροι μαθητές. Σύμφωνα με την επιτροπή των ειδικών, ισχύουν και εδώ ακριβώς τα ίδια και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, που μπορεί να ανοίξουν, όσον αφορά τους κανόνες λειτουργίας. Έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την προμήθεια των κατάλληλων αντισηπτικών και ειδών καθαριότητας για όλες τις αίθουσες, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί. Και η προμήθεια των ειδών αυτών γίνεται από τους Δήμους για τους δημοτικούς παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τη συνολική καθαριότητα των χώρων, εφόσον το υπάρχον προσωπικό για οποιαδήποτε λόγο δεν επαρκεί, έχουμε νομοθετήσει τη δυνατότητα οι Δήμοι να προβούν, κατά παρέκκλιση όλων των διατάξεων, σε πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με σύμβαση έως και 4 μηνών. Επαναλαμβάνω, μόνο στις περιπτώσεις που αυτό πραγματικά είναι απαραίτητο και χρειαστεί. Εννοείται ότι αυτό το προσωπικό μπορεί να απασχοληθεί και σε άλλες ανάγκες και αντίστοιχα καθήκοντα καθαριότητας εσωτερικών χώρων, όταν κλείσουν οι σταθμοί αργότερα το Καλοκαίρι. Επίσης, μπορεί σε έκτακτες καταστάσεις να χρησιμοποιηθεί προσωπικό, το οποίο εργαζόταν σε δομές, οι οποίες παραμένουν κλειστές.

Διευκρινίζω εδώ, ότι τα ΚΑΠΗ, μέχρι νεωτέρας, παραμένουν κλειστά και επομένως το προσωπικό καθαριότητας σε αυτές τις δημοτικές υποδομές, μπορεί να αξιοποιηθεί στους παιδικούς σταθμούς. Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά έως 31 .7.2020. Ασφαλώς με την λήξη της σχολικής χρονιάς για τα Δημοτικά σχολεία η Επιτροπή των Ειδικών θα αξιολογήσει όλα τα νέα δεδομένα, προκειμένου να είμαστε απόλυτα σίγουροι και να προχωρήσει κανονικά και ομαλά η λειτουργία των παιδικών σταθμών μέχρι της 31 Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά τις Δημοτικές κατασκηνώσεις, καθώς για τα ημερήσια camps, που γίνονται από διάφορους φορείς έχουμε ζητήσει από την Επιτροπή των Ειδικών να μας δώσει την τελική της πρόταση και απόφαση, αυτό ιδανικά θα μπορούσε να συμβεί εντός της εβδομάδας, προκειμένου να αρχίσει η αντίστοιχη προετοιμασία από τους Δήμους και σε αυτόν τον τομέα.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες του Δημοσίου, μέχρι στιγμής έχουμε πάει πάρα πολύ καλά, βρισκόμαστε στην φάση της πλήρους επιστροφής των εργαζόμενων στον Δημόσιο Τομέα, στις θέσεις στις οποίες βρίσκονται, άρα από την επόμενη Δευτέρα, συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία του Δημοσίου. Οι μόνοι που εξαιρούνται είναι όσοι έχουν πάρει ειδική άδεια γιατί υπάγονται στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου. Πρόκειται για 5 συγκεκριμένες ομάδες ευάλωτες, εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα, με βάση τις οδηγίες που έχουμε από την Επιτροπή των Ειδικών. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα παραμένουν σπίτι τους, όπου εργάζονται με τηλεεργασία, μέχρι να πάρει διαφορετική απόφαση η Επιτροπή.

Τέλος σε ό,τι αφορά την άδεια ειδικού σκοπού, την οποία απολαμβάνουν εργαζόμενοι γονείς στον Δημόσιο Τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά έως 15 ετών, η χορήγησή της θα συνεχιστεί μόνον εφόσον τα παιδιά αυτών των εργαζομένων του Δημοσίου Τομέα, με βάση το πρόγραμμα λειτουργίας της σχολικής τους τάξης δεν υποχρεούνται σε καθημερινή παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο και αυστηρά μόνο για τις ημέρες αυτές. Μπορούν δηλαδή, εφόσον έχουμε δώσει την δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να κάνουν χρήση διακεκομμένα της άδειας ειδικού σκοπού, να την χρησιμοποιήσουν μέχρι να κλείσουν τα σχολεία, μόνο για τις ημέρες κατά τις οποίες τα παιδιά τους έχουν την υποχρέωση να βρίσκονται στο σχολείο.

Με αυτά τα μέτρα κλείνει η δική μας παρουσίαση, δηλώνουμε την απόλυτη ετοιμότητά μας για την κανονική λειτουργία των Δημοτικών παιδικών σταθμών και φυσικά την πλήρη επαναλειτουργία του Δημόσιου Τομέα. Σας ευχαριστώ πολύ.  aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα