Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Παράταση για τη συλλογή υπογραφών – Τα νέα δεδομένα και το παρασκήνιο


Τελείως διαφορετικό είναι το τοπίο στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ μετά την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά από την κούρσα για την ηγεσία.
Οι έξι υποψηφιότητες αλλάζουν το εκλογικό σκηνικό, με τις τρεις τελευταίες μάλιστα να περιπλέκουν τα πράγματα. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης ζητήθηκε παράταση μιας εβδομάδας για τη συλλογή των 5.000 υπογραφών που απαιτούνται για να δοθεί το χρίσμα στους νέους υποψηφίους (Βασίλης Κεγκέρογλου, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης), καθώς η ημερομηνία έληγε σήμερα.
Τελικά, η αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού (ΕΔΕΚΑΠ) αποφάσισε να δώσει παράταση μέχρι την επόμενη Πέμπτη το απόγευμα στις 18.00 για κατάθεση υποψηφιοτήτων και για συλλογή υπογραφών για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.


Κατά τη διάρκεια της πεντάωρης συνεδρίασης κύριο θέμα διαφωνίας ήταν αν θα πρέπει να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής για να λάβει την απόφαση καθώς είχε πάρει και την ισχύουσα απόφαση. Σχετικό αίτημα είχε διατυπώσει ο Βασίλης Κεγκέρογλου προς τον γραμματέα του κόμματος, Μανώλη Χριστοδουλάκη.
Η Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ κατέληξε εν τέλει στο να ενημερωθεί η Κεντρική Επιτροπή για την παράταση, πιθανόν με σχετική επιστολή στον γραμματέα του κόμματος.
Ήδη οι πρώτοι υποψήφιοι έχουν στείλει στην αρμόδια επιτροπή τις υπογραφές που απαιτούνται για τη στήριξη της υποψηφιότητάς τους.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι κατέθεσε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) 14.200 υπογραφές στήριξης, ενώ 8.400 υπογραφές συγκεντρώνει ο Χάρης Καστανίδης. Εντός της ημέρας καταθέτουν υπογραφές Ανδρουλάκης και Καστανίδης.
Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει που θα κατευθυνθούν οι δυνάμεις που στήριζαν τη Φώφη Γεννηματά. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ επιμένουν ότι δεν θα πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου και λένε ότι θα εγγυηθεί την ενότητα και την προοπτική της παράταξης.
«Η πρόεδρος εγγυάται την ενότητα της παράταξης. Κανείς δεν πρόκειται να παρουσιαστεί ως εκπρόσωπός της» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τι λέει ο Παύλος Χρηστίδης
Τελευταίος υποψήφιος – ο έκτος για την ώρα- ήταν ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος παραιτήθηκε από εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ. Διαρροές έκαναν λόγο για έντονη ενόχληση της κ. Γεννηματά για την υποψηφιότητά του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, όμως ο ίδιος το διαψεύδει κατηγορηματικά.
Από το περιβάλλον του κ. Χρηστίδη αναφέρουν ότι η προσωπική, θερμή, σχέση με την κ. Γεννηματά δεν θα χρησιμοποιηθεί στην εκλογική διαδικασία.


Τα σενάρια για τον Γιώργο Παπανδρέου
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται προτάσεις να θέσει υποψηφιότητα και υπάρχουν πιέσεις για να αναλάβει πρωτοβουλίες. Όμως, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός δεν θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.


Λοβέρδος: Θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη σφυρηλάτηση αρραγούς ενότητας
“14.200 υπογραφές στήριξης μέχρι σήμερα.
Κατέθεσα στην Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) 5.200 υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητας μου από μέλη του μητρώου του κόμματος. Για την υποψηφιότητα μου έχουν επίσης υπογράψει και άλλα 1.000 νέα μέλη του κόμματος καθώς και 8.000 προοδευτικοί πολίτες.
Σε όλα αυτά θα αναφερόμουν στη συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, η οποία και αναβλήθηκε λόγω της περιπέτειας της υγείας της προέδρου Φ. Γεννηματά. Σε επικείμενη συνέντευξη τύπου θα παρουσιάσω το σύνολο των υπογραφών στήριξης στην υποψηφιότητα μου” έγραψε στο Facebook ο Ανδρέας Λοβέρδος.
“Συγχαίρω όλους τους υποψήφιους για τη συμμετοχή τους. Αυτές οι εκλογές ας αποτελέσουν το εφαλτήριο για την αναγέννηση της παράταξης και μια μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας.
Προσωπικά θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη σφυρηλάτηση αρραγούς ενότητας και στην ολική επαναφορά με το μεγάλο ΠΑΣΟΚ, με τη Δημοκρατική Παράταξη του 21ου αιώνα” ανέφερε.



Κεγκέρογλου: Να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου με δήλωση- διακήρυξη ανέφερε τους στόχους που επιδιώκει θέτοντας υποψηφιότητα για την ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ. «Το Κίνημα Αλλαγής, φορέας της ιστορικής παρακαταθήκης και των αξιών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει ξανά.
Γιατί αυτό χρειάζεται η πατρίδα. Γιατί αυτό θέλουν οι πολίτες», αναφέρει και προσθέτει ότι θα γίνει «με σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική πρόταση για βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».
Ο κ. Κεγκέρογλου σημειώνει ακόμη πώς απαιτείται μια ζωντανή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και τη λαϊκή βάση της Δημοκρατικής Παράταξης και την επανασύνδεση με την κοινωνία.
«Θα επιδιώξω και θα την πετύχουμε με την αυτόνομη πορεία μας, τη συλλογική λειτουργία και κρυστάλλινο πολιτικό σχέδιο.
Αυτό είναι το διακύβευμα: Να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Να βρεθούμε ξανά ολοένα και περισσότεροι στη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη για να εκφραστούν αυθεντικά οι καημοί, οι αγωνίες και οι προσδοκίες του λαού μας», τονίζει ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.


Ανδρουλάκης: Όλοι είναι καλοδεχούμενοι, αρκεί να γίνει πολιτικός αγώνας στη βάση ιδεών
«Όλοι είναι καλοδεχούμενοι, αρκεί να γίνει πολιτικός αγώνας, ο οποίος θα βασίζεται σε μία συζήτηση ιδεών», δήλωσε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, για τις προτάσεις να υπάρχουν κι άλλοι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος, στο περιθώριο του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται για να παρακολουθήσει τις εργασίες του.
«Εγώ, σε καμιά περίπτωση δεν θα αξιολογήσω κανένα συνυποψήφιό μου, θα μας αξιολογήσει όλους ο λαός της δημοκρατικής παράταξης. Εγώ θέλω να κάνω ένα πολιτικό γεγονός μαζικό και όχι μία μίζερη εσωστρεφή διαδικασία.
Το επίδικο των εκλογών που έρχονται δεν είναι απλά ποιος θα είναι ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, αλλά ποιος μπορεί να ξανακάνει μεγάλη τη δημοκρατική παράταξη και να ξαναδημιουργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό», επισήμανε.


Καστανίδης: Καθετί που συμβαίνει πρέπει να γίνει σύμφωνα με το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ
“Είναι απολύτως οικείο και ανθρώπινο να εμφανίζονται υποψήφιοι της τελευταίες στιγμής και να εκφράζουν τη φιλοδοξία τους. Υπό τρεις όμως προϋποθέσεις.
Πρώτον να υπάρχει σεβασμός στο γεγονός ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ περνά μια περιπέτεια με την υγεία της , δεύτερον ότι πρέπει να προστατεύεται η σοβαρότητα της διαδικασίας και τρίτον ότι καθετί που συμβαίνει πρέπει να συμβαίνει σύμφωνα με το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ” δήλωσε ο Χάρης Καστανίδης.


Τι δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος
“Η αποχώρηση της κ. Γεννηματά δημιούργησε συνθήκες πολύ επικίνδυνες για τον χώρο και γι’ αυτό πιστεύω ότι και η δική μου υποψηφιότητα και όποια άλλη υποψηφιότητα θα ήταν ιδιαίτερο σημαντικό να εκφραστεί τώρα και η επιτροπή του ΚΙΝΑΛ να δώσει την άδειά της να μπει κόσμος σε αυτή τη μάχη και να βγούμε έξω να μιλήσουμε γι’ αυτά τα οποία πιστεύουμε” δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα