Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι εφτά αστυνομικοί ζητά η οικογένεια του νεκρού 18χρονου ρομά



Το αίτημα της οικογένειας του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς αστυνομικών στη φονική καταδίωξη που κατέληξε στο Πέραμα, να τεθούν οι εφτά αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα, παρουσίασαν οι δικηγόροι της, ο Ηλίας Γιαννόπουλος από την Κυπαρισσία, νομικός σύμβουλος της “Ελλάν Πασσέ” (Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά) και δικηγόρος της οικογένειας, ο Θανάσης Καμπαγιάννης και η Αλεξάνδρα Καραγιάννη, δικηγόροι της οικογένειας.
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν για κατασκευάσματα στα όρια της ρατσιστικής χυδαιότητας από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών”, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της “Ελλάν Πασσέ” οι “Ηλίας Γιαννόπουλος, Θανάσης Καμπαγιάννης και Αλεξάνδρα Καραγιάννη μίλησαν για την υπόθεση και την προκλητική απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι επτά αστυνομικοί που κατηγορούνται για κακουργήματα.
Ζήτησαν ξεκάθαρα να διερευνηθεί και το ρατσιστικό κίνητρο πίσω από το αιματηρό περιστατικό και εξήγησαν αναλυτικά τις θέσεις τους.
Ο Θανάσης Καμπανγιάννης επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει διάβημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι κατηγορούμενοι, καθώς «είναι αδιανόητο οι αστυνομικοί που έριξαν 36 σφαίρες παραβιάζοντας εντολές, να μπορούν να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους και να είναι επικίνδυνοι, ελεύθεροι και ένοπλοι».
Πρόσθεσε δε ότι κάτι τέτοιο επιτρέπεται από τον νόμο, αφού κατηγορούνται για κακουργήματα για να υπογραμμίσει ότι «εδώ έχουμε επτά εκπαιδευμένους αστυνομικούς που πυροβολούσαν 4 λάστιχα και κατάφεραν να σκάσουν ένα λάστιχο και να πετύχουν δυο θώρακες ανθρώπων. Αυτόν του νεκρού και αυτόν του τραυματία».
Οι συνήγοροι της οικογένειας χαρακτήρισαν «καταγέλαστο» τον ισχυρισμό των αστυνομικών ότι δεν αναγνωρίζουν τον 14χρονο που εμφανίστηκε ως οδηγός του οχήματος που συμμετείχε στην καταδίωξη.
«Με προβλημάτισε το γεγονός ότι σε αντίστοιχες υποθέσεις ανθρωποκτονίας έχουμε προφυλάκιση. Εύχομαι τουλάχιστον αυτό που έγινε τώρα να τηρείται σε κάθε περίπτωση ώστε να μην έχουμε κορεσμό προφυλακίσεων. Ο αστυνομικός ο οποίος τάσσεται υπέρ των πολιτών πρέπει να ξέρει να διαχειριστεί τον φόβο τον τρόμο και τα συναισθήματα του. Κακώς δεν σταμάτησαν στον έλεγχο και έκλεψαν το αυτοκίνητο οι τρεις που επέβαιναν. Τι είναι αυτό όμως που έκανε τους αστυνομικούς να υπερβούν το μέτρο και να πυροβολήσουν τόσες φορές; Στις υποθέσεις που έχω χειριστεί οι ισχυρισμοί όπως ο φόβος δεν έχουν γίνει δεκτοί. Εδώ μάλιστα μιλάμε για αστυνομικούς που πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι. Υπάρχει και η νομοθεσία περί όπλων. Πότε μπορεί ένας αστυνομικός να κάνει χρήση;"
«Δυστυχώς η ΕΛΑΣ κατέφυγε σε κατασκευάσματα τα οποία άγγιξαν τα όρια της ρατσιστικής χυδαιότητας. Δεν υπήρχαν τραυματίες και οδηγός δεν ήταν ο Νίκος Σαμπάνης. Είναι ζητούμενο η αποκατάσταση εμπιστοσύνης κοινότητας ρομα και Αστυνομίας» σημείωσε από την πλευρά του ο σύμβουλος της «Ελλάν Πασσέ», Ηλίας Γιαννόπουλος.
Πλήρη αντικειμενική και ανεξάρτητη έρευνα ζήτησε, με τη σειρά της, η δικηγόρος Α. Καραγιάννη, η οποία επίσης εκπροσωπεί την οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη τονίζοντας «το συμβάν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εγκληματική ενέργεια που θα πρέπει να καταδικαστεί. Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Το μόνο που ζητάμε είναι μια πλήρης αντικειμενική και ανεξάρτητη έρευνα κοι αυτό θα επιδιώξουμε μέχρι το τέλος. Ο θάνατος και ο τραυματισμός δεν συνάδουν με τον τρόπο που η αστυνομία πρέπει να προστατεύει τους πολίτες».
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο 14χρονος που παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα Πειραιά και ανέφερε ότι είναι ο οδηγός του οχήματος που συμμετείχε στην αιματηρή καταδίωξη του Σαββάτου θα υποβληθεί σε τεστ DNA για να διαπιστωθεί εάν βρισκόταν όντως στο σημείο που έγινε το περιστατικό. Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης των αστυνομικών, οι οποίοι δήλωσαν πως δεν τον αναγνωρίζουν.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου επικράτησε προσωρινή ένταση, καθώς δημοσιογράφοι ζήτησαν από την οικογένεια του 18χρονου να καταδικάσει τα όσα συμβαίνουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις εθνικές οδούς. Η απάντηση του Θ. Καμπαγιάννη ήταν οργισμένη με τον δικηγόρο να τονίζει «είμαστε εδώ για να σας πούμε τη θέση μας, όχι για να παίξετε νέα βίντεο για τα επεισόδια» και τους γονείς του 18χρονου να φωνάζουν «είναι δολοφόνοι, θέλουμε δικαιοσύνη».
Στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν το «παρών» και οι οργανώσεις:
Διεθνής Αμνηστία
Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Δίκτυο καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας
Δίκτυο για τα δικαιώματα των κρατουμένων
Παρατηρητήριο προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά
Εκπρόσωπος του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης just rom 3.0”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα