Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Ελεύθερη είσοδος και εκπαιδευτικές δράσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας



Με ελεύθερη είσοδο και εκπαιδευτικές δράσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, καθώς και ελεύθερη είσοδο στα άλλα αρχαιολογικά μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, συμμετέχει σήμερα και αύριο Κυριακή η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς επιτρέπει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο την δωρεάν είσοδο στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους, τα μνημεία και τα μουσεία τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο και διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού. Η φετινή θεματική, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, έχει κοινό ευρωπαϊκό θέμα του εορτασμού την “Βιώσιμη πολιτιστική κληρονομιά: Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές”.
ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας με αφορμή τον εορτασμό οργάνωσε εκπαιδευτική δράση με τη συμμετοχή της Β’ Γυμνασίου του Πειραματικού Γυμνασίου Καλαμάτας και θέμα “Βιώσιμες τεχνικές και πρακτικές της αρχαιότητας σε εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας και στην περιοδική έκθεση του μουσείου: Πυξίδες, σκεύη πολύτιμων”. Οι μαθητές αναζήτησαν σε ομάδες εκθέματα με έμφαση στην πρώτη ύλη (πηλός, μέταλλο, λίθος), στη χρήση αλλά και στην επανάχρηση σκευών και άλλων εκθεμάτων -καθώς και στην ευαισθητοποίησή τους γύρω από τεχνικές, καλές πρακτικές του παρελθόντος που έχουν φτάσει έως τις ημέρες μας. Επίσης, επανεξέτασαν τη χρήση πόρων και αναζήτησαν τη διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τέχνης μέσα από την περιοδική έκθεση “Πυξίδες, σκεύη πολύτιμων”.
Αξίζει να αναφερθεί πως η εν λόγω εκπαιδευτική δράση σηματοδότησε και την έναρξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας για το 2022 - 2023.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά συμμετοχικά πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης. Διεξάγεται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1985 και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1999. Μεταξύ άλλων στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των Αρχών για την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι νέων απειλών και προκλήσεων. Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό των ΕΗΠΚ από το 1996 με εθνικό συντονιστή του προγράμματος τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ.       Ν.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα