Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Δικαιώνεται η Ιωάννα για την επίθεση με βιτριόλι: Η μέγιστη ποινή για την Έφη Κακαράντζουλα, δεν της αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό


Κάθειρξη 15 ετών επέβαλλε με ομόφωνη απόφασή του το δικαστήριο στην Έφη Κακαράντζουλα για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου.
Για την απείθεια επέβαλλε 6μηνη ποινή φυλάκισης. Σε λιγο αναμένεται και η απόφαση για τη συγχώνευση των ποινών.
Νωρίτερα το Δικαστήριο είχε κάνει δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε να μην της αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.
O εισαγγελέας πρότεινε να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 15 έτων για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κι έξι μήνες για απείθεια.
Πιο συγκεκριμένα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της κατηγορούμενης για αναγνώριση του ελαφρυντικου του σύννομου βίου, καθώς όπως επισημάνθηκε, «η σύννομη ζωή δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο αλλά με τον ουσιαστικό σεβασμό στα προστατευόμενα από το κράτος έννομα αγαθά».
Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε, παράλληλα, «αβάσιμο» το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικού της 36χρονης, αφού αποδείχθηκε πως παρακολουθούσε επί ένα χρόνο την παθούσα και τον 40χρονο με τον οποίο διατηρούσε περιστασιακή σχέση χωρίς δεσμεύσεις:
«Στην απολογία της είπε ότι παρακολουθούσε και τη Ιωάννα και τον 40χρονο. Αυτό το γεγονός φανερώνει ουσιαστική εκτροπή, δόλια και υπολογισμένη εκτέλεση του εγκληματικού της σχεδίου για να πραγματοποιήσει τον εκδικητικό της σκοπό όπως αποδείχθηκε» τόνισε ο εισαγγελέας και προσέθεσε: «Η συμπεριφορά της αυτή δεν συνιστά μεν ποινικώς αξιολογούμενη συμπεριφορά, αλλά αναιρεί την έννοια του πρότερου σύννομη βίου».
Πόσο θα μείνει στην φυλακή
Αναφορικά με το χρόνο παραμονής της κατηγορούμενης στη φυλακή η πρόβλεψη του κ. Λύτρα ήταν πώς θα παραμείνει μέσα για 5,5 το πολύ 6 χρόνια:
«Mιλάμε για 15 χρόνια κάθειρξη. Θα εκτίσει τα 3/5 της ποινής, στα 5,5-6 χρόνια θα είναι έξω», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως ο συνολικός χρόνος έκτισης της ποινής της θα καθοριστεί εν πολλοίς και από την στάση που θα τηρήσει μέσα στις φυλακές. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως η Έφη Κακαράντζουλα έχει ήδη προχωρήσει σε πειθαρχικό παράπτωμα και συγκεκριμένα έχει πιαστεί να κλέβει από συγκρατούμενές της.
Υπενθυμίζεται πως στη σημερινή αγόρευσή του, ο συνήγορος της 37χρόνης, Σάκης Κεχαγιόγλου, είχε ζητήσει να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, αλλ΄α όχι το ελαφρυντικό της ελικρινούς μεταμέλειας.
Κεχαγιόγλου: «Είχε 100 τρόπους αν ήθελε να την σκοτώσει»
«Αν μπορέσουν τα επόμενα χρόνια η Έφη και η οικογένειά της να βοηθήσουν οικονομικά την Ιωάννα θα ήταν μια πράξη ηθική. Η Ιωάννα είναι αξιοπρεπέστατη. Και η οικογένειά της. Δεν ξέρω αν εγώ θα ήμουν τόσο αξιοπρεπής στη θέση της. Το ελαφρυντικό, κύριοι ένορκοι, αναγνωρίζεται ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της πράξης» σημείωσε ο κ. Κεχαγιόγλου.
Ο συνήγορος ανέπτυξε, παράλληλα, το σκεπτικό του για τη μετατροπή της κατηγορίας και επικαλέστηκε αποφάσεις δικαστηρίων που έχουν αναγνωρίσει σε δράστες ανάλογων επιθέσεων το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και όχι αυτό της απόπειρας ανθρωποκτονίας το οποίο αποδόθηκε στην εντολέα του.
Κατά τον συνήγορο, η 37χρονη έπεσε θύμα της εμμονής της «γιατί ερωτεύτηκε, γιατί παθιάστηκε με το λάθος άνθρωπο... Είναι ένοχη γιατί ζήλεψε και οργίστηκε. Είναι ένοχη γιατί δεν ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσει το πάθος της. Αντί για αυτό πήγαινε στις χαρτορίχτρες.
Είναι ένοχη απέναντι στη Ιωάννα γιατί της κατέστρεψε την υγεία και το πρόσωπο. Είναι ένοχη απέναντι στην οικογένεια της Ιωάννας και την οικογένειά της και είναι ένοχη και απέναντι στον εαυτό της της, γιατί κηλίδωσε το όνομά της και θα περάσει στην ιστορία ως βιτριολίστρια», είπε ο συνήγορος και κατέληξε: «Αλλά είναι αθώα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία κατηγορείται».
«Τη ζωή της κατέστρεψε»
Ο εισαγγελέας της έδρας, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, απάντησε, ωστόσο, στα σχετικά επιχειρήματα του κύριου Κεχαγιόχλου, επισημαίνοντας:
«Η κατηγορούμενη δεν ήθελε να καταστρέψει το πρόσωπο της Ιωάννας, τη ζωή της κατέστρεψε. Ρίχνοντας στο πρόσωπο το καυστικό υγρό, αποδέχονταν ότι μπορεί να το εισπνεύσει, να το καταπιεί, να πάει στον τράχηλο και να πεθάνει. Ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα