Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Νέες επιδοτήσεις λειτουργίας άνω των 33.500.000 ευρώ στον “Μορέα” από το υπουργείο Υποδομων-Μεταφορών


Νέες επιδοτήσεις λειτουργίας, οι οποίες προβλέπονται από την τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης, ύψους άνω των 33.500.000 ευρώ, εγκρίθηκαν για τον Μορέα, παραχωρησιούχος του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας και Λεύκτρου-Σπάρτης, με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή…
Πρόκειται για Επιδότηση Λειτουργίας 13.452.912,52 ευρώ που σκοπό έχει να καλυφθεί το έλλειμμα από τη μειωμένη κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο κατά το εξάμηνο από 3 Μάρτη 2021 έως 2 Σεπτέμβρη 2021. Καθώς επίσης για Πρόσθετη Επιδότηση Λειτουργίας ύψους 20.102.511,11 ευρώ για την αποπληρωμή των λειτουργικών δαπανών του παραχωρησιούχου.
Αυτές οι επιδοτήσεις, που καταβάλλονται κάθε εξάμηνο ή ανά Τρέχουσα Περίοδο Υπολογισμού, έχουν γίνει αιτία άσκησης κριτικής ότι η παραχώρηση του συγκεκριμένου έργου έγινε με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προς τον παραχωρησιούχο ότι δεν πρόκειται να χάσει από τη συγκεκριμένη επένδυση.
Εν τω μεταξύ έχει προκύψει θέμα με τα έσοδα που έχει απωλέσει ο παραχωρησιούχος από τα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε το κράτος στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο παραχωρησιούχος ζήτησε η απώλεια εσόδων να καλυφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά το υπουργείο Υποδομών απάντησε ότι η συγκεκριμένη απώλεια καλύπτεται από τους ασφαλιστές του παραχωρησιούχου. Ο Μορέας απευθύνθηκε στους ασφαλιστές του, οι οποίοι από την πλευρά τους απάντησαν ότι δεν καλύπτεται η συγκεκριμένη απώλεια εσόδων. Ωστόσο ο Μορέας θα προσφύγει δικαστικά διεκδικώντας την αποζημίωση από τους ασφαλιστές του, επιφυλασσόμενος όμως ρητά όλων των δικαιωμάτων του από τη Σύμβαση Παραχώρησης και το νόμο. Από την πλευρά του το υπουργείο σημειώνει ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα στηρίξει την προσφυγή του Μορέα για την αποζημίωσή του από τους ασφαλιστές του και ότι εάν η δικαιοσύνη δικαιώσει τον παραχωρησιούχο τότε η αποζημίωση θα σημάνει την ισόποση αύξηση του Λογαριασμού Εσόδων του παραχωρησιούχου, κάτι που πιθανόν σημαίνει ότι η αποζημίωση αυτή θα προκαλέσει μειωμένη Πρόσθετη Επιδότηση Λειτουργίας στο μέλλον από το Ελληνικό Δημόσιο.
Τέλος σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος των Πρόσθετων Επιδοτήσεων Λειτουργίας που έχουν καταβληθεί στον Μορέα ανέρχεται στα 134.060.383 ευρώ, ενώ το όριο του Μέγιστου Ποσού Επιδότησης Λειτουργίας είναι τα 330.000.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα