Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Ενστάσεις για ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών


Αρκετές ενστάσεις εκφράστηκαν για τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Φιλιατρών και για την έλλειψη ενημέρωσης από τη δημοτική αρχή, στην ευρεία συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών.
Στην συνεδρίαση εκτός από τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και εκπρόσωποι συλλόγων της πόλης.
Το γενικό κλίμα που υπήρξε στη συνεδρίαση είναι ότι υπάρχουν ενστάσεις για αρκετές από τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις που προτείνονται, συμφωνία σε κάποιες άλλες, ενώ τονίστηκε ότι στην πλατεία χρειάζεται μια ήπια παρέμβαση.
Το βασικό σημείο διαφωνίας με την πρόταση της ανάπλασης φαίνεται ότι είναι το πλάτος των δρόμων περιμετρικά της πλατείας που στενεύουν αρκετά και γίνονται περίπου 3,6 μ. Πάνω σε αυτό υπάρχει έντονη διαφωνία, καθώς επισημάνθηκε πως δεν θα είναι λειτουργικό, ενώ χάνονται δεκάδες θέσεις στάθμευσης χωρίς να υπάρχει εναλλακτική πρόταση για το πού θα βρεθούν νέες θέσεις. Επίσης διαφωνία υπήρχε στο να μπουν μπροστά από το σιντριβάνι πίδακες νερού, κι αυτό γιατί θα κρύψουν το φλωρεντιανό σιντριβάνι και θα το υποβαθμίσουν ως σημείο αναφοράς στην πλατεία. Επισημάνθηκε πως ειδικά για το σιντριβάνι θα πρέπει να γίνει παρέμβαση από το υπουργείο Πολιτισμού τόσο για τη συντήρησή του όσο και για την επισκευή του όπου χρειάζεται και την ανάδειξή του.
Επίσης τονίστηκε ότι μικραίνει κατά πολύ ο ελεύθερος χώρος της πλατείας, με συνέπεια να περιορίζεται η δυνατότητα πραγματοποίησης σημαντικών εκδηλώσεων, όπως η γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους, το καρναβάλι κ.ά. Διαφωνία υπήρξε και για την επέκταση της παιδικής χαράς, όπως και για τις ζώνες πράσινου.
Όσον αφορά την αλλαγή του φωτισμού που προτείνεται, δεν υπήρξε αντίρρηση, αν και ειπώθηκε ότι θα πρέπει να δουν πρώτα και τον υπάρχοντα φωτισμό σε πλήρη λειτουργία, τι απόδοση θα έχει. Επίσης διαφωνία δεν εκφράστηκε για την ενιαίου επιπέδου πλατεία.
Σημειώθηκε δε ότι θα πρέπει αυτός ο σχεδιασμός που προτείνεται να μπει σε διαβούλευση και να γίνει συνεδρίαση ή αναλυτική ενημέρωση από την πλευρά της δημοτικής αρχής, με τη συμμετοχή του Τοπικού Συμβουλίου, των δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων συλλόγων της πόλης και τοπικών παραγόντων, ώστε να εκφραστεί η πόλη για το τι θέλουν να γίνει στην πλατεία. Επίσης πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά, να υπάρξει ενημέρωση και για την όλη διαδικασία του έργου, πώς ξεκίνησε και πώς θα προχωρήσει, καθώς εκφράστηκαν φόβοι μήπως ξεκινήσει το σκάψιμο και μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα έτσι, κάτι που θα είναι πλήγμα για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που ήταν παρόντες, εμφανίστηκαν να μην έχουν πλήρη γνώση της μελέτης και του τι ακριβώς περιλαμβάνει η παρέμβαση.  
Kώστας Μπούρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα