Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Γιατί ο Μητσοτάκης μπορεί να μην ανακοινώσει άμεσα την ημερομηνία των εκλογών

Οι αποφάσεις δεν λάμβανονται μόνο στα βουνά αλλά και δίπλα στη θάλασσα. Με την επιστροφή του από τα Χανιά, ο Κυριάκος Μητσοτακης θα έχει καταλήξει για τον χρόνο που θα οδηγήσει τη χώρα σε διπλές κάλπες.
Όμως, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, δεν θα κάνει ανακοινώσεις επιστρέφοντας. Αν τελικά το βασικό σενάριο είναι όπως όλα δείχνουν για την Ανοιξη, αν δηλαδή οι πρώτες κάλπες στηθούν στις 9 Απριλίου, είναι πολύ νωρίς να δημοσιοποιήσει την απόφαση του. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος μπορούν να είναι δύο πυκνοί σε νομοθετικό έργο μήνες, ώστε η κυβέρνηση να ολοκληρώσει -με την κατάθεση στη βουλή των νομοσχεδίων που έχει έτοιμα- έναν κύκλο μίας σχεδόν πλήρους θητείας.
Αλλωστε, όταν ο Κυριάκος Μητσοτακης αποφάσισε ότι δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές, διαμήνυσε πολλές φορές ότι η κυβέρνηση έχει ακόμη δουλειά να κάνει και ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή την άνοιξη του 2023.
Αν τελικά ο πρωθυπουργός "κυκλώσει" την 9η Απριλίου, θα πρέπει, όπως προβλέπει το Συνταγμα, να διαλύσει τη Βουλή ένα μήνα νωρίτερα με Προεδρικό Διάταγμα, η δημοσίευση του οποίου κηρύσσει άλλωστε και επίσημα την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Με δύο λόγια, μέχρι τις αρχές Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να ανακοινώσει τις προθέσεις του, αν τελικά οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές την Κυριακή των Βαίων.
Με αυτό το σενάριο, οι δεύτερες κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική θα γίνουν μετά τα μέσα Μαΐου, καθώς θα μεσολαβήσει η σύγκληση και η διάλυση της Βουλής, οι διερευνητικές εντολές, και η εκ νέου προκήρυξη εκλογών με μία πιθανή ημερομηνία αυτήν της 21ης Μαίου. Αυτό το σενάριο προκρίνεται, καθώς εάν έχει προκύψει κυβέρνηση μετά τις δεύτερες κάλπες, δεν θα διακυβεύεται η ομαλή διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων που έχουν προγραμματιστεί για την 1η Ιουνίου.
Γιατί αργεί η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων
Τα κομματικά επιτελεία έχουν τους τελευταίους μήνες εντείνει τις διεργασίες τους για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων με τους υποψηφίους, αλλά τα κρατούν στο... συρτάρι, περιμένοντας το διάταγμα με τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής, δηλαδή του νόμιμου πληθυσμού. Αν υποτεθεί ότι η τελευταία απογραφική πράξη έγινε για παράδειγμα στις 18 Φεβρουαρίου του 2022, τότε έναν χρόνο μετά, οι εκλογές μπορούν να γίνουν με τους νέους εκλογικούς καταλόγους.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι οι διπλές εκλογές θα γίνουν βάσει της τελευταίας απογραφής (του 2021), η οποία όμως φαίνεται ότι έχει επιφέρει αλλαγές στις έδρες των εκλογικών περιφερειών, με τα κόμματα να περιμένουν τις ανατροπές.
Γιατί εάν για παράδειγμα μία περιφέρεια κερδίζει μία έδρα θα προστεθούν υποψήφιοι, ενώ εάν χάνει μία, είναι πιθανό κάποιοι να μην "χωρέσουν" τελικά στα ψηφοδέλτια. Μέχρι τς αρχές του χρόνου πάντως η ΕΛΣΤΑΤ θα έχει δημοσιοποιήσει τα αποτέλεσματά της, συνεπώς μέσα στον Ιανουάριο θα έχει κλείσει και το δύσκολο έργο των ψηφοδελτίων. Τελευταία θα μείνουν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας, για τα οποία τον τελικό λόγο έχουν οι πρόεδροι των κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα