Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Διευκρινίσεις από την πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας: Τι ισχύει με τα μέτρα προστασίας στα οδοντιατρεία


Απορίες και ερωτηματικά προέκυψαν το τελευταίο διάστημα σχετικά με την προσέλευση των ασθενών αλλά και των συνοδών τους στα οδοντιατρεία.
Το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει αρχικά ότι τόσο οι ανεμβολίαστοι όσο και οι εμβολιασμένοι ασθενείς θα πρέπει να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο για τον κορονοϊό πριν την επίσκεψή τους στον οδοντίατρο (οι πρώτοι με PCR τεστ και οι δεύτεροι με rapid test).
Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις οδοντιάτρων και ασθενών αλλά και το μπέρδεμα που δημιουργήθηκε όσον αφορά τα μέτρα για την προσέλευση των δεύτερων στα οδοντιατρεία, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, έπειτα και από τις διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας, γνωστοποίησε τις επικαιροποιημένες οδηγίες προσέλευσης ασθενών και συνοδών τους.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΣΤ
Ειδικότερα, οι εμβολιασμένοι ασθενείς προσέρχονται κανονικά χωρίς επιπρόσθετο έλεγχο. Ο συνοδός ασθενούς (εάν επιβάλλεται η παρουσία του) πρέπει να είναι εμβολιασμένος ή να διαθέτει rapid test 48 ωρών. Οι ανεμβολίαστοι ασθενείς προσέρχονται με αρνητικό rapid test 48 ωρών. Εξαιρούνται τα έκτακτα περιστατικά με χαρακτήρα επείγοντος ή για εκτέλεση πράξης χωρίς παραγωγή αερολύματος. Σε αυτή την περίπτωση όπως εξήγησε στην «Ε» η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Τζίνα Θεοδωροπούλου, πρόκειται για περιστατικά που έχουν να κάνουν για παράδειγμα με το κόψιμο ενός ράμματος, με την επιδιόρθωση μιας οδοντοστοιχίας ή την εξέταση ασθενούς (κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας πρώτα). Τέλος, τα παιδιά σχολικής ηλικίας προσέρχονται με self test 48 ωρών, που ήδη έχουν διενεργήσει για τη φυσική τους παρουσία στο σχολείο.
Παράλληλα, νέες οδηγίες επισημαίνουν ότι ο οδοντίατρος έχει την ευχέρεια να ζητήσει rapid test και από εμβολιασμένους, εάν το κρίνει απαραίτητο βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων (κρούσμα μέσα στον οικογενειακό κύκλο του ασθενούς ή κάποιο ύποπτο σύμπτωμα πριν το ραντεβού, όπως ο βήχας ή ο πυρετός).
ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την κ. Θεοδωροπούλου, πριν την είσοδο στα οδοντιατρεία πραγματοποιείται θερμομέτρηση, οι ασθενείς βάζουν αντισηπτικό κατά την είσοδό τους, ενώ πριν κλειστεί ένα ραντεβού παίρνονται στοιχεία του ασθενή τηλεφωνικά, σχετικά με το ιστορικό του, ώστε ο κάθε οδοντίατρος να κρίνει αν θα το κλείσει ή όχι.
«Θα πρέπει να τονιστεί πως στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οπότε και στην Ελλάδα, δεν έχει προκύψει ούτε ένα κρούσμα από οδοντιατρείο. Ο λόγος είναι πως οι οδοντίατροι είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι όσον αφορά την προστασία τους, των ασθενών και του προσωπικού τους. Στην αρχή της πανδημίας, μη γνωρίζοντας ακριβώς τη μεταδοτικότητά της, ψάξαμε να βρούμε παραπάνω μέτρα προστασίας, τηρώντας τα σε αυστηρότερο ρυθμό. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως πέρα από τον κορονοϊό συνεχίζουν να υπάρχουν το AIDS, η ηπατίτιδα, η γρίπη, αλλά και ο έρπητας, τα οποία είναι μεταδιδόμενα νοσήματα. Κάθε ασθενής που μπαίνει στο εκάστοτε ιατρείο δεν έχει διαφορετική αντιμετώπιση, τον μεταχειριζόμαστε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για την ασφάλεια όλων» επισήμανε.
ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΩΝ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας έχει αυξηθεί πολύ το λειτουργικό κόστος για τα οδοντιατρεία λόγω της πανδημίας, χωρίς να έχουν αυξηθεί οι τιμές στις θεραπείες. «Λόγω του γεγονότος πως τα μέτρα που παίρνουμε είναι ακόμα περισσότερα έχει αυξηθεί το κόστος των αναλώσιμων υλικών που χρειάζονται για κάθε ασθενή» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως τα σοβαρά περιστατικά δεν μειώθηκαν κατά το ξέσπασμα του κορονοϊού και έπειτα, μιας και ο πόνος σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να πάρει αναβολή. «Το θέμα που προκύπτει είναι πως έχουμε δει πολλά προβλήματα στη στοματική κοιλότητα ασθενών. Επειδή αρκετοί φοβούνται να πάνε στον οδοντίατρο αλλά και γενικά να επισκεφθούν κάποιο γιατρό παρά μόνο αν νιώσουν πόνο ή κάποιο πρόβλημα, φτάνουν σε σημείο να μην μπορούν καν να μασήσουν. Ετσι, όταν δεν υπάρχει καλή μάσηση δεν υπάρχει και καλή πέψη, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν όσοι έχουν τέτοια προβλήματα σε άλλους γιατρούς (π.χ. στον γαστρεντερολόγο) και εν συνεχεία να έρχονται εκ νέου σε εμάς, καταλαβαίνοντας πως το πρόβλημα ξεκινάει από τη μάσηση και το κατά πόσο γίνεται σωστά. Αποτέλεσμα αυτού είναι να βλέπουμε στόματα σε κακή κατάσταση, προσπαθώντας να συμμαζέψουμε ό,τι μπορούμε» δήλωσε.
ΑΠΟΥΣΑ Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Καταλήγοντας, η κ. Θεοδωροπούλου υπενθύμισε πως στη χώρα μας δεν υπάρχει η κουλτούρα της στοματικής υγείας, η οποία είναι συνυφασμένη με τη γενική υγεία.
«Προσπαθούμε στον Οδοντιατρικό Σύλλογο με τις δράσεις που κάνουμε τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση το διάστημα της πανδημίας, να ενημερώνουμε πόσο σημαντική είναι η στοματική υγεία. Για παράδειγμα ο καρκίνος του στόματος, αν και δεν είναι συχνός όπως του μαστού ή του παχέος εντέρου, αν προκύψει σε κάποιον ασθενή θα μπορέσει να τον αντιληφθεί έγκαιρα από μόνος του με την αυτοεξέταση στόματος (εξέταση που πρέπει ο κάθε ασθενής να ζητάει από τον οδοντίατρό του να του δείξει πώς γίνεται στην καθημερινότητά του). Γι’ αυτό κάνουμε λόγο συνεχώς για την επίσκεψη ανά έξι μήνες στον οδοντίατρο, μιας και δεν προλαβαίνει μόνο τον καρκίνο του στόματος αλλά και άλλα νοσήματα της στοματικής κοιλότητας όπως την τερηδόνα, την ουλίτιδα, την περιοδοντίτιδα κ.ά. καθώς και νοσήματα της γενικής υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης» διευκρίνισε".  eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα