Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Η ΟΑΣΠΠ καλεί στο πανελλαδικό συλλαλητήριο αγροτών


«Η παμπελοποννησιακή κινητοποίηση στην Αθήνα στις 5 Νοέμβρη και τα αιτήματα διεκδίκησης που εξήγγειλε η λεγόμενη Συντονιστική Επιτροπή!!! των Συλλαλητηρίων των Σταφιδοπαραγωγών της Πελοποννήσου όχι μόνο δεν δίνουν λύση στην ασφυκτική κατάσταση των σταφιδοπαραγωγών αλλά δρουν και αποπροσανατολιστικά σε σχέση με την πραγματική αιτία του προβλήματος».
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ), στην οποία προσθέτει: «Γιατί τι άλλο από αποπροσανατολισμός και συντεχνιασμός είναι η εξαγγελία κινητοποίησης στην Αθήνα, μια μέρα πριν από την αποφασισμένο και ανακοινωμένο πανελλαδικό συλλαλητήριο των πυρόπληκτων, πολλοί από τους οποίους είναι και σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου;».
Τέλος, η ΟΑΣΠΠ «χαιρετίζει την πρωτοβουλία για πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 6 Νοέμβρη, στις 12 μ. στο Σύνταγμα» και καλεί «τους βιοπαλαιστές σταφιδοπαραγωγούς να οργανωθούν και να συμπαραταχτούν με τους αγωνιστικούς αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους, την ΟΑΣΠΠ και με περιφερειακό και πανελλαδικό συντονισμό με όλες τις περιοχές της χώρας, μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, να δώσουμε θαρραλέα την μάχη, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις τους και την ΚΑΠ της ΕΕ».
Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) αναφέρει τα εξής:
«Η παμπελοποννησιακή κινητοποίηση στην Αθήνα στις 5 Νοέμβρη και τα αιτήματα διεκδίκησης που εξήγγειλε η λεγόμενη Συντονιστική Επιτροπή!!! των Συλλαλητηρίων των Σταφιδοπαραγωγών της Πελοποννήσου όχι μόνο δεν δίνουν λύση στην ασφυκτική κατάσταση των σταφιδοπαραγωγών αλλά δρουν και αποπροσανατολιστικά σε σχέση με την πραγματική αιτία του προβλήματος.
Στην πραγματικότητα το οξυμένο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα αδιάθετα αποθέματα μαύρης σταφίδας σε αποθήκες, δεν είναι αποκομμένο από την γενικότερη καταστροφική πολιτική που ακολούθησαν συνειδητά όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια της γενικότερης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε, για την συγκέντρωση γης, παραγωγής και εμπορίας σε μονοπώλια και μεγαλέμπορους που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και θησαυρίζουν κυριολεκτικά από τον ιδρώτα των αγροτών.
Οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της ελεύθερης αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών!
Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν, σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών – εξαγωγέων,που και οι ίδιοι οι διοργανωτές της κινητοποίησης αποτελούν κομμάτι τους και έχουν τον ίδιο ρόλο. Είναι άλλωστε ξεκάθαρο στον καθένα, ότι και οι Συνεταιρισμοί αναπόφευκτα λειτουργούν μέσα στα στενά πλαίσια και τους κανόνες της αγοράς με στόχο το κέρδος, όχι φυσικά του βιοπαλαιστή αγρότη – μικροκαλλιεργητή.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) έχει πρωτοστατήσει στην οργάνωση και το συντονισμό του αγώνα των βιοπαλαιστών σταφιδοπαραγωγών με αιτήματα που μπορούν να δώσουν πραγματική ανακούφιση στα προβλήματα όπως:
Κατώτατη εγγυημένη τιμή παραγωγού για τη σταφίδα που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να επιτρέπει την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Φθηνά και ποιοτικά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.
Με ευθύνη του κράτους να συγκεντρωθεί η παραγωγή, παλιά και νέα, με τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς. Να διατεθεί σε άνεργους, σε εργατικές – λαϊκές οικογένειες, σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατό, δομές φιλοξενίας, κλπ.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με ευθύνη του κράτους και άμεσες αποζημιώσεις για τις καταστροφές της παραγωγής και του φυτικού κεφαλαίου.
Να ληφθούν μέτρα ώστε άμεσα να γίνει αναδιάρθρωση – φύτευση νέων καλλιεργειών της κορινθιακής σταφίδας, η οποία εκτός των άλλων (πχ υψηλό κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές προϊόντος κλπ) λόγω και της παλαιότητας της καθιστά ασύμφορη την ενασχόληση των νέων αγροτών με το προϊόν και έχει ως αποτέλεσμα η καλλιέργεια της σταφίδας να εγκαταλείπεται.
Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Να πάρει πίσω τις αυξήσεις η ΔΕΗ. Μείωση της τιμής του αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, καμία διακοπή αγροτικής – οικιακής παροχής.
Άμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Θα συνεχίσουμε στον ίδιο μαχητικό αγωνιστικό δρόμο κόντρα στον αποπροσανατολισμό και τις συντεχνιακές πρακτικές διάφορων «συντονιστών». Γιατί τι άλλο από αποπροσανατολισμός και συντεχνιασμός είναι η εξαγγελία κινητοποίησης στην Αθήνα, μια μέρα πριν από την αποφασισμένο και ανακοινωμένο πανελλαδικό συλλαλητήριο των πυρόπληκτων, πολλοί από τους οποίους είναι και σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου;
Η ΟΑΣΠΠ χαιρετίζει την πρωτοβουλία για πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 6 Νοέμβρη, στις 12 μ. στο Σύνταγμα. Καλούμε τους βιοπαλαιστές σταφιδοπαραγωγούς να οργανωθούν και να συμπαραταχτούν με τους αγωνιστικούς αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους, την ΟΑΣΠΠ και με περιφερειακό και πανελλαδικό συντονισμό με όλες τις περιοχές της χώρας, μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, να δώσουμε θαρραλέα την μάχη, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις τους και την ΚΑΠ της ΕΕ.
Αυτοί αποτελούν την πηγή όλων των προβλημάτων μας, είτε είναι τιμές των προϊόντων μας κάτω του κόστους παραγωγής, είτε σαπίζει η παραγωγή μας στα χωράφια και τις αποθήκες, είτε η ακρίβεια μας εξοντώνει, είτε καταστρέφεται η παραγωγή μας από τα καιρικά φαινόμενα και δεν αποζημιωνόμαστε, ειτε καιγόμαστε ή πνιγόμαστε.
Αποφασιστικά, οργανωμένα και συντονισμένα, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε αυτά που μας ανήκουν!
29/10/2021
ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα