Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Μεσσηνία: Οι προτάσεις διαβούλευσης για το νέο ΕΣΠΑ


Τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στην διαβούλευση της Περιφέρειας με τους φορείς για το νέο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027, δημοσιοποίησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
O περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος στο νέο ΠΕΠ Πελοποννήσου σημείωσε ότι “θα τιμηθεί ο προγραμματισμός που συμφωνήθηκε, ανάλογα με τις διατιθέμενες πιστώσεις και τα αιτήματα των δικαιούχων φορέων”.
Ο περιφερειάρχης υπενθύμισε την εξαντλητική δημόσια διαβούλευση με όλους τους εν δυνάμει δικαιούχους φορείς, στην οποία αποδύθηκε η περιφερειακή Αρχή το περασμένο καλοκαίρι, τηρώντας επακριβή καταγραφή των προτάσεων που διατυπώθηκαν.
“Σκοπός μας είναι ως περιφερειακή Αρχή να τιμήσουμε τα συμφωνημένα στην δημόσια διαβούλευση που προκαλέσαμε, μια διαδικασία που δεν είχε γίνει ποτέ προηγουμένως, για κανένα πρόγραμμα” τόνισε ο Π. Νίκας.
Όσον αφορά στη Μεσσηνία, οι προτάσεις που την αφορούν είναι οι εξής:2.1 Διαβούλευση με ΟΤΑ Α’ βαθμού (δήμοι)
2.1.19 Δήμος Καλαμάτας – Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας
Ο Δήμος Καλαμάτας κατά τη διαδικασία της Διαβούλευσης πρότεινε τις εξής δράσεις – έργα:
Δημιουργία cloud επιχειρήσεων σε συγκεκριμένες διαδρομές στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες με εικονικές βιτρίνες θα προσαρμόζουν σε κατάλληλα ηλεκτρονικά μοντέλα τις ανάγκες των πελατών τους σε είδη ένδυσης- υπόδησης.
Εποπτεία της εφαρμογής του cloud μέσω του ερευνητικού ινστιτούτου του δήμου. Αναζήτηση χρηματοδότησης για τη δημιουργία διαδρομών επαυξημένης πραγματικότητας για το επιχειρείν στη πόλη.
Δίκτυο αισθητήρων παραγωγής ανοικτών δεδομένων για τη λειτουργία της πόλης με στόχο:
α) τη δημιουργία δεικτών κινητικότητας (κατασκευή δικτύου internet of things) και
β) την αξιοποίηση των ανοικτών δεδομένων προς όφελος των επιχειρήσεων.
Smart Tourism: Δημιουργία εφαρμογών μέσω ερευνητικού κέντρου του δήμου που θα παρέχουν ιστορικά, πολιτιστικά, στοιχεία επιχειρήσεων κ.α. δεδομένα στον επισκέπτη, με στόχο την εξατομικευμένη αναζήτηση των ενδιαφερόντων του. Σύνδεση με το ψηφιακό μουσείο του δήμου.
Χρηματοδότηση για την εγκατάσταση δικτύου μετεωρολογικών σταθμών και δικτύου για την ανάπτυξη συστημάτων ευφυούς γεωργίας.
Μείωση αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα και ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων.
Αντικατάσταση λαμπτήρων με led και εγκατάσταση αντλιών θερμότητας.
Αντικατάσταση λεβητοστασίων, βελτίωση απόδοσης ενεργοβόρων κινητήρων και παραγωγή καθαρής ενέργειας – μείωση ενεργειακής φτώχειας.
Συστήματα ελέγχου και έγκαιρης προειδοποίησης με τροφοδοσία πλημμυρικών δεδομένων και στοιχείωνρύπανσης υδάτων ή θαλάσσιας ρύπανσης.
Συστήματα ελέγχου και έγκαιρης προειδοποίησης για πυρκαγιές, σεισμούς και πάσης φύσεως κινδύνους.
Συστήματα ελέγχου και έγκαιρης προειδοποίησης για διάβρωση των ακτών και σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την τρωτότητα και την ανθεκτικότητα.
Κομποστοποιητές σε γειτονιές με σχέδιο διαχείρισης και αξιοποίησης της ανακύκλωσης και των απορριμμάτων του δήμου.
Διαχείριση χώρων στάθμευσης, διαχείριση κυκλοφορίας, έξυπνα φανάρια και διαβάσεις.
Κατασκευή δικτύων ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων.
Ολοκληρωμένο δίκτυο προσβασιμότητας ΑΜΕΑ και δημιουργία – εποπτεία έξυπνης εφοδιαστικής αλυσίδας.
Υλοποίηση ΣΒΑΚ.
Κατασκευή ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου- λυκείου.
Δημιουργία κέντρου παραμονής και διανυκτέρευσης παιδιών ΑΜΕΑ.
Δημιουργία κέντρων αντιμετώπισης ασθενών με άνοια και ALZHAIMER.
Δημιουργία κέντρου κοινότητας- παράρτημα ΡΟΜΑ.
Κατασκευή έργων υλοποίησης πολεοδομικού σχεδιασμού και απόκτησης κοινωνικού εξοπλισμού σε περιοχές με κυρωμένες πράξεις εφαρμογής (Οδός Αρτέμιδος, Κηπούπολη, Ασπρόχωμα, Βέργα, Μαντίνεια).
Υλοποίηση ΟΧΕ Ταϋγέτου.
Έργα ανάπτυξης και αναζωογόνησης των πρώην Καποδιστριακών δήμων (Θουρία, Άρις, Αρφαρά).
Υλοποίηση παρεμβάσεων ανάδειξης παράκτιου μετώπου με έμφαση στο δυτικό μέτωπο.
Κατασκευή τμημάτων βασικών οδών.
Αναβάθμιση – ανάπλαση παρόχθιας ζώνης του ποταμού Νέδοντα και ανάδειξή της σε περιβαλλοντικό πάρκο.
Απομάκρυνση συνεργείων από την περιοχή του Νέδοντα και μετεγκατάστασή τους στην προβλεπόμενη από το ΓΠΣ θέση.
Ανάπλαση – αναζωογόνηση ανατολικού κέντρου.
Διασύνδεση περιοχών ενδιαφέροντος αστικού ιστού (ιστορικό κέντρο, ανατολικό κέντρο , παραλία).
Υλοποίηση δικτύων ενοποίησης κοινοχρήστων χώρων – χώρων πρασίνουεσωτερικών ακαλύπτων οικοδομικών τετραγώνων και αναπλάσεις αστικών περιοχών.
Έργα αναβάθμισης υποβαθμισμένων περιοχών πόλης, ανάκτηση – αναβάθμιση δημόσιου χώρου και αποκατάσταση διατηρητέων – σχεδιασμός για νέες χρήσεις.
Ανάδειξη αξιόλογου κτιριακού αποθέματος – φωτισμός – αναβάθμιση περιβάλλοντα χώρου, ολοκλήρωση αναπλάσεων Ιστορικού Κέντρου στο σύνολο της έκτασής του.
Δημιουργία Μουσείου Διπλωματίας σε διατηρητέο κτήριο.
Ανάπτυξη πολιτιστικών διαδρομών για την ανάδειξη της ιστορικής και πολεοδομικής εξέλιξης της πόλης, δράσεις σύνδεσης πολιτισμούτουρισμού και προώθησης της δημιουργικής βιομηχανίας.
Δημιουργία «ταυτότητας», κινήτρων και συνθηκών για την προσέλκυση νέων κατοίκων, και επενδύσεων, Σχεδιασμός και οργάνωση παρεμβάσεων υποστήριξης υδατοδρόμιου και του τουρισμού εν γένει.

2.1.20 Δήμος Πύλου – Νέστορος – Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας

Ο Δήμος Πύλου – Νέστορος έθεσε ως σημαντικά θέματα την βελτίωση των προσβάσεων από και προς την Πύλο, την αναβάθμιση του δρόμου Λαδά – Χώρα και την αναβάθμιση των υποδομών του Βιολογικού Καθαρισμού της Πύλου.

2.1.21 Δήμος Οιχαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας

Ο Δήμος Οιχαλίας ανέδειξε ως σημαντικό το ζήτημα των ΟΧΕ και προτάθηκε η αναβάθμιση και βελτίωση του δρόμου προς τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα.

2.1.22 Δήμος Τριφυλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας
Ο Δήμος Τριφυλίας πρότεινε την ενίσχυση των startup επιχειρήσεων, τη σύσταση θερμοκοιτίδων νεοφυούς επιχειρηματικότητας, την οργάνωση και υλοποίηση εκδηλώσεων και ημερίδων για την προώθηση του πρωτογενούς τομέα, την αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων 80 χιλιομέτρων του δικτύου Κυπαρισσίας, την αναβάθμιση γεωτρήσεων – αντλιοστασίων, τους COMPACT βιολογικούς σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, την αντικατάσταση του αστικού δικτύου μήκους 50 χιλιομέτρων και της αγροτικής οδοποιίας μήκους 100 χιλιομέτρων, την ενίσχυση του προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι, την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Φιλιατρών και την υλοποίηση – επικαιροποίηση των χωροταξικών σχεδίων Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων.

2.2 Διαβούλευση με Φορείς Εκπαίδευσης
2.2.1 Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δόθηκε έμφαση στον Στόχο Πολιτικής 1 που αφορά την καινοτομία και την στήριξη της επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, τονίστηκε η προοπτική σχεδιασμού δράσεων ψηφιοποίησης του Πανεπιστημίου και δόθηκε ιδιαίτερη βάση στη σύνδεση της έρευνας που παράγεται στο Πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας.
Επιπροσθέτως, προτάθηκε η συνέχιση των εγκεκριμένων πράξεων με σκοπό α) την αξιοποίηση των ερευνητικών υποδομών που θα δημιουργηθούν σε αυτές τις πράξεις έτσι ώστε εστιασμένα να συνεχιστεί η έρευνα και ανάπτυξη και β) την συγκράτηση του ερευνητικού ανθρώπινου δυναμικού αυτών των πράξεων και την προσέλκυση νέου ερευνητικού προσωπικού. [Μεταξύ άλλων].

2.2.2 Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρθηκε στα προβλήματα της κτηριακής κατάστασης των σχολικών υποδομών, στο ζήτημα της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, στις ανισότητες στην πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία ανάμεσα σε περιοχές αστικές και αγροτικές, στην ισότιμη εκπαίδευση για ειδικές και ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, στην ψηφιακή διακυβέρνηση των σχολικών μονάδων και το κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. [Μεταξύ άλλων].

2.2.3 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Μεσσηνίας ανέδειξε τα ζητήματα των κτηριακών υποδομών, της διαρροής μαθητών από τα σχολεία και της σωστής κατάρτισης των εκπαιδευτικών σε σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας.

2.2.4 Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Μεσσηνίας έθεσε ζητήματα που αφορούν στη στήριξη των εκπαιδευτικών διαδικασιών, στα κτηριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες, στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και στην ενδυνάμωση των εργαστηριακών υποδομών.

2.3 Διαβούλευση με Κοινωνικούς Φορείς
2.3.5 Εργατικά Κέντρα
Ως προς τα θέματα του Εργατικού Κέντρου Μεσσηνίας παρατηρήθηκε πως η διαφαινόμενη αναπτυξιακή άνοδος του τουριστικού προϊόντος της ΠΕ Μεσσηνίας, πρέπει να υποστηριχθεί με αντίστοιχη ποιοτική αναβάθμιση στις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες. Επιπλέον διαπιστώθηκε πως, η δυναμική του κατασκευαστικού κλάδου στην περιοχή οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης, ωστόσο απαιτούνται παρεμβάσεις για την προσφορά ποιοτικότερων προϊόντων και υπηρεσιών. Αναφορικά με αυτά, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας προτείνει τα κάτωθι προγράμματα κατάρτισης και εξειδίκευσης του εργατικού δυναμικού: Υπάλληλος Διαδικτυακού Ξενοδοχειακού Μάρκετινγκ, Κυβερνήτης Τουριστικών σκαφών αναψυχής, Τεχνικός λειτουργίας μονάδων ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων, Τεχνικός συναρμολόγησης και συντήρησης ανεμογεννητριών, Τεχνικός εφαρμογών ιατρικής πληροφόρησης, Κοινωνικός φροντιστής, Τεχνικός λειτουργίας και συντήρησης ΧΥΤΑ, Στέλεχος προστασίας δεδομένων, Τεχνικός τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών πληροφορικής και Στέλεχος ιατρικού τουρισμού.

2.4 Διαβούλευση με Φορείς Επιχειρηματικότητας
2.4.1 Επιμελητήρια
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας έκανε λόγο για σχεδιασμό δράσεων κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων. Επίσης, τέθηκε το ζήτημα της βελτίωσης των υποδομών και τονίστηκε η αυξάνουσα σημασία της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

2.5 Διαβούλευση με Φορείς Υγείας
Το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας πρότεινε την κατάρτιση προγραμμάτων στήριξης των ψυχιατρικών μονάδων, το σχεδιασμό για κτηριακή επέκταση και ενεργειακή αναβάθμιση της Νοσοκομειακής Μονάδας Κυπαρισσίας καθώς και τον εκσυγχρονισμό των χειρουργικών μονάδων.

2.6 Διαβούλευση με Φορείς Τουρισμού
2.6.3 Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων πρότεινε τον εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας, την επίσπευση της κατασκευής της οδικής σύνδεσης Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, την υλοποίηση του έργου παράκαμψης της Γιάλοβας, τη δημιουργία πρότυπων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τη δημιουργία πρότυπου αγγλικού σχολείου για κάλυψη αναγκών επαγγελματιών του τουρισμού και non domestic κατοίκων και τη δημιουργία πρότυπης ανώτατης διεθνούς σχολής τουρισμού.

2.7 Διαβούλευση με Ιερές Μητροπόλεις
Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μάνης έθεσε ως σημαντικά τα ζητήματα της ερημοποίησης και εγκατάλειψης πολλών μοναστηριών, της δημιουργίας κατασκήνωσης ή κέντρου φιλοξενίας παιδιών ή ξενώνα στη θέση «Άγιος Νικόλαος» Σμήνους Ταϋγέτου, την ανέγερση ενός μεγάλου ναού στο Γύθειο με παράπλευρη αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων, τη δημιουργία κέντρου εκμάθησης νέων στους τομείς της Γεωργίας – Κτηνοτροφίας – Μελισσοκομίας ή συντήρησης έργων τέχνης (αγιογραφίες – τοιχογραφίες), την αποκατάσταση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς χριστιανικών μνημείων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών και ιερών μονών και τη βελτίωση της προσβασιμότητας της οδού Μηλέας – Ι. Μ. Παναγίας Γιάτρισσας.
Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της δράσης για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηριακών αποθεμάτων και μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, πρότεινε προς ένταξη την κτηριακή εγκατάσταση των διοικητικών υπηρεσιών και λοιπών λειτουργιών του Ν.Π.Δ.Δ. της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, το κτήριο του Αλεξανδράκειου Γηροκομείου, του κτηρίου της παλαιάς πτέρυγας του Ιδρύματος «Άσυλο Ανιάτων ‘Η Στέγη της Εκκλησίας’» και του ήδη υφιστάμενου κτηρίου του «Παπαδοπούλειου» Παιδικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της δράσης για ολοκλήρωση και αναβάθμιση υποδομών κοινωνικής πρόνοιας για παιδιά, ηλικιωμένους και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, προτάθηκε η επέκταση και αναβάθμιση των υποδομών του «Παπαδοπούλειου» Παιδικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.
Επιπροσθέτως, αναφορικά με τη δράση για στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία, προτάθηκε η ανέγερση και ο εξοπλισμός του Ιδρύματος «Άσυλο Ανιάτων ‘Η Στέγη της Εκκλησίας’», ενώ για τις δράσεις για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων τουριστικών προσβάσιμων προορισμών, προτάθηκαν έργα προσβασιμότητας στην Ιερά Μονή Βελανιδιάς Καλαμάτας, Μαρδακίου Ταϋγέτου και Ανδρομονάστηρου Ιθώμης.
Ακόμη, για τη δράση σχετικά με την προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, κατατέθηκαν προτάσεις για ανέγερση και αποκατάσταση του «Κορφιωτακείου» Οικοδομήματος ως Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, για την πλήρη αποκατάσταση και ανάδειξη της Ιεράς Μονής Δημιόβης, για την πλήρη αποκατάσταση και ανάδειξη του παλαιού Επισκοπείου της Επισκοπής Ανδρούσης «Άγιος Βλάσιος» και για την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου της Ιεράς Μονής Βελανιδιάς Καλαμάτας.

2.10 Διαβούλευση με άλλους Φορείς
2.10.5 Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ»
Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης υποβλήθηκε πρόταση από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» που αφορά το σχεδιασμό της «Πολιτιστικής Διαδρομής ΜΟΡΕΑΣ», ως μιας κεντρικής ΟΧΕ, η οποία θα ενσωματώνει την πληθώρα αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που σχεδιάζονται ή είναι σε εξέλιξη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η πρόταση αφορά μια πολυεπίπεδη και ολιστική δράση πολιτιστικού τουρισμού, ώστε να προκύψει ένα προϊόν για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η διαδρομή προτείνεται να έχει ως επίκεντρο 8 αστικά σύνολα: α) Πόλος Κορίνθου (Κόρινθος, Αρχαία Κόρινθος, Σικυώνα), β) Πόλος Άργους (Άργος – Ναύπλιο, Επίδαυρος – Μυκήνες), γ) Πόλος Νεμέας (Νεμέα – Αρχαία Νεμέα), δ) Πόλος Τρίπολης (Ορεινή Αρκαδία, Αρχαία Θέατρα Τεγέας, Αρκαδικού Ορχομενού και Μαντινείας), ε) Πόλος Μεγαλόπολης (Μεγαλόπολη – Αρχαιολογικός χώρος Μεγαλόπολης), στ) Πόλος Μεσσήνης (Μεσσήνη – Αρχαία Μεσσήνη, Καλαμάτα, Αρχαίο Θέατρο Θουρίας), ζ) Πόλος Σπάρτης (Σπάρτη – Αρχαιολογικός χώρος Σπάρτης, Μυστράς) και η) Πόλος Πύλου (Πύλος – Ανάκτορο Νέστορα, Μεθώνη, Κορώνη). Η διαδρομή θα επιχειρήσει να αναδείξει τη διαχρονική ιστορική και πολιτιστική συνέχεια, τα μοναδικά πολιτιστικά μνημεία της Πελοποννήσου, το εντυπωσιακό φυσικό της τοπίο, τα σπάνια οικοσυστήματά της, την πλούσια γαστρονομική της παράδοση και τη σύγχρονη παραγωγή και δημιουργία.
Τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στην διαβούλευση της Περιφέρειας με τους φορείς μπορείτε να δείτε καταγεγραμμένες εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα