Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Έρχεται κούρεμα στον ΕΝΦΙΑ του 2023 για χιλιάδες ακίνητα: Ποιοι θα είναι οι τυχεροί


Ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής ενστάσεων από τους δήμους για το ύψος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Τα στοιχεία που θα προσκομιστούν θα εξεταστούν στις αρχές του νέου έτους και οι "διορθώσεις" θα γίνουν από την 1/1/2023. Για εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα, θα προκύψει μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα φανεί για πρώτη φορά στο εκκαθαριστικό του 2023, το οποίο θα εκδοθεί τον Μάρτιο του 2023.
Αρχές Ιανουαρίου, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει στη διάθεσή του τον τελικό κατάλογο των δήμων που θα αιτούνται μειώσεων των αντικειμενικών αξιών. Το ενδιαφέρον είναι ήδη έντονο καθώς στο… παιχνίδι των διεκδικήσεων μειώσεων έχει ήδη μπει ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας: Ο δήμος Αθηναίων. Το αίτημά του, αφορά σε γενναία "κουρέματα" των αντικειμενικών αξιών που σε αρκετές ζώνες των 7 διαμερισμάτων φτάνουν ακόμη και στο 50%.
Μπορεί από το υπουργείο Οικονομικών να προδιαθέτουν για περιορισμένου βεληνεκούς παρεμβάσεις, ωστόσο είναι δεδομένο ότι και μικρός αριθμός μειώσεων στις τιμές ζώνης (συνολικά ξεπερνούν τις 14.000) θα οδηγήσει σε μειώσεις τόσο του ΕΝΦΙΑ όσο και των φόρων μεταβίβασης ακινήτων. Γι’ αυτό και η αγορά τηρεί πλέον στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Ειδικά οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων σε περιοχές που… υπέστησαν μεγάλη αύξηση στην τιμή ζώνης.
Για να υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ, αρκεί και μια μικρή διόρθωση στην τιμή ζώνης. Αρκεί να αλλάξει κλιμάκιο. Έτσι, αν σε μια περιοχή η τιμή ζώνης μειωθεί από τα 1600 ευρώ στα 1500 ευρώ το τετραγωνικό (είναι μονοψήφια διόρθωση) τότε ο ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό θα μειωθεί από τα 3,7 ευρώ στα 2,8 ευρώ δηλαδή κατά 0,9 ευρώ ανά τετραγωνικό ή κατά 90 ευρώ για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων.
Επίσης, θα μειωθεί η συνολική αντικειμενική αξία του ακινήτου που σημαίνει λιγότερα έξοδα μεταβίβασης. Η μείωση της αντικειμενικής αξίας επηρεάζει και αυτή τον ΕΝΦΙΑ, καθώς όσο μικρότερη είναι η συνολική αξία της περιουσίας του κάθε ιδιοκτήτη, τόσο περισσότερο αυξάνει η έκπτωση στον τελικό λογαριασμό ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η περιουσία, αντί για εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ μπορεί να προκύψουν προσαυξήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα