Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

ΚΙΝΑΛ: Επιστρέφουν σε θέση μάχης οι διεκδικητές της ηγεσίας – Ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα Παπανδρέου



Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ που μετά από ένα πενθήμερο έντονης συγκινησιακής φόρτισης και περισυλλογής, από τον αιφνίδιο θάνατο της Φώφης Γεννηματά, είναι έτοιμοι να ριχτούν εκ νέου στην προεκλογική μάχη.
Η μοίρα τα έφερε έτσι που την ημέρα των εσωκομματικών εκλογών στις 5 Δεκεμβρίου, θα συμπληρώνονται 40 ημέρες από την ημέρα που έφυγε από την ζωή η πρόεδρος του κόμματος.
Η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου έχει βάλει για τα καλά "φωτιά" στην κούρσα διαδοχής, με τους άλλους διεκδικητές να αναπροσαρμόζουν την προεκλογική τους εκστρατεία. Παράλληλα θα αρχίσουν και οι εμφανίσεις του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος θα δώσει το στίγμα των προθέσεων του, καθώς από την σύντομη δήλωση για την επίσημη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, δεν μπορεί εξάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα για το πως οραματίζεται τη "Νέα αλλαγή" όπως χαρακτηριστικά είχε σημειώσει.
Έρχονται δημοσκοπήσεις
Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, αλλά και το ποια κόμματα θα επηρεαστούν περισσότερο από την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα.
Στην πρώτη μέτρηση που διενήργησε η εταιρεία "Interview" για λογαριασμό του politic.gr προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 32,4%, ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται δεύτερος με 29,2% ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκεται στην τρίτη θέση με 17,4%. Ακολουθούν Παύλος Γερουλάνος 12,7%, ο Χάρης Καστανίδης 5,3% και Παύλος Χρηστίδης 1,2%.
Οι πολίτες που δεν ψήφισαν ΚΙΝΑΛ στις προηγούμενες εκλογές, προκρίνουν την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου (28%) και ακολουθούν οι Νίκος Ανδρουλάκης (24,6%) και ο Γιώργος Παπανδρέου (24,3%).
Ανησυχία στην Κουμουνδούρου
Στην Κουμουνδούρου επικρατεί έντονη ανησυχία για την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου καθώς σε περίπτωση που κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές τότε ενδέχεται ψηφοφόροι που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και στελέχη που μετακινήθηκαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον ακολουθήσουν στο νέο του ξεκίνημα.
Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος του ΠΑΣΟΚ μετά την αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από το ηγεσία του κόμματος, κατηφόρισαν από την Ιπποκράτους που ήταν τότε τα κεντρικά γραφεία του κινήματος, προς στην Κουμουνδούρου για να στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα, δημιουργώντας την Προοδευτική Συμμαχία, γεγονός που συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, ο Θάνος Μωραΐτης Παναγιώτης Κουρουμπλής, Συμεών Κεδίκογλου, Νίκος Μπίστης, Αντώνης Κοτσακάς και η Ρεγγίνα Βάρτζελη, στενή συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, είναι μόνο μερικά από τα στελέχη που βρήκαν τα τελευταία χρόνια πολιτική στέγη στην Κουμουνδούρου και το ερώτημα που πλανάται στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι τι θα πράξουν αν εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ο Γιώργος Παπανδρέου.
Είναι ενδεικτικό πως στην δημοσκόπηση της "Interview" 4 στους 10 εκτιμούν πως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (41,5%) μπορεί να φέρει περισσότερους ψήφους στο ΚΙΝΑΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ίδιο ερώτημα συγκεντρώνει 27,4% και ο Ανδρέας Λοβέρδος 11,8%.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως μια ενδεχόμενη εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου ή ακόμα και του Νίκου Ανδρουλάκη μπορεί να τους βοηθήσει σε επίπεδο συνεργασίας, καθώς οι εθνικές εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Ωστόσο στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα σενάρια περί επιστροφής στο ΚΙΝΑΛ όσων ψηφοφόρων είχαν μετακινηθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε η συρρίκνωση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα θα είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώθηκαν την περίοδο του πρώτου μνημονίου, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 2012 να υποχωρήσει στην τρίτη θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα