Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Έρχονται «ανατροπές» στη λειτουργία του ΕΦΚΑ – Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας


Στο… κόκκινο βρίσκονται οι σχέσεις του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη με εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία, με τις ομοσπονδίες και τους συνδικαλιστές του ταμείου να βρίσκονται εν αναμονή του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.
Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει αποφασίσει να λάβει αυστηρά μέτρα ώστε να αρθούν τα εμπόδια που συναντούν οι πολίτες στα γκισέ των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ στην κορυφή της ατζέντας του βρίσκεται και η πλήρης εξάλειψη των εκκρεμών συντάξεων.
Υψηλόβαθμα στελέχη σημειώνουν στο enikonomia.gr ότι για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να γίνουν τεκτονικές διοικητικές αλλαγές στο υπερταμείο ασφάλισης, αλλά και αλλαγή φιλοσοφίας στον τρόπο λειτουργίας.
Εξάλλου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ήδη δείξει ότι είναι αποφασισμένη να «σπάσει αυγά», προκειμένου να βελτιώσει την καθημερινότητα των ασφαλισμένων.
Για παράδειγμα με την λειτουργία του «πύργου ελέγχου» επιχειρείται η καθημερινή και τεκμηριωμένη αξιολόγηση των ανθρώπων που εκδίδουν τις συντάξεις.
Με το ψηφιακό αυτό σύστημα η διοίκηση του υπερταμείου ασφάλισης έχει πλέον πλήρη εικόνα για το πόσες συντάξεις εκδίδει καθημερινά κάθε εισηγητής.
Στο ενδεχόμενο που το σύστημα καταγράψει ότι κάποια διεύθυνση μένει πίσω στους στόχους ή έχει ρίξει τους ρυθμούς απονομής συντάξεων τότε αρχίζουν οι προειδοποιητικές βολές. Πρακτικά, η διοίκηση του ταμείου ασκεί πίεση στη διεύθυνση που δεν αποδίδει, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Στα σκαριά οργανωτικές αλλαγές στον ΕΦΚΑ
Κάπου εκεί φαίνεται πως θα «κουμπώσουν» και οι οργανωτικές αλλαγές που σχεδιάζει τώρα το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία θέλει να δώσει τη δυνατότητα στη διοίκηση του υπερταμείου ασφάλισης να κάνει πιο εύκολα οργανωτικές αλλαγές και να έχει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιλογές των διευθυντών που αναλαμβάνουν κρίσιμες υπηρεσίες. Σήμερα για την επιλογή διευθυντών απαιτείται ένα «μπαράζ» διαδικασιών που περιλαμβάνει προκήρυξη των θέσεων, υποβολή αιτήσεων, συνεντεύξεις κλ.π.
Σε κάθε περίπτωση το σημείο τριβής με τους εργαζόμενους θα είναι ο τρόπος επιλογής των διευθυντών στις κρίσιμες υπηρεσίες και οι αντικαταστάσεις τους από άλλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά και η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει πρόβλημα με συγκεκριμένες διευθύνσεις του υπερταμείου, οι οποίες μένουν μόνιμα εκτός στόχων.
Μόνος τρόπος να αυξηθεί η απόδοση των τμημάτων αυτών θα είναι η αντικατάσταση των διευθυντών.
Κάτι τέτοιο όμως βρίσκει αντίθετους τους εργαζόμενους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι οι μετακινήσεις διευθυντών πρέπει να γίνονται με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας και όχι κατά το δοκούν.
Πηγές της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ επισημαίνουν στο enikonomia ότι η πολιτική ηγεσία οφείλει να εφαρμόσει και να τηρήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες και επιτέλους να ολοκληρώσει το οργανόγραμμα, το οποίο μπλοκάρει τη διαδικασία των κρίσεων στον ΕΦΚΑ.
Θέση μάχης έχει πάρει και το ΠΑΜΕ, το οποίο με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για παλιά και χιλιοπαιγμένη μέθοδο που χρησιμοποιεί ο Κωστής Χατζηδάκης, θέλοντας να κρύψει τις διαχρονικές και τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, τις καθυστερήσεις στην απονομή των πετσοκομμένων συντάξεων και παροχών και να ρίξει το φταίξιμο στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα προωθεί τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των αρμόδιων διευθύνσεων, αλλά και την αναδιάρθρωση αρμοδιοτήτων.    enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα