Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Όραση – Ψηφιακή κόπωση: Τέσσερις τρόποι να ξεκουράσετε τα μάτια σας


Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών τείνει να εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να απευθυνθούν στον οφθαλμίατρο για προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα μάτια τους – Από τι προκαλείται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί
Πόσες ώρες την ημέρα περνάτε μπροστά από μία οθόνη; Μία, τρεις έως τέσσερις ή περισσότερες; Σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα στις ΗΠΑ, το 60% των Αμερικανών περνά πάνω από πέντε ώρες καθημερινά με τα μάτια τους στραμμένα σε μια οθόνη smartphone, tablet ή ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Πολλές ψηφιακές συσκευές και οθόνες εκπέμπουν μπλε φως και η έκθεση σε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ψηφιακή καταπόνηση του ματιού αναγκάζοντας τα μάτια μας να κάνουν καθημερινά «υπερωρίες». Η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση έχει και τις σχετικές με αυτή επιπτώσεις, όπως οι πονοκέφαλοι, η θολή όραση και τα ξηρά μάτια.
Παρακάτω ακολουθούν πέντε τρόποι να μειώσετε την έκθεση των ματιών σας στο μπλε φως και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της ψηφιακής καταπόνησης των ματιών.
1. Ρωτήστε τον οφθαλμίατρο για την ανακούφιση και τη θεραπεία της ψηφιακής καταπόνησης του ματιού
Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο μια φορά τον χρόνο είναι κρίσιμης σημασίας για ολόκληρη την οικογένεια και ιδιαίτερα για τα παιδιά. Ρωτήστε, λοιπόν, τον γιατρό σας για τις καλύτερες διαθέσιμες επιλογές που θα βοηθήσουν είτε εσάς είτε τα παιδιά σας να μειώσετε την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, είτε μέσω ρυθμίσεων στην οθόνη της συσκευής είτε μέσω ειδικών φακών επαφής για το μπλε φως. Ακόμα και αν δεν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής, η επικάλυψη μπλε φωτός μπορεί να εφαρμοστεί και σε γυαλιά μυωπίας.
2. Ακολουθήστε τον κανόνα 20-20
Προσφέρετε στα μάτια σας την ανακούφιση που χρειάζονται, κάνοντας ένα διάλειμμα κάθε 20 λεπτά, στο οποίο θα κοιτάτε για 20 δευτερόλεπτα κάτι που βρίσκεται τουλάχιστον έξι μέτρα μακριά. Επίσης, ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας πιο συχνά ώστε να βοηθήσετε στην ενυδάτωσή τους, πράγμα το οποίο ενδεχομένως να μειώσει την οπτική δυσφορία.
3. Διατηρήστε απόσταση από τις ψηφιακές συσκευές
Βρείτε την απόσταση εργασίας από την οθόνη στην οποία αισθάνεστε άνετα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά, δεδομένου ότι η ένταση του φωτός αυξάνεται εκθετικά όσο πιο κοντά βρίσκονται τα μάτια στην πηγή. Τα παιδιά θα πρέπει να κρατούν τις συσκευές σε όσο το δυνατόν πιο μεγάλη απόσταση νιώθουν άνετα. Αντίστοιχα, οι ειδικοί ενθαρρύνουν τους ενηλίκους να κρατούν τις συσκευές σε απόσταση ίση με το μήκος του βραχίονα.
4. Χαμηλώστε τον φωτισμό της οθόνης για να μειώσετε την έκθεση στο μπλε φως
Μειώστε όσο μπορείτε περισσότερο το επίπεδο φωτεινότητας στην οθόνη των συσκευών που χρησιμοποιείτε για να μειώσετε την ποσότητα της έκθεσης στο μπλε φως, ειδικά τις βραδινές ώρες. Επιπλέον, καθώς οι φωτισμοί LED και CFL επίσης εκπέμπουν μπλε φως, θα ήταν μια καλή ιδέα να χαμηλώσετε τα φώτα στο σπίτι ή τη δουλειά, εάν αυτό είναι δυνατόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα