Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Νέος ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες: Όλες οι αλλαγές που έρχονται


Δύο ομάδες εργασίας στο Υπουργείο Οικονομικών τρέχουν την άσκηση για τον επαναπροσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ. 
Τα αποκαλυπτήρια αναμένονται τον επόμενο μήνα και στόχος είναι η ελάφρυνση της πλειονότητας των ιδιοκτητών ακινήτων και κυρίως όσων έχουν στην κατοχή τους μικρή και μεσαία περιουσία. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο αυτό το διάστημα επεξεργάζεται και ένα σύστημα αυτόματου υπολογισμού και αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, που θα γίνεται κάθε χρόνο όπως αποκάλυψε σε ομιλία του ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Οι νέες τιμές ζώνης μπαίνουν σε ισχύ από 1/1/2022 ενώ με το νέο εργαλείο που θα ενσωματώνει στοιχεία που επηρεάζουν τις τιμές των ακινήτων το υπουργείο οικονομικών θα μπορεί να προχωρά σε μαζικές εκτιμήσεις ακινήτων καθώς μέσα από το πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αλλάζει τις τιμές ζώνης.
Οι βασικές αλλαγές του ΕΝΦΙΑ
  • Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος και ενσωματώνεται στον κύριο φόρο.
  • Θα υπάρχει ένα τέλος για κάθε ακίνητο ανεξάρτητα από το συνολικό μέγεθος της περιουσίας. Μέχρι σήμερα πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι εγκατέλειπαν την ιδέα ενός νέου ακινήτου καθώς μετά τις 250.000 ευρώ θα έπρεπε να πληρώνουν και συμπληρωματικό φόρο.
  • Θα υπάρξει νέα κλίμακα ΕΝΦΙΑ υπολογισμού. Ο τελικός φόρος θα είναι αποτέλεσμα νέων συντελεστών.
  • Η εξόφληση του θα γίνεται σε περισσότερες δόσεις από 10-12. Η πληρωμή του από τους φορολογούμενους θα αρχίζει πολύ νωρίτερα, από Μάρτιο – Απρίλιο.
  • Ειδικά χαρακτηριστικά θα έχει ο ΕΝΦΙΑ για πολύτεκνες οικογένειες αλλά και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Οι αλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες καθώς οι Έλληνες θα πληρώνουν στο σύνολο τους το ίδιο ποσό δηλαδή 2,5 δισεκ. ευρώ. Παρόλα αυτά όπως αναφέρουν και τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών θα υπάρχει δικαιότερη κατανομή του φόρου.
moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα