Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Φορο-μπόνους για μαστορέματα: Πόσα κερδίζουν όσοι πάρουν αποδείξεις


Με δραστηριότητες που αφορούν την οικοδομή εμπλουτίζεται η λίστα των δαπανών οι οποίες αν γίνουν ηλεκτρονικά εξασφαλίζουν την έκπτωσή τους κατά 30% από το φορολογητέο εισόδημα ως τις 5.000 ευρώ, κερδίζοντας ως και 2.000 από το φόρο που θα πληρώσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η γνωστή λίστα των 18 δραστηριοτήτων για τις οποίες οι ηλεκτρονικές δαπάνες θα έχουν έκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα εμπλουτίζεται με κλάδους που αφορούν κυρίως την οικοδομή, όπως οι πλακάδες, οι μαρμαράδες, οι σοβατζήδες, οι επιπλοποιοί, οι πατωματζήδες, οι σιδηρουργοί, οι κλειδαράδες και οι διακοσμητές.
Στη λίστα του ΥΠΟΙΚ και στην κατηγορία της οικοδομής βρίσκονται υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, ψυκτικοί και αρχιτέκτονες. Η λογική της επέκτασης της λίστας είναι ότι όλοι αυτοί οι κλάδοι κινούνται κυρίως με μετρητά και αποφέρουν ακόμη και τις «χάρτινες» αποδείξεις. Με την αύξηση των δραστηριοτήτων μέσω των οποίων θα παρέχεται το κίνητρο της έκπτωσης φόρου, το υπουργείο στοχεύει στο να αυξήσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και παράλληλα να μειώσει τη φοροδιαφυγή , κυρίως στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στην Ελλάδα που είναι ο υψηλότερος στην Ε.Ε.
Με τη νέα ρύθμιση που ετοιμάζεται, οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα κατά 30% μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως για διάστημα 4 ετών, από τον Ιανουάριο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2025.
Οι κατηγορίες επαγγελματιών, όπως φαίνεται να διαμορφώνεται, για τους οποίους θα ισχύει το κίνητρο της έκπτωσης φόρου είναι:
Δικηγόροι
Αρχιτέκτονες
Ιδιωτικοί ερευνητές
Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών
Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών
Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές
Ξυλουργοί
Εργολάβοι καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων
Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών
Επαγγελματίες εκμίσθωσης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών)
Ταξιτζήδες
Εργολάβοι μεταλλικών κατασκευών-αλουμινάδες (κατασκευαστές στέγης, μεταλλικών πλαισίων και τεμαχίων λαμαρίνας)
Ράφτες, μοδίστρες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων
Επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων αναψυχής (αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.)
Ψυκτικοί, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης
Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες
Φωτογράφοι
Εργολάβοι σκυροδέματος
Τεχνίτες τοποθέτησης πλακιδίων
Τεχνίτες τοποθέτησης μαρμάρων
Τεχνίτες επιχρισμάτων
Τεχνίτες τοποθέτησης πατωμάτων
Επιπλοποιοί
Τεχνίτες σιδήρου
Κλειδαράδες
Διακοσμητές.
Και μπορεί η λίστα να μεγαλώσει περισσότερο αν κριθεί ότι υπάρχουν και άλλοι κλάδοι για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις υψηλής φοροδιαφυγής .
Στην πράξη, από την έκπτωση αυτή, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος έως και 2.200 ευρώ κάθε χρόνο. Επιπλέον, τα έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, εφόσον πληρώνονται με ηλεκτρονικά μέσα, θα υπολογίζονται εις διπλούν.
Από την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο:
  • έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ,
  • έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ,

  • έως 1.400 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ,

  • έως 1.800 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ,

  • έως 2.000 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.
Ανακαινίσεις
Ειδικά για τους κλάδους δραστηριοτήτων που αφορούν την οικοδομή, τρέχει παράλληλα με το φοροκίνητρο για τις αποδείξεις και η ρύθμιση με την οποία οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε αισθητική, ενεργειακή ή λειτουργική αναβάθμιση του ακινήτου τους, θα έχουν έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημά τους κατά 40% για ποσό έως και 6.400 ευρώ.
Τούτο υπό την προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι έχουν λάβει τα τιμολόγια και έχουν εξοφλήσει τις δαπάνες που αφορούν τις εργασίες με ηλεκτρονικό χρήμα.
Η ισχύς της έκπτωσης φόρου για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται έως και 31 Δεκεμβρίου 2022 είναι ενεργή και οι φορολογούμενοι που ανακαίνισαν ή επισκεύασαν το σπίτι τους φέτος θα δουν την έκπτωση φόρου στο λογαριασμό της φορολογικής δήλωσής τους 2022.
Με βάση τη ρύθμιση, η έκπτωση φόρου κατανέμεται ισόποσα σε περίοδο τεσσάρων ετών και ανέρχεται σε ποσοστό 40% του ύψους των επιλέξιμων δαπανών για τη λήψη των υπηρεσιών, με ανώτατο συνολικό όριο δαπανών για τα έτη 2020, 2021 και 2022 τις 16.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσό έκπτωσης διαμορφώνεται, συνεπώς, συνολικά στις 6.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος δαπάνησε 5.000 ευρώ μέσα στο 2021 για την ανακαίνιση του σπιτιού του, τότε θα εξασφαλίσει μείωση φόρου εισοδήματος συνολικού ύψους 2.000 ευρώ.
Επιμερισμός
Το ποσό της μείωσης φόρου θα επιμεριστεί σε τέσσερα χρόνια: Τα πρώτα 500 ευρώ αφαιρούνται από το εκκαθαριστικό του 2022, 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό του 2023, 500 ευρώ από το λογαριασμό του 2024 και άλλα 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2025.
Για τον υπολογισμό της έκπτωσης λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες υλικών. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση είναι η απόδειξη των δαπανών με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες, υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής) ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Επιπλέον, το μέτρο καλύπτει κτίρια τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων ή άλλα προγράμματα ή δράσεις επιχορήγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα