Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Την κλοπή – μαμούθ στην Τράπεζα της Ελλάδος «βλέπει» πίσω από το «ξέπλυμα» χρήματος η Αστυνομία

Με τη μεγαλύτερη κλοπή που έχει σημειωθεί στα χρονικά στην Καλαμάτα, εκείνη της Τράπεζας της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2004, συνδέουν οι αστυνομικοί την προέλευση των χρημάτων που διακινούνταν από τους συλληφθέντες οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση για τη νομιμοποίηση εσόδων.
Σύμφωνα με αξιωματικούς, το «μαύρο» χρήμα που ξεπλενόταν μέσα από επιχειρήσεις – κυρίως εστίασης- προέρχεται αποκλειστικά από τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ που ποτέ δε βρέθηκαν από το συνολικό ποσό των 5,9 εκατ. που κλάπηκε τότε από το θησαυροφυλάκιο του υποκαταστήματος της τράπεζας στην Καλαμάτα. Γι’ αυτό και τώρα οι αστυνομικοί αποδίδουν το ρόλο του αρχηγού σε 45χρονο που για την κλοπή στην τράπεζα είχε καταδικασθεί σε ισόβια και αποφυλακίσθηκε πριν από μερικούς μήνες. Βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια ο 45χρονος ποτέ δεν παραδέχθηκε ότι είχε οποιασδήποτε σχέση με την κλοπή στην τράπεζα, αν και συγκατηγορούμενός του είχε

ομολογήσει ότι όλα είχαν οργανωθεί από αυτόν.
Χθες όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Αμέσως μετά, μία 28χρονη, στην κατοχή της οποίας βρέθηκαν μόνο ναρκωτικά δισκία και δεν κατηγορείται για κάτι άλλο, αφέθηκε ελεύθερη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι παραπέμφθηκαν στην Ανακρίτρια, απ’ όπου ζήτησαν προθεσμίες.
Έτσι, το Σάββατο στην ανακρίτρια θα απολογηθούν ο 45χρονος κατηγορούμενος ως αρχηγός, ένας 35χρονος και ένας 43χρονος επιχειρηματίες, όπως κι ένας 33χρονος κι ένας 34χρονος αλλοδαπός που κατηγορούνται για ξυλοδαρμό συγγενή του 45χρονου κατ’ εντολή του. Όλοι οι υπόλοιποι θα απολογηθούν την Κυριακή.
Πάντως, θεωρείται πως πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες υποθέσεις, την οποία δούλευε πολλά χρόνια η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. Είναι χαρακτηριστικό πως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο το διαβιβαστικό που συντάχθηκε από την Αστυνομία ξεπερνά κατά πολύ τις 200 σελίδες!
Ξέπλυμα χρήματος
Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για –τα κατά περίπτωση- αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων, εκβίασης, επικίνδυνης σωματικής βλάβης, απειλής και παραβάσεως των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και περί συμπληρωμάτων διατροφής και καταπολέμησης του ντόπινγκ.
Για την εξάρθρωση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Καλαμάτα και Αθήνα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, της ΟΠΚΕ Μεσσηνίας και του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Αττικής.
Συνολικά συνελήφθησαν 10 Έλληνες και ένας 34χρονος αλλοδαπός που κατηγορούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ένας άλλος 32χρονος από την Αθήνα που κατηγορείται δε συνελήφθη.
Ειδικότερα, συνελήφθησαν ένας 45χρονος που είχε καταδικασθεί σε ισόβια για την κλοπή στην τράπεζα και τώρα κατηγορείται ως αρχηγός της οργάνωσης. Ένας 34χρονος αλλοδαπός που κατοικεί στην Αθήνα, ένας 33χρονος από την Αθήνα, ένας 35χρονος επιχειρηματίας από την Καλαμάτα, ένας 43χρονος επιχειρηματίας από την Καλαμάτα, τον οποίο η Αστυνομία θεωρεί δεξί χέρι του 45χρονου που κατηγορείται ως αρχηγός, ένας 30χρονος επιχειρηματίας από την Καλαμάτα, ένας 52χρονος επιχειρηματίας και ο 25χρονος γιος του, ένας 27χρονος επιχειρηματίας από την Καλαμάτα, ένας 39χρονος επιχειρηματίας από την Καλαμάτα και ένας 45χρονος. Μαζί συνελήφθη και η 28χρονη κοπέλα επειδή βρέθηκαν στην κατοχή της τα ναρκωτικά χάπια και αφέθηκε ελεύθερη.
Σύμφωνα με τη δράση που τους αποδίδει η Αστυνομία, νομιμοποιούσαν τα χρήματα μέσω καταστημάτων εστίασης που είχαν στο όνομά τους ή συμμετείχαν σε εταιρείες και τους ανήκαν οι άδειες λειτουργίας και τα οποία λειτουργούσαν ως «βιτρίνες».
Εκβίαση και ξυλοδαρμός
Η Αστυνομία παρακολουθούσε τα τηλέφωνα των κατηγορουμένων και κατέγραφε τις συνομιλίες τους. Σύμφωνα, λοιπόν, με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, συγκρότησαν τουλάχιστον από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2019 εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα, στην Καλαμάτα, αποκομίζοντας σημαντικά χρηματικά ποσά.
Επιπλέον, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενεργώντας με ιεραρχική διάρθρωση και διακριτούς ρόλους, ασκούσαν σωματική βία ή απειλή βίας σε ιδιοκτήτες και εργαζομένους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να πετύχουν βλάβη της επιχείρησής τους.
Συγκεκριμένα, κατηγορούνται ότι ο αλλοδαπός μαζί με τον 33χρονο από την Αθήνα κατ’ εντολή του 45χρονου εκβίασαν να ξυλοκόπησαν έναν 36χρονο το Γενάρη στην Καλαμάτα για να σταματήσει τη λειτουργία ανταγωνιστικής επιχείρησης.
Επίσης, ο 45χρονος κατηγορούμενος ως αρχηγός, ο 34χρονος αλλοδαπός και ο 32χρονος από την Αθήνα, που δεν έχει συλληφθεί, τουλάχιστον από τις αρχές του 2020 δραστηριοποιούνταν και στην προμήθεια, αποθήκευση, διακίνηση και εμπορία αναβολικών ουσιών, με σκοπό τη βελτίωση της αγωνιστικής διάθεσης, ικανότητας και απόδοσης ερασιτεχνών αθλητών. Ειδικότερα, κατηγορούνται ότι ο αλλοδαπός αγόραζε τα αναβολικά από τον 32χρονο και στη συνέχεια προμήθευε τον 45χρονο, ο οποίο τα διέθετε σε ερασιτέχνες αθλητές στην Καλαμάτα.

Πολλές σημειώσεις
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε χώρους των συλληφθέντων βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
-το χρηματικό ποσό των 50.207,80 ευρώ
-συσκευές κινητής τηλεφωνίας και λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές (φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, υπολογιστές παλάμης, μέσα αποθήκευσης κ.λπ.)
-φυσίγγια πυροβόλων και κυνηγετικών όπλων
-ένα πιστόλι, άνευ άδειας μετά τριών γεμιστήρων στην κατοχή του αλλοδαπού
-αναβολικές ουσίες σε ενέσιμη μορφή και σε μορφή χαπιών
-πληθώρα ιδιόχειρων σημειώσεων σχετικές με την υπόθεση
-μία μηχανή καταμέτρησης κερμάτων
-μία μηχανή καταμέτρησης χαρτονομισμάτων
-τρία αυτοκίνητα και
-μία μοτοσικλέτα.
Οι δε έρευνες της Ασφάλειας Καλαμάτας συνεχίζονται για τυχόν εμπλοκή περισσοτέρων ατόμων.  Βίκυ Βετουλάκη  tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα