Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

"Κλείδωσε" ο νέος ενοποιημένος ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο το 2022


Η κυβέρνηση καταλήγει σε έναν απλοποιημένο φόρο για τον ΕΜΦΙΑ ο οποίος πρακτικά θα υπολογίζεται με μια κλίμακα.

"Κλειδώνει" ο νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Οι βασικές αρχές του νέου φόρου τέθηκαν υπόψη των θεσμών στις διαβουλεύσεις που ολοκληρώθηκαν χθες και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση του νομοσχεδίου.
Η κυβέρνηση καταλήγει σε έναν απλοποιημένο φόρο, ο οποίος πρακτικά θα υπολογίζεται με μια κλίμακα. Ο συμπληρωματικός φόρος αλλά και η έκπτωση που γίνεται σήμερα με βάση τον τελικό λογαριασμό θα "συγχωνευτούν" και ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει ένα ποσό για κάθε ξεχωριστή ιδιοκτησία. Η κλίμακα θα είναι φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να επιβαρυνθούν λιγότερο:
1. Όλοι οι έχοντες ακίνητα σε περιοχές όπου δεν προκύπτει αύξηση αντικειμενικής αξίας από την 1/1/2022.
2. Όσοι οι έχοντες ακίνητα σε περιοχές όπου γίνεται μείωση αντικειμενικής αξίας.
3. Όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές με μικρή αύξηση στην αντικειμενική αξία.
4. Όσοι υπάγονται στον συμπληρωματικό φόρο (έχοντας περιουσία άνω των 250.000 ευρώ) επειδή ξεπερνούν το όριο ως ιδιοκτήτες πολλών μικρών ιδιοκτησιών και όχι μιας ενιαίας.
Αναλυτικά, το τελικό σχέδιο θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
· Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται με μια ενιαία κλίμακα με τον φόρο ανά τετραγωνικό να ξεκινάει από 1 με 1,5 ευρώ ανά τετραγωνικό και να φτάνει ακόμη και στα 17-18 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα ποια ακριβά ακίνητα.
· Η έκπτωση που γίνεται σήμερα από 20 έως 30% επί του τελικού λογαριασμού σχεδιάζεται να απορροφηθεί και να ενσωματωθεί στην ενιαία κλίμακα.
·Η έκπτωση του 50% για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα θα διατηρηθεί. Ωστόσο, επειδή η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ προγραμματίζεται να γίνει τον Μάρτιο (δηλαδή πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του 2022) το πιθανότερο είναι ότι η έκπτωση θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2020 και μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2022 θα υπάρξει διορθωτική εκκαθάριση.
· Ο συμπληρωματικός φόρος θα καταργηθεί για τα φυσικά πρόσωπα αλλά θα διατηρηθεί για τις επιχειρήσεις προκειμένου να περιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος. Συνολικά, ο συμπληρωματικός φόρος αποδίδει περί τα 650 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 350 εκατ. ευρώ αφορούν στις επιχειρήσεις και τα 300 εκατ. ευρώ στα φυσικά πρόσωπα.
· Για τις μεμονωμένες ιδιοκτησίες μεγάλης αξίας (άνω των 200.000 ευρώ) θα υπάρχει ένας συντελεστής προσαύξησης. Ουσιαστικά θα είναι ένας πρόσθετος φόρος "πολυτελείας". Στόχος, να αναπληρωθεί ένα μέρος των χαμένων εσόδων από την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα