Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Η τρέλα με τα "12 σταφύλια" την Πρωτοχρονιά: Από πού προέρχεται το έθιμο για αγάπη και καλοτυχία που αναβιώνει


Στον "μαγικό κόσμο” των social media και δη του TikTok που κινεί τα νήματα, σπάει κάθε ρεκόρ το hashtag #12grapes (τα 12 σταφύλια). Για να το θέσουμε πιο σωστά η νέα τάση που τείνει να γίνει τρέλα, είναι τα "12 σταφύλια" την Πρωτοχρονιά. Ένα μακρινό έθιμο, που οι προβολές του στο TikTok έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο.
Οι χρήστες, που αναβιώνουν αυτό το έθιμο μέσα από τη δημοφιλή πλατφόρμα, ελπίζουν σε λίγη καλή τύχη το νέο έτος και αγάπη. Το τελετουργικό, για να επιτευχθεί αυτή η παράδοση ή δεισιδαιμονία για άλλους, είναι εύκολο και απλό. Πριν τα ρολόγια χτυπήσουν στις 12:00 ακριβώς τα μεσάνυχτα, αυτός που ευελπιστεί σε καλοτυχία και αγάπη, απλά τρώει 12 ρώγες σταφύλι.
Όταν θα καταπίνει μία ρόγα θα κάνει και μία ευχή. 12 ευχές λοιπόν όσοι και οι μήνες του νέου χρόνου.



Το έθιμο τώρα λέει πως αυτό πρέπει να γίνει κάτω από το τραπέζι. Σύμφωνα με την ισπανική παράδοση, όσοι σχεδιάζουν να φάνε σταφύλι θα πρέπει να φοράνε κόκκινα εσώρουχα.
Επικαλούνται την ισπανική παράδοση, γιατί το έθιμο αυτό κρατάει από τους Ισπανούς και γενικά τους ισπανόφωνους. Πλέον, μέσω του TikTok έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο…
Μία χρήστης του TikTok συμβουλεύει όσους θέλουν να το δοκιμάσουν: "Το άτομο αυτό κάθεται κάτω από το τραπέζι και τρώει 12 σταφύλια (ρώγες εννοεί και όχι ολόκληρα) λίγα λεπτά πριν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Για κάθε ένα σταφύλι κάνει μία ευχή. Μέχρι τις 12:01 π.μ. της 1ης Ιανουαρίου πρέπει να έχει φάει τα 12 σταφύλια”.



Ισπανόφωνοι, όπως Μεξικανοί, έκαναν τις κατάλληλες διορθώσεις- όπως να τρώγεται ένα σταφύλι σε κάθε χτύπο του ρολογιού (προφανώς μιλάνε για τα παλιά ρολόγια τοίχου)- ωστόσο επιβεβαιώνουν το έθιμο.
Το πρόβλημα είναι στην Ελλάδα, που θα βρει σταφύλια κανείς Δεκέμβρη μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα