Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Σαν σήμερα 16 Οκτωβρίου, καίγεται ένα μεγάλο κομμάτι από την Ιστορία της Αγγλίας


16 Οκτωβρίου 1834 και πιάνει φωτιά το Παλάτι. Ένα μεγάλο κομμάτι της Ιστορίας της Αγγλίας παραδίδεται στις φλόγες.
Ήταν 16 Οκτωβρίου του 1834 και στο Παλάτι του Λονδίνου επικρατούσε εκείνη η φλεγματική ηρεμία που μόνο οι Άγγλοι μπορούν να απολαύσουν.
Εκείνη την ημέρα ήταν που διατάχτηκε να καούν οι «ξύλινες ράβδοι», που χρόνια πολλά πριν χρησίμευαν για καταμετρήσεις. Άχρηστα εργαλεία ενός ξεπερασμένου λογιστικού συστήματος· έπρεπε να καταστραφούν. Ποιος να το ‘λεγε ότι μαζί τους θα έπαιρναν και μέρος της Ιστορίας των Άγγλων…Ο υπάλληλος που ανέλαβε την εργασία καταστροφής των ράβδων, θεώρησε ασφαλές να χρησιμοποιήσει τις δυο ξυλόσομπες που βρίσκονταν στο υπόγειο της Βουλής των Λόρδων.
Το πρωινό της 16ης Οκτωβρίου έφτασαν οι εργάτες για να πάρουν οδηγίες. Κι όλα κύλησαν ομαλά μέχρι το απογευματάκι, όταν σε μια συγκέντρωση στο σαλόνι της Βουλής των Λόρδων παρατηρήθηκε ασυνήθιστη ζέστη στο πάτωμα. Η κυρία Ράιτ, υπεύθυνη της σάλας ενημερώθηκε ότι εργάτες καίνε στο υπόγειο κάτι άχρηστα πράγματα και έφυγε να κοιμηθεί ήσυχη. Δεν είχε σκοτεινιάσει, όταν η κυρία Ράιτ άκουσε τις απεγνωσμένες φωνές μιας γυναίκας: «Καίγεται η Βουλή των Λόρων!».
Μέσα σε λίγην ώρα οι φλόγες είχαν τυλίξει ολόκληρο το Παλάτι. Το θέαμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό και ο διάσημος ζωγράφος Γουίλιαμ Τέρνερ άρπαξε τα καβαλέτα του, τα πινέλα και τις μπογιές του κι έτρεξε απέναντι από το φλεγόμενο κτίριο για να δημιουργήσει… Ο αστικός μύθος λέει ότι πλάι στον Τέρνερ θαύμαζε τις ικανότητές του ένας άλλος ζωγράφος ο Τζον Κόνσταμπλ και δίπλα τους σχολίαζε με δηκτικό χιούμορ ο Κάρολος Ντίκενς…
Απέναντι βρέθηκαν και χιλιάδες κάτοικοι του Λονδίνου είχαν σπεύσει να παρακολουθήσουν το τρομακτικό, αλλά εντυπωσιακό θέαμα. Στο μεταξύ και τα δυο κτίρια του Κοινοβουλίου κατέρρεαν. Το Westminster Hall σώθηκε χάρη στην προσπάθεια των πυροσβεστών.
Ο διάσημος πίνακας του Τέρνερ που απεικονίζει τη φωτιά στο Παλάτι

Μετά τα μεσάνυχτα, η παλίρροια είχε ανεβάσει επαρκώς τη στάθμη του Τάμεση ώστε να πλησιάσει πυροσβεστικό σκάφος και να βοηθήσει σημαντικά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Οι φλόγες άρχισαν να υποχωρούν και τελικά παραδόθηκαν στην πίεση του νερού. Όταν έσβησε η πυρκαγιά και σκόρπισαν οι καπνοί στο ομιχλώδες Λονδίνο, φάνηκε το μέγεθος της καταστροφής: Η Βουλή των Κοινοτήτων και η Βουλή των Λόρδων είχαν καταστραφεί ολοσχερώς! Ευτυχώς το πανέμορφο Westminster Hall είχε διασωθεί.
Η Αίθουσα του Θανάτου είχε καεί
Στη φωτιά χάθηκαν θησαυροί τέχνης, ενώ είχε καταστραφεί ολοσχερώς μία αίθουσα του 1200 γεμάτη τοιχογραφίες όπου επί σειρά ετών αιώνων άρχιζαν οι εργασίες του Κοινοβουλίου. Σ’ εκείνη την αίθουσα είχε επικυρωθεί η θανατική ποινή του βασιλιά Καρόλου του Α’ για τυραννία και εκεί πάλι στην ίδια αίθουσα, είχε καταδικαστεί σε θάνατο ο άνθρωπος που είχε καταδικάσει σε θάνατο τον Κάρολο, ο Τζον Κουκ. Ένα σπουδαίο κομμάτι της Ιστορίας της Αγγλίας είχε καεί…
Οι εξαντλημένοι πυροσβέστες ανταμείφθηκαν με δωρεάν μπίρα για το θάρρος που επέδειξαν. Το Westminster θα ξαναχτιζόταν αυτή τη φορά σε αρχιτεκτονικά σχέδια λιτού γοτθικού ρυθμού και όλα θα τραβούσαν τον αργό δρόμο τους στο Λονδίνο, σαν τα νερά του Τάμεση…
Το Παλάτι είχε πιάσει φωτιά και το 1263 και το 1298 και το 1512· τότε ήταν που ο Ερρίκος ο Η’ αποφάσισε να μετακινηθεί η βασιλική οικογένεια Whitehall Palace.
Επίσης σαν σήμερα το 1946 δέκα εξέχοντες Ναζί, που καταδικάστηκαν σε θάνατο από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης, απαγχονίζονται ως εγκληματίες πολέμου.
Το 1975 αρχίζει στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη των υπευθύνων για τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται 33 άτομα, ανάμεσά τους ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Δημήτριος Ιωαννίδης.
Τέλος σήμερα είναι οι: Διεθνής Ημέρα Αρχαιολογίας, Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα, Παγκόσμια Ημέρα Αναισθησιολογίας, Παγκόσμια Ημέρα Άρτου, Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης, Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα