Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Χρέη: Πότε χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης – Πότε διαγράφονται οριστικά


Η ΑΑΔΕ φιλτράρει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προκειμένου να εστιάσει στην είσπραξη αυτών που υπάρχει πραγματικά πιθανότητα να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία

Από «κόσκινο» θα περνούν οι οφειλέτες προκειμένου τα χρέη τους να χαρακτηριστούν ανεπίδεκτα είσπραξης και να σταματήσει να τους κυνηγάει η εφορία.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για να καταχωρηθούν τα χρέη τους στο βιβλίο των ανεπίδεκτων είσπραξης, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να διαπιστώσει ότι δεν έχουν στη κατοχή τους κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, ότι διαβιούν σε συνθήκες ανέχειας και ότι έχουν ασκηθεί σε βάρος τους όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα, όπως κατασχέσεις και ποινικές διώξεις.
Τα χρέη θα μπορούν να διαγραφούν υπό προϋποθέσεις μετά από την παρέλευση δεκαετίας. Ωστόσο όλο αυτό το διάστημα, οι οφειλέτες και όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα δεν θα μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα, ούτε άλλο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, ενώ θα είναι δεσμευμένοι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.
Οι φορολογικές αρχές επιχειρούν να φιλτράρουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προκειμένου να εστιάσουν στην είσπραξη οφειλών που υπάρχει πραγματικά πιθανότητα να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία.
Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ανέρχονται σε 109 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 24,8 δισ. ευρώ έχουν ήδη χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης, περιορίζοντας το πραγματικό ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών στα 84,2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα