Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Προτάσεις για ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών από τοπικό συμβούλιο και δημοτικούς συμβούλους


Επιθυμούμε τις χρηματοδοτήσεις και χρειαζόμαστε έργα, τονίζουν το Τοπικό Συμβούλιο και δημοτικοί σύμβουλοι της ΔΕ Φιλιατρών σχετικά με την ανάπλαση της πλατείας της πόλης τους.
Για την οποία αναφέρουν πως δεν είναι αντίθετοι, εκτός από συγκεκριμένα σημεία της μελέτης που θεωρούν πολύ σημαντικά και για τα οποία καταθέτουν τις προτάσεις τους. Όλα αυτά μετά τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας. Επίσης για ακόμη μια φορά αναφέρουν το αίτημα για διαβούλευση σχετικά με τη μελέτη.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση του Τοπικού Συμβουλίου και των δημοτικών συμβούλων Αγγελή Κοροβίλα, Παναγιώτη Αλευρά, Παναγιώτη Τσαφαρά και Χαράλαμπου Καναλουπίτη σημειώνεται:
«Παρακολουθώντας την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά την οποία συζητήθηκε και το θέμα της ιστορικής πλατείας των Φιλιατρών σχετικά με την ανάπλασή της, παρατηρήσαμε σε άλλα σημεία φωνές λογικής και σε κάποια άλλα προσπάθεια να πεισθούν οι Φιλιατρινοί μέσω έμμεσων απειλών και εκφοβισμών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δήλωση του δήμαρχού Τριφυλίας “πως δεν συζητάει με κανέναν για το εν λόγω έργο” και η οποία έγινε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου και με χαρά ακούσαμε από περιφερικούς συμβούλους, αλλά και από τον ίδιο τον περιφερειάρχη κ. Νίκα πως δε γίνεται να προχωρήσει ένα τέτοιο έργο, χωρίς δημόσια διαβούλευση.
Η πόλη των Φιλιατρών όπως γνωρίζετε χρόνο με τον χρόνο όχι μόνο παρακμάζει, όχι μόνο χάνει την αίγλη της, αλλά με την αφαίμαξη και την αδιαφορία που έχει υποστεί από την Πολιτεία, δεν έχει περιθώρια ούτε για άλλες απώλειες, ούτε για άλλα λάθη.
Οι πολίτες της προφανώς έχουν ανάγκη από έργα και μάλιστα από έργα πνοής και θέλουν να την δουν και πάλι να ακμάζει. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει άλλη περιοχή στην Πελοπόννησο, η οποία να έχει εκμηδενιστεί και απαξιωθεί όσο η πόλη των Φιλιατρών. Όσο για το αίτημα των πολιτών της για δημόσια διαβούλευση, είναι απολύτως λογικό και σε καμία περίπτωση δεν είναι λόγος ώστε να “αντικατασταθούν” τα Φιλιατρά με κάποια άλλη περιοχή της Πελοποννήσου.
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, φυσικά και χρηματοδοτήσεις επιθυμούμε και έργα χρειαζόμαστε. Σχετικά με την ανάπλαση της πλατείας της πόλης μας δεν είμαστε αντίθετοι, εκτός από σημεία που υπάρχουν στη συγκεκριμένη μελέτη ανάπλασης, τα οποία είναι και εξόχως σημαντικά. Αυτά είναι:
1. Το φλωρεντιανό σιντριβάνι της πλατείας, το οποίο είναι σήμα κατατεθέν της πόλεως και το οποίο χρειάζεται άμεσα συντήρηση ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού και όχι πίδακες γύρωθέν του, όπως εμφαίνεται και στην εν λόγω μελέτη.
2. Οι δρόμοι γύρωθεν την πλατείας δεν θα πρέπει να μειωθούν ως προς το πλάτος τους, γεγονός που αν συνέβαινε, θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα στην λειτουργία/τροφοδοσία των καταστημάτων, στην κυκλοφορία των οχημάτων, στην επισκεψιμότητα αυτής, αλλά και στην γενικότερη ζωή της πόλης.
3. Επίσης η τοποθέτηση γκαζόν γύρωθεν του σιντριβανίου και μπροστά από τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων της πλατείας, αφενός δημιουργεί πρόβλημα στη άμεση προσβασιμότητα των θαμώνων της πλατείας από το ένα μέρος της πλατείας στο άλλο, αφετέρου εκμηδενίζεται ο ελεύθερος χώρος της και δεν μπορούν πλέον να διεξάγονται σε αυτήν οποιοδήποτε είδους εκδηλώσεις. Ενστάσεις υπάρχουν επίσης και ως προς την συντήρηση του γκαζόν (κόστος και αποτελεσματικότητας συντήρησης), αλλά και στο αισθητικό αποτέλεσμα της δημιουργίας μεγάλου χώρου γκαζόν ,το οποίο θα καταλαμβάνει σχεδόν το 1/3 της πλατείας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα Φιλιατρά αυτή την στιγμή έχουν μόνο την κεντρική πλατεία ως κέντρο ενημέρωσης, συγκέντρωσης, ψυχαγωγίας κ.α.
Αν πραγματικά λοιπόν ενδιαφέρεστε για την πόλη των Φιλιατρών και τα προβλήματά της βοηθήστε να λυθούν. Μην δημιουργήσουμε περισσότερα που θα είναι και η ταφόπλακά τους. Αν υπάρχουν περιθώρια για τροποποιήσεις, τότε αυτές να γίνουν και χρησιμοποιήστε μέρος των χρημάτων και σε άλλα έργα υποδομών (πεζοδρόμια, δρόμους ή σε κάποια άλλη δομή που θα φέρει ανάπτυξη στην πόλη μας).
Οι προτάσεις μας είναι στην διάθεση σας ανά πάσα στιγμή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα