Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Θεοδωρικάκος για καθαρίστριες σχολείων: Όχι σε μονιμοποίηση -Λύση οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), αναζητεί λύση για το πρόβλημα των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, ώστε με τη νέα εκπαιδευτική σεζόν οι συμβάσεις τους να είναι ορισμένου χρόνου για να έχουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
«Δεν πρέπει να αισθάνονται ότι είναι στον αέρα γιατί δεν είναι στον αέρα. Θέλουμε να δώσουμε μια λύση δίκαιη και οριστική στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων της χώρας. Και αυτό θα κάνουμε τα τρία συναρμόδια υπουργεία», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος απαντώντας σε Επίκαιρες Ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ κ. Γιάννη Δελή και της «Ελληνικής Λύσης» κ. Κωνσταντίνου Μπούμπα.
Ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε το Κοινοβούλιο ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειασθεί για να επιλυθεί το πρόβλημα και να μπει τέλος σε ένα καθεστώς πελατειακών

σχέσεων, για το οποίο δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι.
Ο υπουργός Εσωτερικών πριν από τη συζήτηση των Επικαίρων Ερωτήσεων είχε συνάντηση με το Συντονιστικό των 35 Σωματείων των εργαζομένων στην σχολική καθαριότητα, στους οποίους εξέθεσε τη λύση που προκρίνει, καθώς το άρθρο 103 του Συντάγματος απαγορεύει ρητά τη μετατροπή συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου σε αορίστου χρόνου.
Σημειώνεται, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος στη Βουλή, ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων δεν προκρίνουν μια λύση ανάλογη με εκείνη του διαγωνισμού στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», μέσω ΑΣΕΠ, καθώς οι περισσότεροι δεν θα ήταν επιτυχόντες στον διαγωνισμό.
Η πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών, όπως την περιέγραψε ο κ. Θεοδωρικάκος στη Βουλή είναι η εξής:
«Είμαστε, σε συζήτηση και συνεννόηση το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκειμένου, στη νέα σεζόν, να υπάρξουν συμβάσεις από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ με τους καθαριστές και τις καθαρίστριες, οι οποίες να είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Μέσω αυτών των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μπορούμε να πετύχουμε πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες για να εκλείψουν τα φαινόμενα που περιγράψατε προηγουμένως όταν αρρωσταίνουν αυτοί οι άνθρωποι. Να υπάρξει δικαιοσύνη και ισονομία ανάμεσά τους και να μπει ένα τέλος στην πελατειατότητα. Αυτό που έχω κατηγορηματικά να δηλώσω είναι ότι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της καθαριότητας των σχολείων δεν πρέπει να αισθάνονται ότι είναι στον «αέρα». Διότι δεν είναι ούτε θα είναι στον αέρα. Θα εργαστούν κανονικά την επόμενη περίοδο και πιστεύω ότι πολύ γρήγορα τα τρία συναρμόδια υπουργεία θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε αυτή την οριστική λύση. Κάνουμε αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή και αν μπορέσουμε πολύ σύντομα να ανακοινώσουμε την οριστική λύση».
Στη δευτερολογία του ο υπουργός Εσωτερικών μεταξύ άλλων είπε:
«Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών σε αυτές τις πελατειακές σχέσεις θέλει να βάλει τέλος. Αυτή ήταν και μια από τις βασικές προτεραιότητες που ανέδειξε ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την εποχή που διεκδίκησε την ηγεσία της ΝΔ και παρέμεινε στο επίκεντρο της πολιτικής προγραμματικής τοποθέτησης αυτής της παράταξης υπό την ηγεσία του και τώρα που είναι πρωθυπουργός. Είναι επιλογή μας να βάλουμε τέλος στην πελατειακότητα οπουδήποτε έχει παραμείνει, οπουδήποτε υπάρχει. Και πάντως σε κάθε περίπτωση στο χώρο της καθαριότητας των σχολείων. Θα μπει τέλος. Κυριολεκτούμε γι’ αυτό. Ούτε τα μάτια μπορούμε να κλείνουμε, ούτε θέλουμε να κλείνουμε τα μάτια. Ούτε είναι σωστό, ούτε είναι δίκαιο. Όταν λέμε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες θα απολαμβάνουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Γιατί επαναλαμβάνω, μου το είπε και σήμερα η αντιπροσωπεία που είχε έλθει στο Υπουργείο, υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα. Είναι άρρωστη μία κυρία, έχει καρκίνο και δεν έχει τα στοιχειώδη δικαιώματα που έχει κάθε άνθρωπος και κάθε εργαζόμενος. Ναι αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό πάμε να αλλάξουμε. Να το διορθώσουμε. Συμφωνούμε όλοι ότι αυτό πρέπει να αλλάξει και πρέπει να διορθωθεί.
Η επανάληψη αιτημάτων για μονιμοποίηση πιστεύω ότι δεν έχει κανένα νόημα διότι δεν γνωρίζετε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Οι εργαζόμενοι πάντως σήμερα, στη συνάντηση που είχαμε, αντιλήφθηκα ότι δέχονται ως θετική λύση για τα δικά τους συμφέροντα, τη λύση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Ήταν ξεκάθαροι στην τοποθέτησή τους. Και δεν με ενδιαφέρει ούτε τι ψήφισαν ούτε τι θα ψηφίσουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Είναι θέμα στοιχειώδους λογικής και επικράτησης των νόμων του κράτους δικαίου το να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Και τέλος, μιας και απευθυνθήκατε σε εμένα προσωπικά, πρέπει να σας πω ότι έχω μάθει στη ζωή μου να περιγράφω αυτό που πιστεύω. Όποιους και να στεναχωρώ. Τι να κάνουμε; Ο καθένας πρέπει να έχει την ευθύνη των πράξεων και των λόγων του. Δεν υποκρίνομαι. Αυτή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους. Επιτρέψτε της να έχει το δικαίωμα να ενδιαφέρεται εξ ίσου με όλους τους άλλους. Και επειδή είναι κυβέρνηση μπορεί να αποδεικνύει ότι ενδιαφέρεται και παραπάνω γιατί μπορεί να φέρνει αποτελέσματα. Θα το λύσουμε το πρόβλημα. Υπάρχει πολύ καλή διάθεση συνολικά στην κυβέρνηση. Υπάρχει πολύ καλή διάθεση στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Οικονομικών. Απλά επειδή η λύση την οποία προτείνουμε έχει προφανές δημοσιονομικό κόστος παραπάνω από αυτό που πληρώνουμε για το προηγούμενο διάστημα, θα αναζητήσουμε τον τρόπο πώς θα το κάνουμε για να καλύψουμε αυτό το κόστος. Για να μην αισθάνονται οι εργαζόμενοι αυτού του χώρου ούτε ότι είναι στον αέρα, ούτε ότι αδικούνται.
Άρα, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε δίκαιη και ρεαλιστική λύση σε αυτό το πρόβλημα την οποία πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες, τα τρία υπουργεία που εμπλέκονται στην υπόθεση θα τη βρούμε και θα την ανακοινώσουμε.
Τέλος, οφείλω να σας πω, αν θέλετε και σεις από την πλευρά σας να είστε πολιτικά δίκαιοι, ότι εμείς δεν πετάμε «μπαλάκι» σε κανέναν. Νόμος του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι για την επόμενη χρονιά οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα πρέπει να πληρώνονται από τους Δήμους, ενώ μέχρι τώρα πληρώνονται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Το «μπαλάκι» μετακυλήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τη δική σας αντίληψη το λέω, γιατί εσείς το περιγράψατε έτσι. Και θα χρειαστεί να νομοθετήσουμε για να διατηρηθεί η χρηματοδότηση προς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και να πληρώσει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και να κάνει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ τις σχετικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους της καθαριότητας. Αυτά ως προς τη δικαιοσύνη του πολιτικού σας λόγου. Κατά τα λοιπά κυρία Πρόεδρε, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: μας ενδιαφέρουν πλήρως οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων. Θα τους στηρίξουμε. Δεν πρέπει να αισθάνονται στον αέρα, αλλά θέλουμε να μπει τέλος στην πελατειακότητα των εργασιακών σχέσεων. Θέλουμε να δώσουμε μια λύση δίκαιη και οριστική στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων της χώρας. Και αυτό θα κάνουμε τα τρία συναρμόδια υπουργεία».  aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα